Monday, April 13, 2015

Preservation (2014)


Režija: Christopher Denham
Uloge: Wrenn Schmidt, Pablo Schreiber, Aaron Staton
Pogledajte još: The Hike (2011)

Kada tokom uvodne špice ovog filma posmatramo automobil kako se udaljava od civilizacije i vozi sve užim i sve neobeleženijim putevima sasvim sigurno znamo da se mora zasuataviti u nekoj nedođiji gde ljudska noga odavno ili nikada nije kročila. Taj i takav ambijent će biti kao stvoren za progone i/ili ubistva a naše je samo da sačekamo i vidimo koja od nekoliko mogućih varijacija na datu temu je obrađena u Preservation. Preservation je moderan horor triler film koji reciklira neke od tema koje se često vrte u sličnim filmovima poslednjih nekoliko sezona. On to radi na zadovoljavajući način ali je glavno pitanje da li vi to želite da gledate.


Automobil iz uvoda se zaustavlja u sred odavno zatvorenog dečijeg šumskog parka. Putnici automobila su mladi bračni par koji mora da reši svoje probleme (zašto je danas toliko teško reći suprugu da ste trudni?) i brat supruga koji ima nepoznatu ali sumnjivu prošlost. Umesto ljubavnog triler trougla film se nakon „neophodnog“ polučasovnog uvoda pretvara u pravi pravcati hunting. Umesto da planirano love srne i divljač naši junaci sami postaju lovina. Nepoznata ekipa bicycle manijaka im tokom noći otima sve što su poneli sa sobom, uključujući opremu, oružje, telefone, hranu, odeću, šator i iscrtava im svakome jedno veliko X na sred čela. Veliko „iks“ zapravo znači da su svi predodređeni za odstrel a njihovo je samo da beže i čekaju svoje smaknuće. Buduće žrtve beže prema svom automobilu ali dotičnog više nije tako lako pronaći. Progonitelji na BMX biciklovima bolje poznaju teren i šumu, odlično barataju oružjem, imaju i druge sisteme za praćenje i uvek su u prednosti u odnosu na svoj budući ulov isto koliko je i čovek u prednosti nad srnom.


Tročlana ekipa begunaca je malobrojna za jedan film i odstreli smanjuju brojnost na slovima i brojem – jedan. Progonitelji su dobro istrenirani (dosadio im paintball pa su prešli na bojevu municiju) ali nisu znali osnovno pravilo preživljavanja: nikada se ne kači sa krvožednim bibliotekarima (što bi rekli Pythonovci) i medicinskim sestrama jer lako možeš od progonitelja progonilaca i sam postati progonjen. Pomalo zakomplikovano ali je poruka jasna: sve ono što radiš drugome može se okrenuti protiv tebe, i tko se snajpera laća... Što se tiče samog filma zanemario bih salve oduševljenja i vrtoglavo visoke ocene koje se pojavljuju na raznim filmskim blogovima i ustvrdio da mi se ovo pogledano nije previše svidelo. Na pozitivnim stranama filma je ambijent u kome se radnja dešava. Ogromna ali ne pregusta šuma je kao stvorena za ovakvu radnju a gotovo svaki kadar doprinosi da skoro osetimo u kakvoj se bezizlaznosti likovi nalaze. Sasvim je druga stvar što dolazak u ovakav ambijent nikada, pa ni sada, nije ubedljiv.


Glumačka ekipa je zadovoljavajuća a ženska trećina iste dovoljno simpatična da gledaoce veoma brzo pridobije na svoju stranu. Ona je daleko od velike horor heroine ali kada je uporedimo sa tipičnim glupim slasher silikonkama svakako prija i oku i pameti. Treća stvar za pohvalu je ogromna doza napetosti koju film stavlja pred gledaoca. Režija pospešuje napetost (što je pametno jer za brutalnosti očigledno nije bilo sredstava i mogućnosti) a ambijent joj vrlo koristi. Nažalost, scenario pati od mnogoborojnih slasher klišea koje gledamo već decenijama, naprimer da se karakteri veoma brzo posvađaju samo da bi se razdvojili i time postali lakša meta. Tu je i problem ubedljivosti raspleta, kada budemo videli ko to progoni naše junake. Očigledna je fascinacija autora filmom Purge a prisutna je i žestoka kritika današnje omladine i njihovog „unapređenja“ zabave. Nažalost, jedno je kritika a drugo zabava i logika pa je tako Preservation težak i nelogičan za gledanje poput gotovo svakog home invasion filma.  


Pravo pitanje je da li zapravo volite da gledate ovakve filmove. Ukoliko ste oduševljeni sa filmovima Purge, The Strangers, You're Next, Black Rock, Eden Lake možete dati šansu i ovom filmu. U tom slučaju ćete ga nagraditi sa većom ocenom nego što sam mu ja dao. Preservation nije loš film samo mu je otežavajuća okolnost da ne sadrži gotovo nijednu scenu koju nismo videlu u gore pobrojanim filmovima.

+ otvoren a opet klaustrofobičan šumski ambijent
+ napetost i neizvesnost tokom celog trajanja filma
+ poruka filma koja se tiče omladine i njihove zabave
— gotovo svaki kadar je već viđen u mnogim filmovima
— zaplet, gomila klišea, mahom ne previše zabavan


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. kako da gledam ovaj film??ne mogu da nađem link gde ima da se pogleda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi se u privatnoj poruci, preko gornje kontakt forme.

      Delete