Thursday, May 3, 2012

The Dead and the Damned (Cowboys & Zombies ) (2011)


Režija: Rene Perez
Uloge: David A. Lockhart, Camille Montgomery, Rick Mora
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1565441/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=rxPYQiAuvxY
Pogledajte još: Cowboys & Aliens (2011)

Da li je planirano da se ovaj film počne prikazivati u isto vreme kad i Cowboys & Aliens (2011) i tako iskoristi njegov hype ili je sve slučajnost nije mi poznato. Moguće da je iz tog razloga samo dodano drugo ime koje podseća na pomenuti „hit“, ali bilo kako bilo u pitanju je koliko sličan toliko i različit film.



Slično je to (osim što su se pojavila u razmaku od tri dana) što se takođe dešava na divljem zapadu. U centru pažnje je Mortimer, lovac na ucenjene glave, koji na taj način želi da zaradi novac i pomogne svoju siromašnu devojku s kojom ima dete. Nakon nekog „rutinskog“ lova na kriminalce, u ruke mu dolazi poternica za lokalnim indijancem koji je navodno ubio jednu devojku pa mu ne gine omča oko vrata, a nakon toga i suđenje, ako ga bude tražio. U gradu Mortimer kupuje devojku i kreće u lov. Meanwhile, dvojica kopača zlata nedaleko od sela nalaze tajanstven kamen u zemlji koji isijava (naravno) zelenom svetlošću. Odnose ga u grad i razbijaju da vide šta je unutra, iz kamena se razleću zelene spore i zaražuju celo selo zombitisom.



Mogao je biti bolji i originalniji uvod koji se tiče nastanka zombija, ali film se ne trudi nijednog trenutka da bude originalan, nego zabavan i u tome je delimično uspeo. Nije sasvim uspeo zbog toga što se zombiji pojavljuju relativno kasno u filmu, nakon prve trećine, a i nakon toga su slabije zastupljeni nego u nekim sličnim filmovima odgovarajuće teme i produkcije (Zone of the Dead, naprimer). Ovako, imamo film podeljen na trećine, prvi deo je samo uvod, drugi koji se dešava u prirodi (gde su prikazani napadi samo nekoliko zombija), i treći u gradu, gde je zombija više ali nema nekih epohalnih scena obračuna sa njima. Nije da film nije interesantan na momente, čak štaviše, može biti dosta interesantan ako ga gledate u društvu, ali ćete imati utisak neiskorištenog potencijala i manjka akcije.



Od pozitivnih stvari izdvajaju se kvalitena fotografija i prelepi predeli divljeg zapada. Film poseduje i nekoliko interesantnih scena snimanih iz prvog lica, poput video igre Left 4 Dead i to je sigurno jedan od uspelijih momenata filma. Muzika je dobra, i upotpunjuje atmosferu zombie shootera, ali nije istorijski kompatibilna sa vremenom dešavanja. Glumci su samo prosečni, ima nekih loših glumaca (Indijanac) a neki su smešni, naprimer nemački lovac na ucene koji je parodija mladog Arnolda Schwarzeneggera. U filmu se pojavljuje i nekoliko ženskih osoba kojima je zajedničko to što su sve pokazale gole grudi, što je u horor filmu uvek dobrodošlo J Maske zombija su prilično dobre, a scene njihovog napucavanja revolverima prilično nerealne, jer sumnjam da se sa takvim starim oružjem može postići tako veliki procenat headshootova.



Sve u svemu nemojte očekivati neki izuzetan film, niti bilo kakvu horor vrednost. Film je niskobudžetna zabava i najbolje je da ga pogledate u društvu koje voli zombie filmove, ženske grudi i komentarisanje. Još ako ga pogledate posle nekog filmskog zlodela kao što sam ga ja pogledao posle Seven Below biće vam za klasu bolji.

+ ima nekoliko interesantnih scena i dosta ubijanja zombija
+ kvalitetna fotografija i ambijent dešavanja filma
+ može biti zabavan za gledanje u društvu i komentarisanje
— slabija gluma, manjak akcionih scena, dugačak uvod filma
— neiskorišten potencijal; mogao je biti bolji film uz veći budžet


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment