Monday, March 25, 2013

Bhoot Returns (2012)


Režija: Ram Gopal Varma
Uloge: J.D. Chakravarthi, Nitin Jadhav, Manisha Koirala
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2406636/
Trailer: http://youtu.be/zhn2aBvv2BQ
Pogledajte još: Paranormal Activity (2007)

Budući da imam sklonosti ka gledanju horor filmova koji dolaze iz egzotičnih zemalja (egzotičnih kada je snimanje ovakvih filmova u pitanju) nisam propustio ni Bhoot Returns, paranormalni ghost film koji nam dolazi iz Indije. Film je nastavak filma Bhoot iz 2003. godine, filma koji je takođe snimljen u Bollywoodu, i koji srećom nisam gledao mada ne verujem da je slab utisak posle gledanja Bhoot Returns filma posledica toga.


Ukoliko ne znate - „bhoot“ je ništa drugo do „ghost“ pa tako u ovom filmu imamo priliku da gledamo duha koji se vraća kući. Ko je duh ne zna se (tako nam kaže uvod filma), gde je u međuvremenu bio isto se ne zna, ne zna se ni zašto je postao duh niti koje su mu namere (osim da bude uzrok lošim horor filmovima), zna se samo da je ženskog pola, da se zove Shabbu i da je iz nepoznatih razloga izabrala baš kuću u koju se useljava porodica čije „zanimljive“ događaje pratimo u ovom filmu. Porodicu sačinjavaju majka, otac, svastika i dvoje dece: šestogodišnja devojčica i četiri godine stariji dečak. Već po useljavanju devojčica pronalazi lutku kojoj daje ime Shabbu, ali ni to nije sve: devojčica po celi dan priča o svom nevidljivom prijatelju Shabbuu, a to postaje vrlo dosadno i nama gledaocima a koliko je smorila svoje roditelje mogu misliti. To je otprilike to što se tiče uvoda, a bogami i što se tiče razrade, jer tek u finišu filma se počinju dešavati stvari koje su manje monotone, mada teško da će neko dočekati i drugu trećinu filma.


Zapravo, čim se završi relativno zadovoljavajuća špica postaje jasno kojeg produkcionog nivoa je film. Kamera i kvalitet fotografije su slabi, i to ne zato što su autori hteli da stvore utisak neposrednosti i autentičnosti već zato što je verovatno korištena ista tehnika (a možda i scena i glumci) koji su korišteni za snimanje indijskih telenovela. Otprilike svi dijalozi su na tom nivou a u onim boljim momentima postaju „kvalitetni“ skoro kao u XXX filmovima. Ništa bolja nije ni režija, koja je prepuna nerezonskih i čudnih kadrova koji ne bi smeli da se pojave ni u jednom trećerazrednom filmu. Režiseru je nedvojbeno inspiracija bila serijal Paranormal Activity, mada vidimo i tragove horor filmova u kojima su (zaposednute) devojčice glavni likovi. Tako dobar deo filma posmatramo kadrove sa stacionarnih kamera koje su postavljene u uglovima prostorija ili na plafonima istih, iako nije sasvim jasno ko te kadrove pravi jer nikakve kamere nisu raspoređene po kući. Verovatno je jedino rezonsko objašnjenje da je režiser visio o tavanici sve se trudeći da izvuče što kvalitetniji (?) kadar.


Za katastrofalan film i ovo je dovoljno, ali Bhoot Returns nam „pruža“ još mnogo toga. Priča praktično ne postoji, ono što vidimo je pozajmljeno iz gore pomenutog paranormalnog serijala, česti „strašni“ kadrovi gde je u glavnoj ulozi lutka su totalno promašeni jer lutka ne deluje nimalo strašno već kao da je kupljena u prvoj kineskoj prodavnici u Delhiju. Dalje, strašnih scena pa samim tim i specijalnih efekata nema do zadnje trećine filma a ono što tada vidimo više priliči amaterskim horor filmčićima koje klinci snimaju pa kače na youtube.  U opštoj nesrazmeri sa onim što gledamo celim tokom filma je audio podloga koja je izuzetno dobra (možda deluje dobro jer je sve ostalo loše) pa deluje kao da je kompletno „ukradena“ iz nekog mnogo boljeg i produciranijeg filma. Zapravo, muzika toliko odudara od onog vizuelnog da film na momente deluje kao neka parodija gde grupa skupljenih amatera glumata paranormal activity situacije. A ono „3D“ u naslovu tek deluje hilarious, prosto ne znam koje su to 3D scene u ovom filmu.


Nema potrebe da dužim iako bih imao još mnogo toga kritivovati. Bhoot Returns ni u kom slučaju ne savetujem da pogledate i tome se nema preterano šta dodati. Verovatno najslabiji film do sada koji je opisan na ovim stranicama.

+ muzika
— fotografija
— gluma
— priča
— sve ostalo


Ocena: 2/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment