Monday, March 18, 2013

American Mary (2012)


Režija: Jen Soska, Sylvia Soska
Uloge: Katharine Isabelle, Antonio Cupo, Tristan Risk
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1959332/
Trailer: http://youtu.be/0zua8vbLLqU
Pogledajte još: Alyce (2011)

American Mary je kanadski horor triler film u režiji i po scenariju twisted sestara Soska, bliznakinja koje se bave režijom, glumom, pisanjem scenarija i ko-zna-čime-sve-ne, a odgovorne su za nekakav film pod nazivom Dead Hooker in a Trunk, pa eto. American Mary sam pogledao sa izuzetnom pažnjom, sa raspoloženjem koje se kretalo od zbunjenosti, preko indiferentnosti pa do oduševljenja, a evo i zašto...


Amerikanka Mary je zapravo studentica medicine, tačnije hirurgije, koja pauzu u studijama i svaki slobodan trenutak koristi za usavršavanje gradiva, tačnije operacije na pilićima kupljenim u marketu. Iako ponekad deluje nezainteresovano hirurgija je njena opsesija te znanje upija nemilice. S druge strane, njen profesor medicine deluje kao kočijaš, kamiondžija, član navijačke grupe ali ne i kao profesor, jer toliko upotrebljavati „F“ reč na časovima nisam do sada video, mada ko zna, Amerika je to. Mlada i ambiciozna Mary pohađa nastavu, pohađa i „van-nastavne“ aktivnosti a sve u cilju zbližavanja sa medicinsko-hiruškim esnafom i unapred napredovanja u karijeri. Neko će reći da je oskudnom odećom izazivala medicinsko-profesorsku mafiju, neko će reći da su poneki muškarci svinje koje treba kastrirati, tek – istina je negde između a Mary biva silovana na jednoj medicinskoj žurci.


I baš posle tog događaja Mary se menja, ali ne malo već za 360 stepeni. Napušta studije i posvećuje se crnom tržištu plastičnih hirurgija, tačnije ekstremnoj modifikaciji tela, gde je sasvim slučajno stekla skoro kultnu reputaciju. Nadalje u filmu posmatramo Mary kako napreduje u svom poslu a zapravo tone sve dublje i dublje u svom životu, pa ceo film kulminira u planirano tužnom ali neubedljivom finalu. E sad, spomenuo sam zbunjenost u uvodu. Moja zbunjenost je rezultat haotičnosti (posebno u prvoj polovini filma) jer se on sastoji od nekih naizgled nepovezanih događaja i likova, što srećom sve koliko-toliko (ali ne idealno) dolazi na svoje mesto, ali da bi se to dočekalo treba imati strpljenja. Indiferentnost u toku gledanja je nastala jer dobar deo filma prikazuje nekakav noćni život propalog lokala, gde se uz erotski ples nekakvih bizarnih likova i likvidacije konkurencije ispijaju hektolitri alkohola. Nije da je sve ovo loše urađeno, čak štaviše, samo nema neku preteranu svrhu i poentu a scene noćnog života nisu nešto što volim da vidim u horor filmovima.


Oduševljen sam bio u gotovo svim trenucima kada se Mary tj. Katharine Isabelle pojavljivala na ekranu. Ne samo što je prelepa već je i preubedljiva, dominantna, elegantna, hladnokrvna i harizmatična, te ako ništa drugo a ono zbog nje svakako vredi pogledati film. Film vredi pogledati i zbog teme modifikacija tela, ukoliko vas takva tema interesuje, jer ovakav skup kreatura nije skoro viđen u nekom horor filmu. Devojke sa plastičnim licima i grudima, muškarci operisani u suprotni pol, veštački ugrađeni rogovi i đavolje uši, rasečeni jezici i penisi, zamenjeni udovi samo su neke od bizarnosti koje vidimo u ovom filmu a koje od ljudi prave strašnije nakaze od Freddy Kruegera ili Leatherfacea. Sve ovo dovodi do još jednog problema: film je istinit, šokantan, izuzetno realno deluje, za nekog će biti i uznemirujuć, on govori o body modifications temi, govori o dominantnim ženama i o ženskoj osveti. Problem može biti to što on zapravo nije čistokrvni horor iako krvavih scena ima, već je zapravo drama pa mu sa tom napomenom i valja pristupiti.


Ljubiteljima drame, opet, American Mary može biti suviše brutalan, krvav pa je idealan gledalac ovog filma onaj koji voli horore, drame, trilere, modifikacije tela, dominantne žene i žensku osvetu. Ja sebe ne nalazim u svemu gore navedenom pa ni ocena filma nije toliko visoka kao što joj daju brojni filmski reviewi. Što se tiče filma American Mary moj savet je – pokušajte sa gledanjem jer ćete se možda iznenaditi, prijatno ili neprijatno.

+ Katharine Isabelle kao Mary
+ vizuelno kvalitetan i efektan film
— nagli preobražaj glavnog lika
— neke nebitne/nejasne situacije i likovi
— tema neće biti svakome zanimljiva


Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment