Thursday, August 15, 2013

Frankenstein's Army (2013)


Režija: Richard Raaphorst
Uloge: Karel Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilym
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1925435/
Trailer: http://youtu.be/PMUQ2IMuz8o
Pogledajte još: Dead Mine (2012)

Frankenstein's Army je found footage horor film koji svima preporučujem za gledanje iako njegov kvalitet nije na najvišem nivou. Zašto ga onda preporučujem pitate se? Zbog toga što je Frankenstein's Army smešten u najoriginalnije found footage doba i zato što poseduje najoriginalnije found footage negativce. Šta vam još treba za dobar film...


Zapravo, treba još dosta toga ali na to ću se osvrnuti malo kasnije. Elem, radnja ovog filma je smeštena u period II svetskog rata, tačnije negde pred njegov završetak. Napredovanje ruskih vojnika kroz istočnu Nemačku se nastavlja i sve bi bilo u najboljem redu da naša mala ali odabrana grupa vojnika nije „svratila“ u jednu bogomolju gde otkriva ludog naučnika koji koristi stare spise da stvori vojsku super vojnika, koji bi bili nepobedivi na frontu i Hitleru doneli preko potrebnu prevagu. Da su znali gde idu - pobegli bi sve udarajući nogom u zadnjice, ali ovako upadaju u jazbinu prepunu nepojmljivih karakondžula koje su do nedavno bili ljudi. Koliko god da su te bizarne spodobe neotporne na metke municije nema dovoljno, a i mi znamo kako found footage horor mora da se završi jer je ipak „found“.


Bilo kako bilo, ukoliko budete gledali film očekuje vas mnogo zabavnih scena prepunih originalnih kreatura. Te kreature su zapravo glavni adut filma i nešto slično do sada nisam video u nekom filmu. Kalemljenje raznoraznih alata na ljudsko telo koji su sada oružje ili spajanje avionskog motora na ljudske organe za kretanje su vrlo uspele kreacije koje u isto vreme izazivaju i jezivost i gađenje, nešto što sam davno doživeo čitajući odličnu knjigu Doktor Lern od Morisa Renara gde je takođe opisan bio-mehano-inžinjering između čoveka i automobila. Sledeća pozitivna stvar filma je vremenski period u koji je on smešten. Ne samo što je found footage smešten u ovaj period do sada neviđen već su i klasični horor filmovi smešteni u ovaj period retki. Iz tog razloga Frankenstein's Army ljubiteljima horora čija je radnja smeštena u doba poslednjeg svetskog rata naprosto ne bi smeo da promakne.


Ovo poslednje stvara i veliki problem filmu jer naprosto ne deluje realno da neki vojnik nosi i snima kamerom sve ove događaje koji su i više od tragičnih. Jedno je kada snimatelja progoni pomahnitali ubica a drugo kada ga spopadaju horde nakalemljenih spodoba koje spontani snimatelj ne može da pojmi ni u najgorim košmarima. U redu je to što mu je Staljin naredio da sve snima ali ne verujem da bi ljubav ili strah od Staljina bili toliki da i u smrtno opasnim situacijama ne pušta kameru iz ruku. Frankenstein's Army je found footage film gde je spontanost snimanja definitivno najusiljenija. Uz sve to snimak sa kamere je widescreen, u boji je i suviše jasan za snimak koji je ondašnja tehnika bila u stanju da napravi. Zanimljiv je i prikaz ruskih vojnika u filmu koji su sve osim disciplinovani i moralni, pa tako ubijaju civile i siluju žene, međusobno se sukobljavaju a drugove izdaju i ostavljaju na cedilu. To da se agresivne i degenerisane karakondžule „rađaju“ u crkvi je isto zanimljiva i ne verujem slučajna metafora.


Frankenstein's Army i pored vizuelne zanimljivosti pada na nekim vrlo važnim poljima za horor žanr a to je - upravo horor. Strašnih scena nema dovoljno, pa osim početnih nekoliko šokova iskusniji gledalac nema čega da se uplaši. S druge strane neki likovi i njihova gluma su morali biti bolji ukoliko su autori želeli da film izgleda ozbiljnije i autentičnije.

+ vrlo originalan i bizaran izgled kreatura
+ ne toliko eksploatisan period dešavanja
— manjak strašnih i napetih scena
— ko su pozitivci a ko negativci?
— nedovoljno iskorišten potencijal filma


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Mosquito man je najjača spodoba :-) Šteta, film je imao mnogo potencijala, period u kom se odvija radnja, ideja o Frankenštajnovom dnevniku i ovim kreaturama, sve je to dobra osnova za odličnu zabavu. A onda je neko izabrao FF i dosta sjebao kvalitet.

    ReplyDelete