Saturday, March 9, 2013

Cube Zero (2004)


Režija: Ernie Barbarash
Uloge: Zachary Bennett, Stephanie Moore, Martin Roach
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0377713/
Trailer: http://youtu.be/zSfAlYyMeik
Pogledajte još: Cube (1997)

Cube Zero je verovatno sve ono što je prethodnik trebao da bude: umnogome vizuelno podseća na original, naslanja se direktno na njegovu priču, dodatno je proširuje – a opet je i suviše drugačiji od pomenutog originala. Od prethodnika Cube Zero uzima samo delimični smisao radnje a da li je to baš po vašem ukusu – procenite sami, mene lično to nije preterano dojmilo.


Ovoga puta se radnja filma ne dešava samo u kocki već se polovina radnje dešava u komandno-kontrolnoj sobi odakle dva službenika rukovode operacijama i zamkama u samim kockama. Službenici naravno ne odlučuju ništa sami, oni neposredne naredbe dobijaju „od gore“, od nekoga ko je sakriven od javnosti ali je organizovao celu kocka-„igru“, napisao nekakav famozni pravilnik prema kojem se mora igrati ta „igra“ i taj se pravilnik iz nepoznatih razloga prekršiti ne sme, pa makar bilo žrtava. I sad, posle ko zna koliko ubačenih žrtava u kocke, posle mnogo nastradalih od zamki koje su i lično aktivirali, jedan od službenika dobija nagli priliv ljudskosti, sažaljenja, zaljubljenosti, čovečnosti i humanosti, pa odjednom biva erektivno zabrinut za sudbinu plavuše koja se u kocki bori za svoj život. Pomalo nevešto osmišljen zaplet zapravo dobro funkcioniše jer naizmenično posmatramo kadrove iz kontrolne sobe i kocke, što je i osnovna zamisao autora filma.


Film je zanimljiv jer dobijamo neke informacije koje se tiču kompletnog setupa kocke, načina njenog funkcionisanja i smisla. Nažalost, koliko god čekali na celokupno saznanje o organizatorima ove smrtne igre i na detaljnije informacije o mnogim drugim stvarima – njih jednostavno nema (recimo, zašto je organizatorima toliko bitno da li žrtve veruju u Boga?). Da li je u pitanju namera da se serijal nastavi (a do dana današnjeg do toga nije došlo) ili autori jednostavno nisu znali kako da raspletu ono što je zapetljano u prethodnicima – ko će ga znati. Pokušano je da se uradi nešto slično kao u Saw serijalu (zapravo Saw serijal je prekopirao i doradio ovo iz Cube serijala), da se naknadna prequel dešavanja nadovežu dešavanjima koja smo ranije gledali a da se nekim nejasnim događajima i likovima da nova dimenzija i veći značaj. U ovome se uspelo manje nego u Sawu, ne samo zato što je priča u Cube nejasnija, već i zato što je neubedljivija i čak nerealnija, zato što četvrtog nastavka koji bi pojasnio mnoge stvari nema (ko zna da li će ga ikada i biti) a i zbog toga što u Cube Zero gledamo likove i scene iz prvenca, sada snimljene sa drugim glumcima, što dodatno srozava utisak.


Ako zanemarimo gumilu nejasnoća film nije toliko loš, dovoljno je zanimljiv i ima nekoliko veoma zanimljivih scena i pojedinosti (recimo, SF sistem ishrane službenika). Glumački Cube filmovi nikad nisu briljirali pa tako i ovaj nastavak drži nivo proseka. Žrtve kocke su standardno osrednje, negativac sa veštačkim okom karikaturalno iritantan a meni lično najubedljiviji je bio stariji službenik. Specijalni efekti su u ravni prethodnika, znači ne preterano kvalitetni ali u službi priče. Pohvalno je i to što se zamke ponovo vraćaju na mehanički nivo prvenca, a slabo animirane CGI zamke iz drugog nastavka su kompletno napuštene. Još jedna razlika u odnosu na prethodnike je u tome što je bilo kakva naznaka napetosti kompletno nestala jer se manji deo radnje dešava u kocki i na njima nije akcenat. Akcenat je na saznavanju novih detalja o pozadini priče a već sam rekao da je uspeh filma na tom polju polovičan.


Cube Zero je za nijansu kvalitetniji od prethodika, prvenstveno jer daje neke informacije o pozadini kocke ali i zato što se dešava u kockama vizuelno sličnim onima iz originala. S druge strane, priča sa ovim nastavkom nije zaokružena, mnoga pitanja su i dalje nejasna pa film ne može dobiti višu ocenu. Ako se ikada pojavi nstavak serijala bilo bi dobro da se istraje na ovom pravcu raspleta koji je zadao Cube Zero a ne da dobijemo treću varijantu onoga što origanalna kocka predstavlja.

+ vizuelni stil sličniji originalu
+ pojašnjavanje mnogih nejasnoća...
— ...ali mnogo toga i dalje nema odgovor
— manjak napetosti i efikasnosti zamki
— neki iritantni likovi


Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment