Friday, May 11, 2012

Braindead (Dead Alive) (1992)


Režija: Peter Jackson
Uloge: Timothy Balme, Diana Penalver, Elizabeth Moody
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0103873/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BnCfUpw-i7A
Pogledajte još: Evil Dead II (1987)

Braindead (ili Dead Alive, kako se naziva u Americi) je „cult zombie comedy splatstick horror film“, kako ga deklariše wikipedia. Režirao ga je 1992. godine tada malo poznati Peter Jackson koji je tek kasnije stekao svetsku slavu. Još da napomenem da ovaj film ne treba mešati sa istoimenim filmom Brain Dead iz 1990. godine, takođe hororom, ali potpuno drugačijim.

Priča se događa 1957. godine na Novom Zelandu. Glavni lik je Lionel koji se zaljubio u Paquitu, koja radi u obližnjoj prodavnici. Ona je ravnodušna prema njemu sve dok joj gatara ne kaže da je to njen čovek. Tada se sve menja i njih dvoje započinju ljubavnu vezu ni ne sumnjajući koji im događaji sleduju. Prvenstveno im sleduje odlazak u obližnji zoološki vrt, gde odlaze skupa s Lionelovom strogom majkom, koju ujeda džinovski majmunoliki pacov sa Sumatre. Sad, kako se to na Novom Zelandu drži takva opasna životinja da može svakog da ujede iz kaveza ne znam, ali uglavnom uvod je tu, a tu odmah počinju krvave scene kada se izuzetno efektno ubija pomenuti pacov.

Majka već po dolasku kući počinje ubrzano da se menja i postaje neka vrsta zombija, otpadaju joj delovi tela, koža joj se cepa, ali sinu to nije toliko sumnjivo i on nastavlja da se brine o njoj i krpi je superlepkom. Sve poprima mnogo veće dimenzije tokom večere sa nekim zvaničnicima u legendarnoj sceni kada iz gospođine ruke štrcne gnoj u puding jednog gosta a on ga u slast pojede („Malo je mastan, baš kao što volim“), a zatim ona pojede svoje otpalo uvo. Za one koji ne znaju ovo je izuzetno morbidan i krvav film, ali na neozbiljan način. Ni u jednom trenutnku se nećete uplašiti, jedino nekome može pripasti muka od tolike količine krvi, gnoja, delova tela, mesa i raznih drugih tečnosti i spodoba na ekranu.

Film izgleda kao neka nabildovana verzija Evil Dead 2, sa mnogo više krvi, takođe karikiranim likovima, humorom i „humorom“ i nekim drugim sličnostima. Umesto motorke ili sačmare montirane na ruku ovde Lionel kosi sve pred sobom sa podignutom kosačicom, a proizvod toga je više krvi i delova tela nego što možete da zamislite. Uopšte, efekti su odlični, rađeni su na staromodan način i bez kompjutera, motion capture tehnikom i modelima, i to uvek volim da vidim više od CGI animacija. Film je vizuelno toliko bogat da je teško izabrati samo četiri slike za ovaj opis. S druge strane, humor nije uvek uspeo, ali pretpostavljam da mi je film bio mnogo smešniji kad sam bio mlađi, i kad sam ga gledao prvi put, u vreme izlaska.

Braindead je film horor podžanra koji je skoro nestao sa scene - horor parodija. On je toliko preterano krvav, i preterano bolestan, a nije ni najmanje strašan niti mu je to velika zamerka, jer ima samo jednu svrhu – da zabavi. Koliko će u tome uspeti zavisi od gledaoca, da li voli ovakve filmove i koliko ima godina. Moja pretpostavka je da će se više svideti mlađim gledaocima ili onima koji su ga nekad davno gledali pa žele da se podsete.

+ veoma kvalitetni (starinski) efekti
+ krvavo, morbidno, ponekad i smešno
+ vizuelni dojam filma
— ponekad nije smešan
— likovi preterano karikirani


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment