Sunday, May 13, 2012

The Kindred (1987)


Režija: Stephen Carpenter, Jeffrey Obrow
Uloge: Rod Steiger, Kim Hunter, David Allen Brooks
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0091343/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=flc_XREAWZs
Pogledajte još: From Beyond (1986)

Ovakvi filmovi me podsećaju na naka davna vremena kada smo krajem osamdesetih gutali sve horor filmove sa video kaseta koji su nam došli pod ruku, tj. stigli u lokalni video klub. U sećanju mi je da su tada filmovi bili bolji, a da li je to istina ili sam tada bio mlađi pa samim tim i nezahtevniji po pitanju kvaliteta filmova, teško je reći. Biće da ima i jednog i drugog, a opis filma The Kindred je pred vama.



Ovaj film nisam gledao ranije, barem ne mogu da se setim. U pitanju je niskobudžetni horor film sa čudovištima parazitima vodozemcima a u takvom filmu otprilike i znate šta da očekujete. Ludog naučnika koji je sa svojom suprugom stvorio neko vodozemno biće, grupu tinejdžera koji putuju na vikend u kuću gde se kreatura krije/nalazi, ali i vrlo spor uvod filma koji će tek kasnije dovesti do nekih bržih i horor scena. Spor uvod nam govori da je ovo ipak film B prodkcije, ali nam i pokazuje razliku tadašnjih i današnjih drugorazrednih filmova, naravno u korist onih starijih. Iako je delimično rastegnuta priča, i poseduje malo scena sa specijalnim efektima, tada je gluma bila na zavidnijem nivou i likovi amateri (a posebno amaterke) kao u današnjim filmovima ne bi mogli ni prići sceni.



Elem, naši junaci su stigli u daleku kuću, našli neke stare trake koje delimično otkrivaju tajnu eksperimenata, u koji je umešana i majka jednog od njih, ali i još poneko od prisutnoh, što će se otkriti kasnije. Ubrzo počinju i prvi napadi crvolikog bića s pipcima, a trebaće da prođe još neko vreme da se sklope kockice i otkrije se o čemu se tu uopšte radi. Uopšteno govoreći, film ima nekih klišeiziranih scena (recimo uvod filma kao da je došao iz SF filmova pedesetih godina prošlog veka, takođe i neka ponašanja likova su predvidljiva), ali ima i zanimljivh scena (napad stvorenja iz lubenice, prevrtanje BMW 2002 ili pretvaranje jedne devojke u ribu, što je i najuspelija scena u filmu). Stvorenje je vrlo kvalitetno urađeno i najviše podseća na kreature iz Aliena, ipak je to bio hit tada. Kao što sam napisao i ranije, problem nisu specijalni efekti, već njihov manjak, i dosta „praznog hoda“ filma.



Gluma je na ok nivou, standardna za tadašnje filmove a takva je i fotografija, pogotovo što je kopija filma sa VHS kasete, sa nezaobilaznim horizontalnim linijama od izgužvane trake. Još samo fali brojčanik u gornjem delu ekrana koji odbrojava i nezaobilazna žuta slova titla, i vuzuelno vraćanje u prošlost gledanja filma je potpuna.



Film preporučujem starijoj generaciji horor filmofila jer mlađoj generaciji nisam siguran da ima nešto da ponudi. Meni je film bio ok, pravi odmor od novih filmova, od „glumatanja“, od CGI kreatura, od nedostatka signala za mobilni telefon. Za trenutak sam se vratio u detinjstvo i gledanje filmova sa video- rekordera, ali srećom ovog puta posle gledanja filma nisam morao da premotavam traku na početak J

+ prosečan horor film osamdesetih godina
+ nekoliko dobrih efekata i pojave kreature
+ iako B produkcija film je zadovoljavajući
— spor uvod i dosta delova koji razvlače film
— malo horor delova i pojavljivanja čudovišta


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment