Thursday, March 21, 2013

Bride of Chucky (1998)


Režija: Ronny Yu
Uloge: Jennifer Tilly, Brad Dourif, Katherine Heigl
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0144120/
Trailer: http://youtu.be/gtDElSGxU8s
Pogledajte još: Blood Dolls (1999)

Bride of Chucky nije ništa drugo do Child's Play 4 ali već sama promena u naslovu filma nam govori da su se autori distancirali od originalnog serijala. Tako Bride of Chucky predstavlja zaokret u humorističkom smeru a da li će vam se to svideti zavisi samo od vašeg filmskog ukusa. Meni se ovaj nastavak svideo više nego što sam očekivao, posebno nakon pročitanih mnogobrojnih kritika.


Jedno je sigurno, a možda ste to mogli i zaključiti nakon opisa prethodnog nastavka serijala: onako dalje nije moglo. Sve je bilo ispričano, nešto je bilo ispričano više puta, Andy je čak naprasno omatorio a priča se nije mogla zatvoriti jer bi to značilo i kraj profitabilnog serijala. Neka vrsta reboota se nametnula sama po sebi, tačnije ova priča se dešava samo mesec dana nakon one u vojnoj školi, ali ona nema nikakvog dodira sa prethodnim likovima i film se može pogledati i nezavisno od prethodnih nastavaka. Bride of Chucky počinje kada jedan korumpirani policajac krade Chuckyjeve ostatke iz policijske arhive ostataka horor legendi (vidimo tu i ostatke Freddyja, Jasona i drugih horor likova) i odnosi na primopredaju jednoj osobi. Policajac biva ubijen a Chucky biva ritualno voodoo oživljen u jednoj kamp prikolici od strane Tiffany, nekadašnje devojke Charlesa Lee Raya. Čim stane na svoje plastične noge Chucky ubija njenog goth ljubavnika a iz tog razloga ona Chuckyja zatvara u ogradicu za bebe odakle on naknadno beži u ubija nju. Uglavnom, tokom filma u nekoliko navrata posmatramo njihove ljubavne voli-me/ne-voli-me svađe, što stvara neke smešne i zanimljive situacije.


Nakon što Tiffany bude ubijena Chucky je istovetnim voodoo ritualom oživljava i – sada na ekranu imamo dve brutalne lutke, međusobno zaljubljene ali i ogrezle u uzajamnu mržnju, koje se povremeno takmiče u ubijanju. Cilj im je da stignu do groblja na kojem je Lee Ray sahranjem da bi se uz pomoć njegovog amuleta konačno otelotvorili u ljudskom obliku. Budući da lutke ne mogu da voze automobile „pomoć“ će naći u mladom paru koji zbog toga što im ne dozvoljavaju ljubavnu vezu moraju da pobegnu i tajno se venčaju. Kako se budu probijali kroz kilometre puta tako će se ovim tinejdžerima pojavljivati „prepreke“ na putu, koje će Chucky i Tiffany rešavati uz mnogo krvi. Ove žrtve će, logično, biti pripisivane tinejdžerima, koji nemaju pojma šta se oko njih dešava i ni ne sumnjajući na to ko je uzrok leševa koji se gomilaju oko njih. No, iako priča deluje da je napeta ona to zapravo nije, trilera nema, napetosti ima u tragovima, neizvesnosti takođe, ali je u ovom nastavku sve nekako okrenuto humoru, tačnije duhovitostima.


Za duhovitosti su zaduženi isključivo Chucky i Tiffany a skoro svaka njihova replika je na neki način neozbiljna i duhovita. Iako se nećete grohotom smejati uz ovaj film reference iz prethodnih nastavaka serijala, iz nekih poznatih filmova i iz horor žanra uopšte izazvaće osmeh na licima gledalaca. Kao što i priliči ovakvom neozbiljnom filmu scenario nije previše razrađen i realan, nimalo nije maštovit i verovatno namerno je preplavljen klišeima koji ovde nimalo ne smetaju. Iako sam početak filma pogledao u osećanju razočaranosti on je posle dvadesetak minuta počeo iznenađujuće dobro da funkcioniše, zapravo od onog trenutka kada se na ekranu pojave dve lutke. A kad spominjem lutke treba imati na umu da je ovo verovatno prvi film u kojem vidimo lutke koje se ljube, vode ljubav, puše travu, plus – krvavo iznenađenje na kraju J Lutke su odlično urađene, pa iako pokreti ne deluju sasvim prirodno ove lutke su najbolje koje sam do sada video na filmu; Chucky deluje strašnije zbog svih tih rezova po licu gde je sastavljan i lepljen a Tiffany je zastrašujuće lepa i simpatična uz specifični glas odlične Jennifer Tilly koji samo pojačava taj utisak.


I ne najmanje bitno, film vizuelno izgleda odlično, ubistva su maštovita i krvava a soundtrack odgovarajući. Bride of Chucky je dugačiji od prethodnika ali je napravljen dovoljno zanimljiv zaokret u novom pravcu koji je možda trebao biti urađen i pre slabog trećeg nastava serijala. Naravno, pitanje je horor ukusa da li će vam se svideti film o Chuckyju koji nije nimalo strašan a smešniji je nego ikada ranije.

+ Chucky + Tiffany
+ vizuelno odličan film
+ dosta duhovitih scena
— film nije strašan
— ponekad naivna priča


Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment