Thursday, May 17, 2012

Abraham Lincoln vs. Zombies (2012)


Režija: Richard Schenkman
Uloge: Bill Oberst Jr., Chris Hlozek, Jason Vail
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2246549/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0tFaQYSFLuE
Pogledajte još: Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Produkcijsta kuća Asylum ne menja svoj dobro oprobani recept: iskoristiti nadolazeći hype zbog nekog filmskog hita i nabrzinu sklepati film koji nazivom i radnjom podseća na mnogo bolje ostvarenje. Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012) još uvek nije izašao, tako da ne mogu uporediti radnju i nivo ova dva filma, ali kada se baci pogled na budžet ($150.000 naspram $70.000.000 u korist lovca na vampire) jasno je koji će odneti vizuelnu pobedu.


Posle jedne od borbi za vreme američkog građansko rata, do predsednika Linkolna stiže vest o jedinom preživelom oficiru ali koji je skrenuo pameću i bunca o „hodajućim mrtvacima“. Predsednik lično odlazi da vidi oficira, za koga se još nije znalo da je zombificiran (čak nije bio ni poznat izraz „zombi“), i lično se uverava u izgled u ponašanje zaraženog, kada se ovaj otrgne iz lanaca kojima je vezan a predsednik biva prinuđen lično da ga skrati za glavu mini-samosklapajućom-perorez kosom (koju izgleda uvek nosi sa sobom, zlu ne trebalo). Nakon naučene lekcije da mini kosu uvek treba nositi sa sobom, gledalac posmatra pomalo nategnut zaplet iz koga proizilazi da će predsednik sa petnaestak ljudi lično otići u utvrđenje da se uveri u rasprostranjenost zaraze. Za vreme njegovog odsustva niko ne sme da zna gde je otišao i sve mora da izgleda kao da je još uvek u Beloj kući.


Glup zaplet i priliči nekom filmu sa ovim naslovom (čik vi smislite manje glup J) ali treba reći da film nije nimalo neozbiljan već se trudi da nam na ozbiljan način predoči neku varijantu alternativne istorije. U opštoj najezdi ovakvih filmova, u kojima se smenjuju vanzemaljci, vampiri i zombiji u davnim vremenima, ovo možda jeste najslabije ostvarenje, no ne mogu da kažem da je gledanje filma za mene bilo totalno gubljenje vremena. Pretpostavljam da će Amerikancima biti malo zanimljiviji zbog nekih istorijskih momenata, ali ja se u ovom opisu neću osvrtati na njih, jer ne poznajem dovoljno američku istoriju, niti me preterano zanima. Koliko sam video film je smešten u neke istorijske okvire, ima nekih istorijskih likova i završava se u istorijskoj realnosti Linkolnovog života.


Uvod mi je bio obećavajući dok nije krenuo glup zaplet filma. Kasnije se film pomalo „oporavlja“ od gluposti  jer sleduju borbe sa zombijima, ali su one i dalje povremeno prisutne (kao kad jedan oficir oslobodi zaraženog) i smetaju ozbiljnom shvatanju filma. Takođe gluma pojedinih likova je dosta slaba, odela su im previše čista kao da su malopre došla od kostimografa (što verovatno i jesu), a ono što mi je pored pomenute glume najviše smetalo su primetno veštački brkovi i brade pojedinaca. Fotografija je na standardnom ali prihvatljivom nivou a maske zombija mogu dobiti prolaznu ocenu. Zombiji se kreću sporo i scene sa njihovim ubijanjem nisu toliko zabavne kao u drugim filmovima. Najkraće rečeno glumci iz ovog filma mogu da daju časove našim glumcima, ali naš režiser pomenutog filma može da drži čas režiseru „Linkolna“ što se tiče akcionih scena. Ono što mi je najupečatljivije u filmu je gluma Bill Oberst Jr. koji je maestralno odigrao Abrahama, i zbilja je šteta što ga (za sada) ne gledamo u nekim bolje produciranim filmovima.


Verovatno se sa datim budžetom nije mogao snimiti bolji film i negde je moralo biti zakinuto, a kao i obično to se najviše primećuje na glumcima i ponekim kostimima. Utisak posle gledanja filma je kao i posle drugih filmova ove produkcije, i tako će izgleda i biti dok se ne posveti više pažnje ovim stvarima koje sam kritikovao. To naravno ne znači da film neće zaraditi 2-3 svoja budžeta, tako da možemo očekivati još „hitova“ koji radnjom podsećaju na prave hitove.

+ uvek zanimljiva tema alternativne istorije
+ Bill Oberst Jr. u ulozi Abrahama Lincolna
— glup zaplet filma
— pojedini glumci, maske i kostimi
— čest dojam jeftinoće i amaterizma

Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment