Tuesday, May 15, 2012

Trick 'r Treat (2007)


Režija: Michael Dougherty
Uloge: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0862856/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vMoiNyyXSwU
Pogledajte još: Creepshow (1982)

Pa i red je bio da posle ko zna koliko vremena opišem i jedan dobar film na ovom sajtu. Verujte mi da nije bilo do mene, nego je ponuda novijih horor filmova u zadnje vreme malo je reći katastrofalna. Iako je u pitanju skoro pet godina star film računam ga u novija ostvarenja i dajem mu vrlo visoku ocenu.



Tema je kao što i naziv filma kaže Noć veštica, a naslov filma je prikladan iako ne originalan, jer su se već pojavili neki istoimeni horor filmovi u prošlosti. Anyway, ovaj film je sastavljen iz četiri priče, iako ima još par sporednijih, i dešavaju se na Noć veštica u jednom gradiću u svega nekoliko sati razmaka.



Prva priča govori o poremećenom direktoru škole koji ubija dečaka što dolazi kod njega po slatkiše i hoće da ga zakopa u dvorištu iza kuće (a šta bi Amerikanac drugo uradio sa lešomJ). Druga priča ima za temu urbanu legendu gde je navodno školski autobus pre 30 godina sleteo u provaliju baš na halloween i niko nije preživeo. Sada grupa dece dolazi na mesto navodne tragedije da se zeza sa pojedincima ali tu ima još nekog neočekivanog za njih, ali predvidljivog od strane gledalaca. Treća priča govori o nekoliko prijateljica koje pokušavaju da nađu dečka za večernji provod i halloween maskenbal, prikazuje standardne tinejdžerske probleme, ali i nestandardnu „žurku“ koja se neće srećno završiti za par destina masakriranih žrtava. Četvrta priča se dešava u kući prvog komšije direktora iz prve priče i govori šta se može desiti onima koji ne poštuju svetkovinu Noći veštica i običaje tog praznika.



Priče su isprepletane kako akterima tako i hronologijom, te se neke scene ponavljaju više puta, a učinilo mi se da je čak hronologija nekih momenata nemoguća, no to nije preterana zamerka filmu jer on ne forsira ozbiljnost po svaku cenu i deluje na momente pomalo karikirano, poput serija Tales From The Crypt ili priča za zastrašivanje koje se pričaju uz logorsku vatru. Stripovski uvod samo pojačava taj utisak, i to nije ništa negativno, čak suprotno, filmu daje dobru dozu vedrine i poletnosti. Poletnost dodaje i vešto vođena kamera i režija, koje su vrlo kvalitetne sa mnogobrojnim zanimljivim kadrovima i fokusima, a fotografija je takože na zavidnom nivou sa izraženo bogatim koloritom, što u današnjim hororima postaje sve više retkost i gde dominiraju sivi tonovi.



Pozitivno je i to što je film sastavljen iz nekoliko priča pa je izbegnuto gubljenje vremena na razvoj priče ili likova već se odmah ide na radnju i ja to svakako pozdravljam (to je i jedan od razloga zašto volim filmove sastavljene od više nevezanih priča).



Nisam uspeo da nađem podatak o budžetu filma, ali pretpostavljam da je pristojan jer film ne poseduje nijedan loš aspekt, uključujući tu i glumu najmlađih aktera filma. Iako mi se svideo mislim da su preterane ocene da je film u rangu jednog legendarnog Halloween (1978), pre bih rekao da je ovaj film samo zabavan a strašan samo u par navrata. Uglavnom, ukoliko želite da se uplašite ostaćete razočarani ali za zabavu ljubitelja trilogija i kvadrologija film ima itekako šta da pruži i nadam se da su istinite glasine da će se snimiti nastavak filma.

+ zanimljive i zanimljivo ispričane priče
+ vizuelni utisak filma; maske i kostimi
+ kvalitetna režija, fotografija i scenografija
+ dobar casting
— nekome se neće svideti što nije strašan


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment