Sunday, May 27, 2012

Maniac Cop (1988)


Režija: William Lustig
Uloge: Tom Atkins, Bruce Campbell, Robert Z'Dar
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0095583/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hAkb0cNsf0I
Pogledajte još: The Hitcher (1986)

Maniac Cop zasigurno spada u horor klasike 80-ih godina prošlog veka. Iako je u vreme izlaska dobijao negativne recenzije i nije ostvario neki povoljan bilans na bioskopskim blagajnama, tokom godina je stekao određeni broj obožavalaca i polu-kultni status, pa su nešto kasnije snimljena i dva nastavka.


Za one mlađe koji nisu gledali film (pretpstavljam da su oni stariji to svakako učinili još pre deceniju ili dve), treba reći da je ovo horor triler film koji ima i akcionih scena, pucanja, jurnjava automobilima i slično - reklo bi se savršeni recept za film tog doba. Glavni lik filma je policajac Jack Forrest (Bruce Campbell) koji biva nepravedno optužen za ubistva koja nije počinio, a među kojima je i ubistvo njegove supruge. Dok Jack čami u zatvoru istragu vode njegova ljubavnica Theresa Mallory i policajac Frank McCrae (Tom Atkins). Za to vreme policajac manijak (igra ga Robert Z'Dar) nastavlja da ubija svakog na koga naiđe, a zbog svoje manijakalnosti se neće libiti da uđe čak ni u policijsku stanicu po nove žrtve i ravnanje starih računa.


Nastavak filma razrešava nedoumicu ko je policajac manijak i zašto je počeo nasumično da ubija. Treba reći i da je uvod pomalo naivan i nerealan, ali to ni najmanje ne smeta da film bude zabavan i interesantan čak i posle ovoliko vremena. Nisam ga gledao preko dvadeset godina ali sam se prisetio nekih scena koje su mi onomad kao klincu bile vrlo zanimljive ali i zastrašujuće. Pojava ogromnog policajca manijaka u policijskom odelu i belim rukavicama, kome se u većini filma ne vidi lice, deluje jezivo. Još jezivije deluje kada mu prikažu ogromno lice koje je unakaženo ožiljcima nastalim od torture u zatvoru. Glumac koji glumi poremećenog policajca je izvanredno izabran jer zastrašujuće deluje i bez make-upa, a sa njim pogotovo (kucajte u google search „Robert Z'Dar”).


Maniac Cop jeste film B produkcije ali kao takav je svetlosnu milju od današnjih drugorazrednih filmova. U njemu nema mnogo krvi, tinejdžera koji smaraju svojim besmislenim pričama a par minuta nakon toga budu ubijeni, nema ni sisatih devojaka, ni iznenadnog nestanka signala za mobilni telefon. Ovo je film osamdesetih i on je zabavan, dinamičan, sa zastrašujućim likom koji ubija, sa cool ubistvima, akcionim scenama i vrlo dobrim glumcima od kojih se sigurno izdvaja legendarni Bruce Campbell. Film u kojem se Bruce pojavljuje nikako ne može biti loš, i meni kao velikom fanu Evildead serijala svako njegovo pojavljivanje izuzetno prija.


Na kraju preporučujem da pogledate ovaj film ukoliko ga niste do sada pogledali a oni stariji svakako treba da se podsete filma iz svoje mladosti. Što se mene tiče svakako ću pogledati i nastavke, koje su verovatno slabiji od ovog prvenca.

+ zanimljiv i dinamičan film
+ zastrašujući policajac manijak
+ nekoliko legendarnih scena
+ Bruce Campbell
— nespretan i naivan uvod

Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment