Thursday, December 26, 2013

Outpost: Rise of the Spetsnaz (2013)


Režija: Kieran Parker
Uloge: Bryan Larkin, Ivan Kamaras, Michael McKell
Pogledajte još: Outpost (2007)

Outpost: Rise of the Spetsnaz je treći nastavak serijala o nacističkim super vojnicima a šteta bi bilo da se Outpost završi samo kao trilogija. Materijala za nastavke ima, prvenstveno zbog suviše rastegnute priče koja i dalje ne daje odgovore na neka pitanja postavljena još u prvencu.


Kao što to obično biva – ako se zaglavite u priči ili ne možete da nastavite nespretno završenu radnju pribegnite prequelu. Tako se radnja Rise of the Spetsnaz dešava marta 1945. godine i prati grupicu dobro obučenih članova Crvene armije dok postavljaju zasedu konvoju nemačkih trupa. Zaseda rezultira masakrom ali umesto odeće, municije i naoružanja u kamionu otkrivaju nepoznati leš, tajna dokumenta i serum, za koji mi već znamo da služi stvaranju nemačkog super vojnika. Zbunjenost sovjetske ekipe koriste Nemci i uz pomoć boljeg naoružanja desetkuju ekipu a vođu i još dvoje ljudi zarobljavaju i odvode u tajno skrovište, u bunker koji smo gledali u dva prethodna nastavka Outposta. Prvobitna nemačka ideja da ljudski plen služi za treninge mutiranim vojnicima menja se u taj da i zarobljeni specijalci postanu mutirani ne bi li od još boljih vojnika nastao još bolji super vojnik, sada u službi nemačke. 


Na jednu stvar Nemci nisu računali: da su umesto običnog, generičkog sovjetskog specijalca zarobili mešavinu ludog Rusa, Stallonea i Stevana Seagala i da su degenerisani i agresivni mutanti mala deca u poređenju sa pomahnitalim Rusom Dolokhovim. Ovde se vidi i ključna razlika trećeg dela Outposta u odnosu na dva prethodnika. Koliko god da i prehodnici nisu delovali realno, koliko god da su u sebi sadržavali natprirodnih elemenata, treći deo u celu priču ubacuje natprirodno ali u liku Rusa Dolokhova koji sada mora da se spasi od nacista i pobegne iz bunkera usput noseći tajna dokumenta uz pomoć kojih će Crvena Armija stvoriti svog super vojnika, ili šta već. Dolokhov je bukvalno neuništiv, za njega veći problem ne predstavljaju ni super vojnici a kamoli grupice od 4-5 dobro naoružanih nemačkih vojnika, povrede stomaka i ranjavanja su za njega samo ogrebotine. Nije da sve to deluje dosadno, čak je i vrlo zabavno ali na jedan prizemniji pa čak i dečiji način. Outpost: Rise of the Spetsnaz je na ovaj način postao više akcija nego horor i umesto glumca koji igra Dolokhova se komotno mogao naći i Jason Statham.


Outpost: Rise of the Spetsnaz zadržava sumorno sive kolorite iz prethodnika ali ne zadržava isti budžet i to je vidljivo. Zbog akcione doze horor elementi su pomalo skrajnuti ali su maske degenerisanih nemačkih „vojnika“ i dalje odlične. Jezgro iz prethodnika nije vidljivo, kao i neke druge upečatljive prostorije. Ono što pomalo guši radnju su bespotrebno dugi monolozi nemačkog oficira koji do tančina pojašnjava zarobljenom Dolokhovu šta je nacistički cilj i koji su njegovi budući planovi. Ako su nacistički oficiri bili toliko dokoni da u martu 1945. godine u nedogled drže svakom zarobljeniku predavanja onda nije ni čudo da su izgubili rat. S druge strane odnos sovjetskog specijalca prema svom predavaču je brz, krvav i efektan. Priča u Rise of the Spetsnaz se nekako nakalemljuje na onu iz prethodnika tako da je zadržana neophodna konekcija ali veliki problem predstavlja što se gotovo ništa novo ne saznaje, ni o samoj pozadini eksperimenata ni o načinu na koji radi jezgro i kako se dolazi do super proizvoda. Takođe, o usponu Spetsnaza nema ni pomena pa naslov filma gubi smisao. Možda će to biti tema sledećeg nastavka, ukoliko ga bude.


