Friday, March 15, 2013

Spiders 3D (2013)


Režija: Tibor Takacs
Uloge: William Hope, Shelly Varod, Brian Hankey
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1659216/
Trailer: http://youtu.be/M4bjDV1OC0I
Pogledajte još: Ice Spiders (2007)

Tibor Takacs se baš specijalizirao za niskobudžetne horor filmove o monsterima i katastrofama, pa tako nakon paukova, komaraca, zmija, tentacle pipaka, meteora, tornada i crnih rupa dolazi opet do – paukova. No, Tibor neće ostati upamćen ni po jednoj od pomenutih filmovanih karakondžula već po jednom izvanrednom dečijem horor filmu s kraja osamdesetih, The Gate, koji vam preporučujem da pogledate.


Spiders počinje onog trenutka kada gomila meteorita udari u staru SSSR svemirsku stanicu, razbije je u paramparčad a ti delići stanice i krhotine zaspu teritoriju predobre i ničim izazvene SAD. Ne bi to bilo ništa strašno, ostaci sovjetske svemirske stanice su k’o i ostaci svake druge komunističke svemirske stanice, međutim na svemirskoj stanici su vršena wierd military ispitivanja sa paucima: kako pauke korisiti kao vojno oružje! I sad ti isti mutirani pauci padaju po Njujorku i njegovom metrou, nastanjuju se u napuštenom delu istoga, rastu li rastu, sve dok ne poprime neverovatne dimenzije. Američka vlada je blokirala ceo deo grada, proglasila lažnu opasnost od virusa, a u međuvremenu je dovela ruskog naučnika koji paukoliko oružje treba da usavrši za američku stranu. U svom tom metežu naš junak sa suprugom (inače su pred razvodom) na sve načine pokušava da spase svoju 12-togodišnju ćerku kojoj je, eto slučajne koincidencije, baš danas rođendan.


Jeste, ceo zaplet filma deluje pomalo glupo i neubedljivo. Otkud SSSR svemirska stanica u XXI veku, otkud to da Rusi i dalje imaju žarku želju da unište Ameriku, samo su neke od stvari koje kao da su došle iz drugog vremena. Ukoliko ste do sada stekli utisak da je film glup, neubedljiv, slabo produciran i loš – može se i tako posmatrati. Međutim... Iz nekog razloga mi se svideo. Verujem da je to iz razloga što kompletno deluje isuviše retro, kao da je došao iz perioda 50-ih i 60-ih godina prošlog veka kada su u modi bili napadi Sovjeta na Ameriku, a u modi su bili i filmovi o svakojakim čudovištima (obično iz svemira) i najčešće uvećani nekoliko puta. Lično volim da gledam filmove iz tog perioda koji su mi zanimljivi i pored svoje naivnosti, neracionalnosti, američke propagande i slabe filmovanosti ne toliko ubedljivog scenarija. Otprilike na tom nivou je i Spiders. Neubedljiv i luckast scenario je tu samo da stvori razlog zbog kojeg su ogromni pauci napali veliki grad i nevini američki narod, a od pauka znamo šta možemo da očekujemo.


Pauci ubijaju žrtve, love ih svojom lepljivom tečnošću, pletu ih u svoje mreže, a što je najinteresantnije non-stop reže(!). Vojska pokušava da savlada brojne paukove raznovrsnim oružjem ali joj to ne polazi za rukom, a naši junaci beže držeći se za ruke izbegavajući vojsku koja želi da ih prisilno evakuiše i paukove koji bi prisilno da ih ubiju, što su takođe scene kao došle iz SF filmova od pre pola veka. Paukovi su pristojno urađeni, iako vidim da se mnogi žale na njihov izgled meni on nije preterano smetao. Ponekad se vidi da su CGI urađeni, ponekad deluju kao da su zapravo pravi paukovi samo uvećani (ne znam da li je taj stari trik zaista i korišten) ali svakako deluju zadovoljavajuće. Naravno, imajte u vidu da ne gledate prvoklasno ostvarenje jer Spiders nije nikakav blockbusters već film koji je tek malo bolje produciran od nekog SyFy filma, a to se najviše primećuje po slaboj glumi i neubedljivoj, jeftinoj muzici. S druge strane, zvučni efekti su vrlo dobri.


Ukoliko tražite moderan, originalan, dobro produciran, efektan SF film sa modernim efektima (i sa famoznim 3D efektima) slobodno zaboravite na Spiders. Spiders je jedan staromodan filmčić, sa retro pričom i ne uvek udedljivim specijalnim efektima (na „3D“ sa omota slobodno zaboravite) te se može svideti samo pojedincima koje nostalgično podseća na neka davna monsters SF vremena.

+ zadovoljavajući izgled paukova
+ nekoliko napetih scena
+ retro SF monster priča
— retro SF monster priča
— na momente slaba gluma i efekti


Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment