Friday, February 22, 2013

Mama (2013)


Režija: Andrés Muschietti
Uloge: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2023587/
Trailer: http://youtu.be/xpqKbGKXiIs
Pogledajte još: The Tall Man (2012)

Mama je špansko-kanadski hit horor film u koji je svoje prste (mada nepoznato koliko) umešao i čuveni ali režiserski „ulenjeni“ Guillermo del Toro. Cela priča oko filma Mama počela je još pre više od 5 godina kada je Muschietti snimio trominutni istoimeni film koji je del Torou zapao za oko, pa se snimanje celovečernjeg i bolje produciranog filma nametnulo samo po sebi.


Nakon tragičnih događaja u kojima je nastradala njihova majka otac odvozi automobilom dve devojčice u nepoznatom pravcu. Nakon nesreće svi završavaju u nepoznatoj šumskoj kućici gde otac planira da ubije svoje ćerkice a zatim i sebe. U toj nameri ga sprečava nepoznata mračna utvara koja ga ubija a devojčice ostaju u kolibi hraneći se samo trešnjama. Nakon pet godina potrage brat njihovog pokojnog oca uspeva da ih pronađe ali devojčice više nisu iste; naprosto, život u mračnoj i zabačenoj kolibi učinio je da se one ponašaju suviše divlje, nesocijalno pa možda i animalno. Ali to nije sve, devojčice su pod velikim uticajem nečega što oni nazivaju „Mama“ i za šta psiholozi veruju da zapravo ne postoji. Da se varaju videćemo u nastavku filma, naravno. Uglavnom, devojčice posle mučnog suđenja pripadaju na staranje pomenutom stricu i njegovoj devojci rokerki a njihova socijalizacija neće biti nimalo laka, posebno jer ljubomorna Mama sve više dolazi do izražaja.


Već od samog početka filma, pa onda i nakon ubedljive špice, postaje jasno da ovo nije još-samo-jedan-horor-film već je u sve segmente uloženo dosta truda. Film izgleda predivno, sa bogatim koliritima, sa zadovoljavajućim enterijerima i predivnim šumskim eksterijerima, sa čestim atmosferskim prilikama koje doprinose celokupnom vizuelnom utisku i atmosferi. Jednostavno je vidljivo da je del Toro ovde umešao prste, ili je umešao prste zato što ovo izgleda dobro, sasvim svejedno, ali da je ovaj film vizuelno nešto najbolje što sam video još od The Tall Mana – to je činjenica. Na fotografiju savršeno dolazi perfektna režija, sa pažljivo osmišljenim kadrovima gde nijedan nije prepušten slučaju već su svi izuzetno osmišljeni a još bolje realizovani. Glumačka postava je zadovoljavajuća a verovatno najubedljivije su devojčice. Realno, devojčice u filmu su i najstrašnije pa je nekoliko scena gde malecka Lilly četvoronoške baulja kroz mračnu kuću strašnije i od pojavljivanja Mame.


Audio komponenta filma je takođe vrhunska, s tim što imam jednu standardnu zamerku koja se pojavljuje iz filma u film: većina vizuelnih prepada koje vidimo ne bi bili toliko strašni da nije iznendane i glasne muzike/zvuka, ali svejedno, tehnički dometi filma jesu veoma visoki. Ono gde bi se moglo prigovoriti je izgled Mame koji je za moj ukus previše CGI animiran. Jeste, u pitanju je neka vrsta duha pa je takav izgled možda i neizbežan, ali meni se čak više dopala Mamina pojava iz trominutnog filmčića iz 2008-godine (koji možete pogledati online). Kad sam već spomenuo filmčić, on sadrži scenu koja je sada inkorporirana u središnjicu filma, što znači da je ova priča davno osmišljena samo se čekalo na realizaciju. Da ne bude sve savršeno, tu je u početku čudna gluma stričeve devojke, kao da se nije baš najbolje snašla u ulozi rokerke. S tim u vezi je i nekoliko scena rok svirke koje se ne uklapaju baš najbolje u celokupni utisak filma. Završetak filma je samo delimično hepiend (sada već tradicionalno kod filmova gde se pojavljuje ime del Toroa) a nekome će biti i vrlo tužan i naprasan.


Mama je i pored sitnijih mana vrlo dobar horor film, ali i ne samo horor. Za razliku od drugih često besmislenih horor filmova ovaj ima svoju priču i poruku, tako jednostavnu a tako strašno ispričanu. Zbog svega navedenog, film preporučujem za gledanje i ženskom delu horor film populacije. Verovatno jedan od najboljih horor filmova poslednjih godina.

+ izuzetni tehnički aspekti filma
+ dosta strašnih i jezivih scena
+ tema i poruka filma
+ devojčice su izvanredne
— CGI Mama, završetak, sitnice

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Mnogo je dobar film stvarno

    ReplyDelete
  2. Slažem se, film ima svojih mana ali je svakako jedan od boljih horor filmova poslednjih godina. Ko ima toleranciju prema obilatoj kompjuterskoj animaciji u horor filmovima može mu biti još bolji. Pozdrav za tebe Majo :)

    ReplyDelete
  3. Film je savrsen, obavezno pogledati. Inace obozavam horore pa ako moze neka preporuka? :D <33

    ReplyDelete
  4. Ovako dobro produciranih horor filmova je zaista mali broj poslednjih godina, zadnji film koji sam pogledao a da izgleda vizuelno besprekorno je The Tall Man, koji je zapravi horor triler. Možeš pogledati Don't Be Afraid of the Dark, Sinister ili neki drugi film opisan na ovom blogu koji ima ocenu 7/10 ili veću. Moj predlog ti je da pogledaš neki stariji film jer je kvalitet nekadašnjih i današnjih horor filmova zaista nemerljiv. Pozdrav :-)

    P.S. Za one koji ne znaju napomena kako da dođu do opisa filmova sa određenim ocenama: gore u search polje ukucajte "7/10", "8/10" ili bilo koji drugi kriterijum po vašoj želji i dobićete spisak određenih filmova.

    ReplyDelete
  5. Au druze, al ga nahvali i dade mu samo jedan minus, a ocena 7? :D

    ReplyDelete