Outpost: Rise of the Spetsnaz je pristojan film, ni po čemu bolji od prethodnika ali korektno zaokruživanje priče za ljubitelje dva prethodnika. Najveća mana mu je insistiranje na nerealnoj akciji i nedovoljno proširivanje priče.

+ dinamičan film
+ tehnički aspekti i efekti
+ pristojna gluma
— nedovoljno noviteta
— previše nerealne akcije

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Bunker
    Ekipa angažovana na produkciji franšize o nacističkim super vojnicima, posle godinu dana, od 'dvojke', donosi nam i treći deo.Kieran Parker je ponovo producirao film, s tim što se sada i latio režiserske palice.Scenario je osmislio dobro nam poznati Rae Brunton, premeštajući priču na začetke tajnih eksperimenata.Dakle, radi se o prequelu koji je imao za cilj da nas još jednom podseti na šta su sve bili spremni Hitlerovi sledbenici radi uspostavljanja vladavine Trećeg Rajha.U smiraj Drugog svetskog rata, marta 1945. godine, negde na Istočnom frontu, malobrojna ekipa sovjetskih specijalaca postavlja zamku nemačkom konvoju.Akcija je uspešno okončana, ali stvari kreću po zlu kada ih napadnu brojnije neprijateljske snage s pobesnelim nemačkim vojnikom-tragačem.Vođa grupe Dolokhov i još dvojica njegovih saboraca, bivaju odvedeni u bunker, duboko ukopan u šumu.Nemački SS-oficir Strasser, odlučuje da ih iskoristi kao pokusne kuniće u eksperimentu s monstrumima koje je stvorio... Osnovni problem trećeg dela je što nam praktično nije razotkrio ništa epohalno u vezi pokretanja suludih projekata, inspirisanih idejom o 'serijskoj proizvodnji' zombi-vojnika, sposobnih da unište daleko brojnijeg neprijatelja i da osiguraju trijumf na bojnom polju.Radnja jeste dinamična, brzo se smenjuju kadrovi brojnih akcionih sekvenci.A šta je s glasinama po kojoj se i ovaj deo promovisao kao horor? Bogme od horora ima tek po koja mrvica.Horor elementi sadržani su u egzekucijama (mora da istaknem da su većim delom jako kreativne) nemačkih vojnika od ruke surovih sovjetskih specijalaca.Pod okriljem bunkera, efektno su napravljeni kadrovi sa dovoljno krvi, sirovo brutalni, čime je oslikan užas s kojim se suočavaju dobri momci, u borbi na život i smrt s mrskim i modifikovanim neprijateljem. Nekoliko dužih dijaloga tendeciozno su ubačeni, valjda da posluže kao pauza između akcionih scena.Same scene obračuna sovjetskih specijalaca s fašističkom bagrom deluju uglavnom nerealno, ali to je uobičajeno za ovako žanrovski definisane filmove.Gluma i nije tako loša, jer Bryan Larkin se odlično uživeo u rolu ludog specijalca Dolokhova, a solidnu podršku mu je dao Michael McKell kao cinični SS-oficir Strasser. Dobre maske i vešt rad šminkera opet su došli do punog izražaja, uz prikladno postavljenu scenografiju, pa je postignuta spooky atmosfera.Dugi, bezlični hodnici, ćelije s malilm prozorima iza kojih se vide strašne spodobe, uz jezive krike, stvarno ostavljaju utisak.U suštini miks akcije i horora uglavnom je uspeo da nam održi pažnju i da nam pruži neobaveznu zabavu.A to je ipak dovoljno da zaradi prelaznu ocenu i opravda svrhu svog nastanka.Trilogija je okončana, ali izvesno je da će za koju godinu pred publiku da se pojavi i četvrti deo.Živi bili, pa videli !

    ReplyDelete