Sunday, May 20, 2012

The Task (2011)


Režija: Alex Orwell
Uloge: Alexandra Staden, Victor McGuire, Adam Rayner
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1621446/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WDuBaosXKV8
Pogledajte još: Grave Encounters (2011)

Izgleda da se definitivno pojavljuje poseban tematski podžanr horor filmova „u reality showu je nešto krenulo po zlu i takmičari bivaju ubijeni jedan po jedan“. U ovom filmu, doduše, stradaju u grupama od po dva, ali to ne menja puno stvari: u pitanju je drugorazredno ostvarenje, baš kao i prethodni filmovi na tu temu.


I baš kao u prethodnim filmovima i ovde je zaplet izuzetno glup, a sumnjam da može biti iole smislen zaplet na datu temu. Nekoliko meseci nakon neke audicije za medijsko lice ekipa reality showa The Task bukvalno otima neke od kandidata po gradu, nabija im svinjske glave i vezuje lancima. Odvodi ih pred objekat gde treba da se snima show i nudi im ponudu koja se ne odbija: učestvovanje u horor reality showu koji će se snimati u napuštenom zatvoru, u kojem su se, naravno, desila mnoga ubistva i o kojem kruže mnoge priče i legende. Takmičari ne znaju šta će raditi, ni da li će biti sami, samo znaju da će imati neke zadatke i da će jedini preživeli uzeti 20.000 dolara. Uzornoj američkoj omladini ne treba život bez para pa svi odreda pristaju na učestvovanje (bez potpisanog ugovora, ofkors).


Posle glupog uvoda film postaje malo pristojniji iako se ne dešava ništa što već nije viđeno. Tumaranje po bezbrojnim prostorijama napuštenog zatvora nije tako interesantno ni napeto kao u Grave Encounters, već po manjku horor atmosfere više liči na Death Tunnel. Učesnicima se daju zadaci povezani sa njihovim najvećim strahovima, o čemu su ovi pričali na castingu. Tako neki moraju biti zatvoreni u kovčeg, neki vezani u gasnoj komori a neki, kojima je najveći strah religija(!?), da čitaju određene molitve unazad. Ovo potonje će i dovesti do pojavljivanja neplaniranog učesnika u showu, duha pokojnog upravnika zatvora, koji je pogubljen zbog zverstava i ubistava u radno vreme, a i sada odbija da se penzioniše. Tako on zatvara kovčeg sa mladim takmičarem, pušta pravi gas u gasnoj komori a i nož mu ne miruje, čak štaviše.


Film relativno drži pažnju i pored svih slabosti, i nisam nijednom pogledao na sat da vidim koliko ima do kraja, što se za film ove tematike može smatrati kao uspeh. Poseduje nekoliko obrta, od kojih su neki čak i neočekivani, međutim problem je što film pada na polju horora jer jednostavno nije strašan. Svega u jednoj sceni sam se malo „trgnuo“, i u svega jednoj sceni su efekti pristojni dok su ostatak ispodprosečna ubistva amaterski urađena. Ozbiljnosti filma ne doprinosi preterano ni glumačka postava takmičara, koji su izuzetno antipatični, i teško da će nekome biti žao kad upravnik počne sa likvidacijama. O glumačkim kvalitetima ovih likova ne traba trošiti reči, dovoljno je da se pogledaju njihova imena (Tom Payne, Texas Battle) i sve će biti jasno. Fotigrafija je nekad pristojna ali često nervira jer svi snimci sa stacionarnih kamera imaju neke duple okvire.


Da se više truda uložilo u casting i specijalne efekte ovo je mogao ispasti mnogo bolji film. Ovako pitanje da li je dobacio i do proseka, a u ispodproseku je konkurencija izuzetno žestoka J Ne bih vam savetovao da ga pogledate pre gledanja trailera, jer bi ste lako mogli biti razočarani već nakon slabog uvoda.

+ relativno zanimljiva radnja
+ nekoliko obrta u radnji
— glup uvod filma
— malo strašbih scena i efekata
— slaba glumačka postava takmičara

Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment