Sunday, May 27, 2012

Necronomicon (1993)


Režija: Christophe Gans, Shusuke Kaneko, Brian Yuzna
Uloge: Jeffrey Combs, Bruce Payne, Bess Meyer
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0107664/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mhTkcIaZHyI
Pogledajte još: Braindead (Dead Alive) (1992)

Necronomicon je film sastavljen iz tri priče, koje su bazirane na kratkim pričama H.P. Lovecrafta, jednog od najpoznatijih horor pisaca svih vremena. U znaku broja “tri” je i broj režisera jer je svaki radio po jedan segment, a film se pojavljuje pod tri različita naziva: Necronomicon ili H.P. Lovecraft's: Necronomicon, Necronomicon: Book of the Dead i Necronomicon: To Hell and Back.


Film počinje pojavljivanjem baš Lovecrafta koji taksijem dolazi u jedan manastir da bi u manastirskoj biblioteci od monaha zatražio neku knjigu na uvid. Koristi priliku monahove nepažnje i krade mu ključ prostorije u kojoj se čuva knjiga Necronomicon. Lovecraft uspeva da udje u prostoriju, ali odmah gubi ključ koji mu ispada kroz rešetke na podu. To otvara sef u kojem se čuva Necronomicon i Lovecraft počinje da ga čita. Tri priče koje slede nama gledaocima su priče zapisane u toj knjizi, a dešavanja oko Lovecrafta ih povezuju u skladnu celinu.


Prva priča nosi naziv "The Drowned" i govori o čoveku koji je izgubio voljenu devojku pa koristi recept svog pokojnog ujaka da je uz pomoć knjige vaskrsne. Kako ni pokojnom ujaku nije pošlo za rukom da vaskrsne svoju suprugu i sina u sasvim ispravnom stanju, tako nešto neće poći ni njegovom nećaku, a voljena draga će se pojaviti u svom džinovskom crvolikom obliku sa pipcima. "The Cold" je drugi deo filma, koji je možda najmanje strašan ali i najviše zanimljiv. Govori o tajni večnog života do koje je došao doktor Madden. Da bi zauvek ostao pedesetogodišnjak iako ima preko sto godina, on mora da ubija ljude i vadi im neke sastojke iz kičmene moždine. Osim toga mora uvek biti na izuzetno niskoj temperaturi, pa eto odakle naziv ove priče. Treća trećina filma nosi naziv Whispers, i govori o dvoje policajaca koji prilikom potere za kriminacem pod nazivom Butcher dolaze u staro skladište u kojem se on krije. Ne nalaze ga ali nailaze na sumnjiv par i skončavaju u podrumu kuće, koji je neka vrsta žive utrobe – mini kućnog pakla, sa svakojakim stvorenjima i karakondžulama.


To što su tri režisera i troje scenarista radili tri priče, i jednu koja ih međusobno povezuje, nije dovelo do toga da film izgleda neujednačeno i nabacano. Veštim povezivanjem priča uspelo se da film teče u istom produkcijskom i dramaturškom nivou do kraja, pa onaj ko ne pogleda da su film radili različiti ljudi, to neće ni osetiti. Priče su poređane i hronološkim redom, po vremenu kada su se dešavale, ali i po vizuelnim efektima, koji su sve učestaliji i impresivniji kako se film primiče kraju, da bi vrhunac horora bio u podrumu stare kuće. Za ljubitelje stare vrste specijalnih efekata ovde će biti uživanja na pretek, jer su maske vrlo kvalitetne, a tehnologija motion-capture takođe na izuzetnom nivou i reklo bi se da bolje od ovoga ne može. Dovoljno je pogledati scenu raspadanja dr. Maddena pa zaključiti kako nijedan kompjuter do sada nije stvorio ni približno kvalitetne efekte kao što su ih imali horori 80-ih i 90-ih godina.


Sigurno da preporučujem da pogledate ovaj film. Svako ko je nekad voleo filmove kao što su Hellraiser, Night of the Demons ili Braindead neka obavezno pogleda i ovo, jer neće ostati razočaran. Oni mlađi takođe treba da pogledaju film jer on poseduje nekoliko legendarnih horor scena, od kojih su neke na fotografijama uz ovaj opis.

+ skladan film sastavljen od nekoliko priča
+ dve od tri priče su dosta zanimljive
+ vrlo kvalitetni specijalni efekti
+ izuzetna orkestrirana muzika
— poneki naivni delovi filma

Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment