Sunday, May 20, 2012

Skyline (2010)


Režija: Colin Strause, Greg Strause
Uloge: Eric Balfour, Donald Faison, Scottie Thompson
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1564585/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=qdOGJi5Sne4
Pogledajte još: Cloverfield (2008)

Skyline je naučno-fantastični film iz 2010. godine režiran od strane mladih režisera i napisan od strane pisaca početnika. Rezultat nije katastrofalan kako se to prema iskustvu autora može očekivati, ali ni epohalan. Pre bi se reklo da je u pitanju prosečno SF ostvarenje koje se više temelji na efektima nego na priči.


U centru pažnje je mladi par Jarrod i Elaine koji dolaze na proslavu rođendana kod njegovog prijatelja Terryja u L.A. Prvih petnaestak minuta protiče u scenama žurke i svim onim elementima koji takav događaj sadrži, plus u zadnje vreme obavezne gej scene, koje su suvišne i nepotrebne (ali su možda potrebne zbog finansija). Elem, posle žurke naši umorni mladi se odmaraju a usred noći ih budi tajanstvena svetloplava svetlost. Jedan od njih biva usisan i nestaje u tajanstvenoj svetlosti a Jarroda spašavaju u zadnji čas iako će ta svetlost ostaviti na njega posledice. Brzo spuštaju roletne i vireći kroz prozor zaključuju da su se na grad spustila nepoznata bića iz svemira koja usisavaju u sebe sva živa bića.Kada usisa hiljade ljudi sa ulica, matični brod ispušta gomilu malih letilica-pešadinaca koji skeniraju svaki zgradu u potrazi za sakrivenim osobama. To dovodi do skrivanja naših junaka, uz nekoliko neuspelih pokušaja bekstva i probijanja do neke vodene površine, na kojoj navodno nema bića iz svemira.


Svakim potezom postaje jasnije da su bića mnogo superiornija od ljudske rase, pa tako preživelih postaje sve manje a ni američka vojska ne može mnogo toga da učini i pored upotrebe obavezne atomske bombe, koja nije učinila veliku štetu na matični brod (ali ni na ljude u okolini!?). Tako film većinom protiče u prikazu „panike, crnila, beznađa i straha“®, a od specijalnih efekata vidimo samo iritantno isijavanje plave svetlosti i promenu onog ko u nju pogleda. Akcione scene i specijalni efekti se pojačavaju u drugom delu filma i on postaje donekle zanimljiviji jer gledaoca zanima kakva su to bića iz svemira i šta žele. Naravno, gledalac neće dobiti većinu odgovora jer je u današnjim filmovima moderno ostaviti mnoga pitanja otvorena, delom jer na njih autori filma nemaju odgovore a delom jer se i pre početka snimanja filma već planiraju nastavci. U ovom slučaju je već najavljen prvi nastavak, a koliko će ih biti verovatno zaviti od uspeha na bioskopskim blagajnama.


Specijalni efekti u ovom filmu su vrlo dobri, i postaju sve bolji i bolji kako se film približava svom otvorenom apokaliptičnom ali i očekivanom finalu. Akcione scene su vrlo dobre, a ukoliko ste mlađi gledalac svideće vam se i neke slow-motion unreal scene, poput one kada mlazni avion preleće metar iznad glava naših junaka i udara u čudovište iz svemira. Gluma je na standardnom nivou, ali ima nekih iritantnih likova kao i onih za koje se unapred zna da će imati epizodni značaj u trajanju od nekoliko minuta. Ne treba ni spominjati nerazumno ponašanje likova kao i neke njihove neracionalne postupke.


Najkraće bih vam rekao ovako: film nije razočarenje ali ni preveliko ushićenje. U njemu ima dosta recikliranog materijala iz novijih ostvarenja sa sličnom tematikom a najviše iz Cloverfilda, od koga je dosta toga pokupljeno. Specijalni efekti su vrlo dobri ali se bojim da je to i jedino vredno u ovom filmu jer vam priča neće prižiti bilo kakvo objašnjenje ni zapleta ni raspleta.

+ specijani efekti
+ delom zanimljiva radnja
— nema zapleta ni raspleta
— neoriginalnost
— psihološki prikaz i patetika

Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment