Tuesday, March 12, 2013

Stitches (2012)


Režija: Conor McMahon
Uloge: Ross Noble, Gemma-Leah Devereux, Tommy Knight
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2126362/
Trailer: http://youtu.be/BjpvHBndhNM
Pogledajte još: Clownhouse (1989)

Britansko-irska horor komedija Stitches predstavlja jedan od najzabavnijih horor filmova u poslednjih nekoliko godina i pravi je film za gledanje u društvu jer ima mnogo situacija podložnih smehu i komentarima. Kao takav, film je podložan i višestrukim gledanjima što je stvar koja mora biti karakteristika svih horor-komedija ukoliko žele da budu uspešne.


Ono što je pohvalno je što se konačno neka horor komedija ne bavi zombijima. Prosto sam i zaboravio kada sam gledao neki zabavan horor film sa klovnovima (verovatno još 80-ih, kada su horor klovnovi bili u modi) ali Stiches stiže u velikom stilu. Stitches je klovn koji nesrećnim slučajem gubi život tokom jedne rođendanske zabave, kada je bezuspešno pokušavao da animira raspuštenu i bezobraznu britansku dečicu koja su ga omalovažavala na sve moguće načine. Šest godina kasnije pomenuta dečica su porasla, rođendanska žurka se odigrava za vikend, istovetni drugari koji su prisustvovali davnoj tragičnoj proslavi će i sada biti na okupu, ali niko ne očekuje da će na žurku direktno iz groba nepozvan doći i klovn Stitches lično, da naplati neke stare dugove. Kako žurka teče tako teku i potoci krvi i iznutrica, a naš mladi junak se mora obračunati sa Stitchesom a usput i smuvati svoju staru ljubav, baš kao u romantičnim filmovima.


Klovn Stitches je dibitantska filmka uloga stand-up komičara Rossa Noblea. U početku, dakle za svog (kratkog filmskog) života, Stitches je najpribližniji klovnu Krustyju iz The Simpsons, nemoralna i sarkastična gromada koja se trudi da zabavi decu, dok je u zagrobnom životu sve to samo „na kvadrat“. I pored toga što je kuća prepuna zvanih i nezvanih gostiju klovna ne zanimaju sporedni likovi i želi samo da kazni baš one klince koji su prisustvovali davnoj rođendanskoj zabavi. Svakoga će kazniti baš na način na koji zaslužuje, onako kako su se i oni ponašali prema njemu. Recimo, onaj koji je minirao klovnovu tačku kada od cevastog balona pravi figuricu psića sada će dobiti istovetnu figuricu ali od sopstvenih creva. Kada spominjem creva, treba reći da je film izuzetno krvav, brutalan, morbidan ali ne na ozbiljan način. Iako vidimo gomilu iznutrica, odsečene penise, sladoled-kugle od mozga i slične famozne specijalitete, sve to ne deluje mnogo uznemirujuće već više liči na neki horor morbidni crtani film (recimo Happy Tree Friends).


Ovo prethodno kažem jer su ubistva osim što su krvava i neverovatno maštovita i zabavna. Tako vidimo otvaranje glave otvaračem da se izvade tri „kugle“ mozga ili ubistvo kišobranom koji se nakon ulaska u glavu žrtve otvara sa sve okom na vrhu. Vizuelni kvaliteti filma su zaista besprekorni, fotografija je izuzetno kvalitetna, ambijent veoma dopadljiv, a eksterijeri prelepi, baš kao što se i očekuje od britanskog filma. Boje filma su izrazite tako da sve deluje izuzetno ubedljivo sa crvenom bojom krvi kao dominantnom. Ross Noble kao klovn Stitches je uverljiv i zanimljiv za gledanje iako mu fazoni nisu uvek uspeli, recimo meni se nije svidela sasvim bespotrebna scena ubistva mačke. Ovde dolazim i do nekih mana koje ne bi trebale da vas sputaju u gledanju filma. Kao što sam spomenuo, fazoni nisu uvek smešni a ima i dosta glupih, poput onih savršeno nepotrebnih koji se tiču seksa a konstantno se pojavljuju. Svi maloletni likovi su izuzetno antipatični i klišeizirani, što je namerno urađeno kao omaž starijim horor filmovima slične teme.


Idealne dužine trajanja, vizuelno skoro besprekoran, izuzetno krvav, zabavan a mestimično i smešan – Stitches je jedna od najboljih horor komedija zadnjih godina pa kao takva zaslužuje moju preporuku i ocenu više u nadi da će se slični filmovi pojavljivati češće. A Stitches 2 ću svakako željno iščekivati.

+ veoma zabavan i mestimično smešan film
+ izuzetno maštovite i krvave scene ubistava
+ Ross Noble kao klovn Stitches izuzetno uverljiv
+ audio-vizuelno besprekoran film
— nisu svi fazoni smešni; štosevi na temu seksa


Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment