Sunday, May 6, 2012

The Perfume of the Lady in Black (Il Profumo Della Signora In Nero)(1974)


Režija: Francesco Barilli
Uloge: Mimsy Farmer, Maurizio Bonuglia, Aldo Valletti
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0070565/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=GnpkeV0a6Zc
Pogledajte još: Repulsion (1965)

Ovaj italijanski horor film, koji kao posvetu nosi naziv istoimenog filma iz 1931. godine je zaista teško preporučiti jer žanrovski nije toliko striktno definisan. Bojim se da će večina gledalaca ostati nezadovoljna, baš kao što je i kritika ocrnila film u vreme njegovog izlaska, iako je u pitanju vrlo dobro ostvarenje.

U centru gledaočeve pažnje je mlada i lepa industrijska naučnica Silvia. Nije otkriveno čime se ona u svojoj radnoj organizaciji bavi i koliko je to povezano sa daljim događajima, ali hemijska isparenja su svakako opasna i svašta mogu da učine. Uglavnom, ona radi sa svojim sadašnjim dečkom i koleginicom, poseduje veliki i lepo uređen stan, prijateljicu u istoj zgradi, ljubaznog gospodina komšiju, i ceo život joj teče normajno i u najboljem redu (barem koliko gledaoci znaju). Nizbrdica počinje kada sa dečkom i njegovim društvom jedne večeri prisustvuje priči o magijama i vračanju. Tada slepa gatara gledajući joj u dlan i lični predmet pokreće neke davno potisnute uspomene iz prošlosti, sa kojima Silvia nije u mogućnosti da se nosi, iako ni ovo nije baš direktno objašnjeno.

Glavni problem filma, kao što ste mogli zaključiti iz uvoda, je da ništa nije dovoljno objašnjeno i priča se može tumačiti na više načina. Posle gledanja filma ostaju otvorena mnoga pitanja jer čak ni neočekivano morbidni i šokantni kraj filma ne otkriva mnogo, čak štaviše, unosi još dodatnu dozu upitnika iznad glave gledaoca. Možda se ovo svidi nekome, ali ja lično ne volim „nerešene“ teme u filmovima, a uz to filmovi nisu open-ended. Elem, u jednom trenutku filma Silvia počinje da vidi priviđenja, prvo svoje davno nastradale majke a potom i misteriozne devojčice. Nastaju događaji koji nemaju objašnjenja, nestajanje i pojavljivanje predmeta i slično. Sivijino stanje se pogoršava, ona se izoluje od svih ljudi i prijatelja, za koje je ubeđena da su protiv nje, i druži se samo sa fiktivnom devojčicom.

Iako se stvari rapidno pogoršavaju i halucinacije su sve učestalije, film do pred sam kraj ne prestaje da bude ono što on zaista i jeste – psihološka horor drama. Tek u zadnjih pola sata on je horor, koji kulminira u završnoj brutalnoj i ekstra krvavoj sceni, koja jeste za pamćenje, ali i nedovoljno za ljubitelje horora kojima se neće svideti prvih sat vremena izuzetno spore priče. Ljubiteljima drame, s druge strane, nikako neće sesti gomila iznutrica na kraju filma, te sam zato i napisao da bi malo ko mogao biti zadovoljan filmom. Od pozitivnoh stvari svakako treba izdvojiti tada prelepu Mimsy Farmer u ulozi Silvije koja je izvanredno iznela ulogu, dok su ostali karakteri u filmu, iako bizarni, samo zadovoljavajućeg nivoa, čak i za ono vreme. Fotografija filma je izvrsna, koloriti takođe, a posebno plene enterijeri koji su urađeni po zadnjem kriku tadašnje mode. Muzika je fenomenalna i pojačava utisak kako drame tako i horora u malobrojnim momentima.

Meni se film relativno svideo, ali upozoravam one koji ne vole spore filmove da je ovo baš takav film i da će se na neke iole horor scene načekati preko sat vremena. Pogledajte gore navedeni nezvanični trailer pa ćete videti atmosferu i dešavanja koja preovlađuju u filmu.

+ fotografija, muzika, atmosfera u filmu
+ Mimsy Farmer u ulozi Sivije
+ neočekivani kraj (nekome će ovo biti minus)
— izuzetno spora priča (za one koji ne vole)
— mnogo nerazjašnjenih stvari u filmu


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment