Sunday, May 13, 2012

Exorcismus (La Posesion de Emma Evans) (2010)


Režija: Manuel Carballo
Uloge: Sophie Vavasseur, Stephen Billington, Richard Felix
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1322306/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ySKO0LRYeZ0
Pogledajte još: The Last Exorcism (2010)

Iako ne deluje tako u pitanju je španski film pod originalnim nazivom La posesión de Emma Evans. Film deluje „engleski“ jer je glumačka postava sa ostrva, što je dobar potez kako za gledaoce tako i za autore, jer je filmu omogućeno šire područje prikazivanja. Nisam baš siguran koliko je uspeo da stekne poklonika, ali to nije ni tema ovog opisa, naravno.



Film počinje dolaskom petnaestogodišnje Emme sa žurke, u ne baš najboljem stanju. Da li pod uticajem alkohola ili opijata (biće da je svega pomalo), ali i pod uticajem još nečega. Nešto kasnije će se saznaje da su se na žurci učesnici igrali dozivanja đavola a ko bi rekao da će on besposlen uistinu doći i „ući“ u Emmu. Već sledećeg jutra Emma primećuje da sa njom nije baš sve u najboljem redu, počinje sve češće da se „gubi“, a u tim trenutcima postaje opasna po svoju okolinu. Prvi je na udaru njen mlađi brat a zatim i drugarica, školski psiholog, dečko, roditelji... U početku roditelji ne znaju šta im je snašlo ćerku ali kasnije pristaju da potraže pomoć svog ujaka sveštenika da uradi sa Emmom šta se uraditi može.



Ujak pokušava da „istera“ đavola iz Emme u napornim i mučnim seansama tokom kojih nesvesna Emma dobija izuzetnu dozi agresivnosti, kako fizičke tako i one verbalne. Ona, tj devil koji ju je zaposednuo, osim što vređa sve u svojoj blizini, zna sve o svojim ukućanima i ne libi se da iznese čak i najgore tajne svoje porodice, posle kojih ona svakako ne bi ostala na okupu i da su svi preživeli. Iako izgleda da se smrti oko Emme dešavaju sasvim slučajno, postaje jasno da su one režirane, i ostaje da se vidi da li se mogu zaustaviti. Na žalost, ni uloga sveštenika nije kao što je to na početku izgledalo a i đavo nije došao sasvim slučajno, niti sam od sebe ubija sve u Emminom okruženju, ali to ćete otkriti ako i kada pogledate film. Mogu samo reći da je zadnja trećina filma zanimljivija od prve dve, baš zbog takvog raspleta.



Osnovnu nit priče, Emminu sadašnjost, prekidaju flashbackovi iz nedavne prošlosti, od događaja neposredno pre žurke pa do njenog povratka kući. Ti raniji događaji nam na kašičicu otkrivaju pravu pozadinu svih događaja, i to je prilično uspeo recept za tok filma, jer (ne)očekivani obrti daju ovom filmu i malo doze trilera. Horor scena ima u nekoliko navrata, ne mogu reći da će se neko preteranu uplašiti ali jesu donekle jezive, kada devojka urla muškim glasom, pretpostavljam da bi mogle biti još jezivije ukoliko gledalac veruje da su takvi događaji mogući. Uopšte gledajući, ovo je niskobudđetni film, ali prilično dobro odrađan s obzirom na sredstva, sa vrlo malo specijalnih efekata, ali to ni ne nedostaje filmu. Gluma je vrlo dobrom nivou, Sophie Vavasseur je vrlo dobro odigrala lik Emme.



Ovaj film preporučujem svima onima koje može zanimati ovakva tema. Ja baš nisam nešto posebno zainteresavan za takve teme, ali mi je film bio prilično zanimljiv, tako da pretpostavljam da se nekima može svideti još više. Ostali neka pogledaju ovaj film ako žele da vide na koji način bi trebao da se pravi niskobudžetni film a da on „liči na nešto“.

+ zanimljiva radnja, posebno za one koje ovakva tema zanima
+ primer kako može da se sa malim budžetom snimi dobar film
+ nekoliko više jezivih nego strašnih scena zaposednute Emme
— manjak budžeta se ipak vidi u nekim momentima
— „drmusava“ kamera i neke preterano „blurovane“ scene


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment