Monday, November 23, 2015

Howl (2015)


Režija: Paul Hyett
Uloge: Elliot Cowan, Rosie Day, Calvin Dean
Pogledajte još: Late Phases (2014)

Howl je britanski direct-to-DVD niskobudžetni monster film a već po samom nazivu filma vam je jasno koji monster je u pitanju. Režiser filma je Paul Hyett, autor mnogo hvaljenog (ali ne od mene) The Seasoning House ali i autor specijalnih efekata u čitavom nizu poznatih britanskih horor naslova ovoga veka. Nakon gledanja Howla čini se da Hyett ima budućnost i kao horor autor, ukoliko mu dizajniranje make-upova i kostima ikada dosadi. Howl predstavlja sasvim solidan horor film o vukodlacima, ne previše originalan u svojem toku ali sasvim zanimljiv i više nego dobrodošao u nestašici sličnih filmova.


Glavni lik filma je železnički kondukter Joe, čovek koji ne voli previše svoj posao a ova noć mu je jedna od najtežih u dosadašnjoj karijeri. Osim što je izvisio za unapređenje Joe nikako da smuva svoju lepu koleginicu a uz sve to umesto da nakon radnog vremena ode svojoj kući dodeljena mu je dodatna noćna smena na posleponoćnom vozu koji saobraća od Londona do usputnih sela. Umesto da se nervira zbog ovakvog završetka radnog dana Joe je trebao da uoči pun mesec na nebu ali ko bi očekivao ono što se u nastavku desilo?


Sasvim uobičajena železnička ruta i čekiranje karata malobrojnim putnicima prekida udar voza u nešto i žestoko kočenje. Dok se putnici oporavljaju mašinovođa proverava na šta je kompozicija naletela i otkriva lešinu životinje koja je to samo mamac za stvorenja koja vrebaju iz šume. Joe i putnici ostaju bez mašinovođe, bez goriva koje nepovratno curi na šine ali sa ozbiljnim urličućim problemom: oko voza se mota ogromni vukodlak koji nema nameru da odustane od svoje večere. A ova noć kao da nema kraja.


Film tokom većeg dela svog trajanja prikazuje putnike zarobljene u vozu što stvara niz napetih situacija. Veći deo aktivnosti konduktera i putnika predstavlja sasvim očekivana ponašanja u datoj situaciji, a njih karakterišu panika, pokušaji bekstva, pokušaji probijanja kroz šumu, transformacije, postavljanje barikada i drugo. Većina ovih aktivnosti je mnogo puta viđena ali treba reći da situacija (zarobljeni putnici u vozu koji se nalazi u sred šume) u kombinaciji sa pretnjom (vukodlaci naoružani jezivo oštrim zubima) ne dozvoljava veću kreativnost.


Ovaj film bi bio dosta slabiji da nije komponente koja ceo doživljaj diže na viši nivo: likovi su ovde odlično dočarani a svaki karakter ima svoj istorijat, osobine i autentičnost. Putnici koje posmatramo su potpuno različiti (tinejdžerka, službenica, plejboj, penzionerski par, izjelica...) ali deluju izuzetno životno i što je dosta važno - izazivaju reakciju gledaoca. Za razliku od mnogih sličnih filmova ovde ćemo zaista strepeti za njihovu sudbinu i biće nam žao kada ih se dočepa vukodlak.


Ed Speleers u ulozi Joea, konduktera, je jedan od simpatičnijih likova koje sam poslednjih godina gledao u glavnim ulogama horor filmova. Njegov lik doživljava transformaciju od smotanog i smorenog službenika do odlučnog vukodlak killera ali završetak filma nije onakav kakav sam očekivao. On se savršeno uklapa u moderne tokove današnje horor kinematografije ali sam ja iz nekog razloga očekivao retro završetak u duhu horor filmova od pre dve ili tri decenije.


Gospodin Paul Hyett se odlično snašao iza kamere i uz pomoć malih sredstava ali velikog talenta uspeo da stvori vrlo efektne kadrove. Ovo se pre svega odnosi na prvu polovinu filma dok u drugoj polovini iznenađenja nema u tolikoj meri jer su vukodlaci mahom vidljivi. Izgled vukodlaka je prosečan; dok su im udovi karakteristični i specifični svetleće oči izgledaju dosta glupo, neubedljivo i gotovo amaterski. Howl poseduje nekolicinu krvavih scena i scena sa raskupusanim telima, kao što i priliči jednom werewolf filmu.    


Howl je mali film od koga ne treba očekivati spektakl ali ako mu priđete sa umerenim očekivanjima a fan ste filmova sa vukodlacima nećete se razočarati. Howl ni na koji način neće promeniti žanr ali je sasvim solidan filmčić koji poseduje solidnu atmosferu, smešten je na izuzetno mračnom i jezivom lokalitetu, gotovo odlično je odglumljen i solidno brutalan.

+ vukodlaci u vozu
+ lokalitet i šuma
+ karakteri i gluma
— ništa novo
— završetak


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Obradovala me je uloga mašinovođe, cameo uloga glavnom lika iz Dog Soldiers.

    Svideo mi se film, nisam razočaran. Više nemam vremena kao nekada, gledam po jedan dva filma nedeljno. Na ovom sajtu sam do sada našao 10-15 filmova koje sam pogledao i još ni jednom se nisam pokajao. Gledao sam filmove sa ocenom 7 ili više.

    Da li bi ste mogli da opišete filmove Dog Soldier (2002), Triangle (2009), Visions (2015), ili da u komentaru napišete samo koju im ocenu dajete. Ovo su filmovi koju su mi se svideli a ovde nisu opisani, ako im date manju ocenu od 7 da počnem polako da gledam i lošije ocenjene filmove.

    Aleksandar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Filmovi sa ocenom 7/10 i većom svakako vredi pogledati, neke i više puta, dok su oni sa ocenom 6/10 dobri samo za jedno gledanje i to ako nema ništa pametnije i kvalitetnije. Drago mi je da sam ti pomogao u odabiru filmova, tome ovaj sajt i služi :)

      Dog Soldiers sam opisao u februaru ove godine a Visions sam stavio na spisak i biće uskoro. Triangle sam gledao više puta pre nego što sam počeo da vodim ovaj blog. Meni odličan film, komplikovan, zanimljivo osmišljen i tera na razmišljanje. Verovatno ocena 8/10.

      Delete