Thursday, May 31, 2012

Camel Spiders (2011)


Režija: Jim Wynorski
Uloge: Brian Krause, C. Thomas Howell, Melissa Brasselle
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1618372/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=X-VM9X-uRmE
Pogledajte još: Ice Spiders (2007)

Najiskrenije vam kažem da u većini slučajeva zaista uživam u drugorazrednim horor filmovima jer oni i pored amaterizma i slabosti na skoro svim poljima znaju da poseduju i neke zanimljivosti vezane za radnju ili nešto drugo. Međutim, ponekad se gledajući takve filmove zaista osećam nasamarenim i pomalo uvređenim (nisam hteo da kažem da se osećam kao budala J), jer nas autori filma očigledno potcenjuju i misle da ćemo pogledati svakakvo đubre od filma (hmm... pa i pogledao sam ga...).


Ovaj film je upravo takav, i da skratim najavu pa odmah napišem u jednoj rečenici: ako ste ikada gledali neki horor/sf film na SyFy kanalu ili neki film Asylum produkcije znajte da ovo podseća na to ali je još slabije. Jeste, teško da može slabije, ali eto, autori su se izgleda potrudili (ili se nisu trudili, pa zato). Da je film na poprilično niskom nivou video sam već u uvodnoj sceni puškaranja američkih vojnika i Talibana, sceni sa neprekidnom paljbom od deset minuta, gde niko ne menja okvire a od sanduka sa municijom ni traga ni glasa. Zato ima CGI paukova koji dovrše ono što ćorci nisu uspeli.


Radnja filma ide ovako: na ubijenom vojniku koji je dopremljen iz Avganistana prošvercovali su se krvoločni pauci i sada ubijaju sve živo na američkoj periferiji. Eto, to je to što se tiče radnje i nema potrebe da pišem dalje o čemu se radi jer već možete da naslutite šta se desi kada neko otvori frižider, haubu od automobila, kada ode u mračan podrum a nigde ne nađe to što je tražio već bastardse od spidera. Na svakom koraku se čuje skičanje paukova i njihovi veštački zvukovi, što vremenom iritira, pa su scene u kojima su vizuelno vidljivi dobrodošle. Paukovi su urađeni kompjuterski i to se vidi „iz aviona“, nisu preterano uverljivi ali su uverljiviji od glumaca u filmu.


Glumci su otaljali posao nabrzinu, a i scenario im nije pomogao jer je pun klišea. Svako lik zarobljenih od strane krvoločnih paukova ima svoju loše odglumljenu i neubedljivu priču koja nikog ne zanima ali koristi da vreme protiče jer film mora da traje sat ipo. Ponašanje glumaca kada ih napadne pauk je za smeh, jer pauci uvek skaču žrtvi na glavu a žrtva nikad ne pokuša da ga skine već mlatara rukama oko sebe ili oko svog stomaka. Kadriranje kamere je ponekad katastrofalno, glumci se „hvataju“ od dole i u nekim čudnim uglovima, kao u nekoj parodiji, ima dosta odsečenih kadrova koji traju po pola sekunde, što ne leži filmu sa sporim tokom. Najsmešnije je gledati glumice kada pucaju rafale na paukove sa puškom uperenom uvis a paukovi im se pribižavaju po zemlji.


Zaista ne preporučujem da pogledate ovaj film, jer je bilo koji film sa paukovima bolji od ovog. Ja sa se žrtvovao za vas („ako me se neko seti, seti...“) i pošteno izgubio nenadnoknadivih sat ipo a jedino što sam našao pozitivno u filmu je priroda, inače bi ocena bila još manja.

+ krajolici u kojima je sniman film
— loša gluma i ponašanje likova
— slabije urađeni CGI pauci
— katastrofalan scenario
— još puno, puno toga

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment