Friday, March 15, 2013

Child's Play 2 (1990)


Režija: John Lafia
Uloge: Alex Vincent, Jenny Agutter, Gerrit Graham
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0099253/
Trailer: http://youtu.be/QQ578YDz-sQ
Pogledajte još: Dolls (1987)

Tačno dve godine nakon prvenca pojavio se nastavak Chuckyjevih avantura pod nazivom Child’s Play 2. Bez nepotrebnog pametovanja radnja se nastavlja na ranije događaje i opisuje šta se to izdogađalo dve godine nakon pređašnjih neverovatnih događaja. Osim Chuckyja u filmu se ponovo pojavljuje dečak Andy dok su drugi likovi novi.


Dakle, dve godine docnije dečak Andy je dodeljen starateljskoj porodici budući da je njegova majka u psihijatrijskoj ustanovi (meni se ipak više čini da je Catherine Hicks odbila ulogu ili tražila veliki honorar pa je na ovaj način izbrisana iz cele priče). Uglavnom, Andy se smešta u novu kuću, navikava se na novu porodicu dok se na sasvim drugom delu grada dešava nešto mnogo zanimljivije. Naime, u kompaniji koja proizvodi „dobre lutke“ ekipa pokušava da oporavi rastopljenog i izgorelog Chuckyja i u tome uspevaju samo nekoliko trenutaka pre nego što ih on ubija strujom. Fabrika napušta projekat „revitalizacije“ lutke za koju se sumnja da je učestvovala u nekakvim misterioznim događajima pa je ne znajući kuda bi sa njom jedan radnik odnosi kući. Svojoj kući pomenuti radnik ne stiže, ali je na ovaj način podnošljivo izveden zaplet ovog filma a Chucky je ponovo kompletan i oran da nađe Andyja da bi se pomoću njega konačno otelotvorio u ljudskom obliku.


Veoma brzo ga i pronalazi a ne treba posebno spominjati šta sledi u nastavku filma: dečak se plaši lutke, njegovi staratelji to sve pripisuju bujnoj dečačkoj mašti i traumi koju je pretrpeo. Da stvar bude gora u kući već postoji istovetna lutka poput Chuckyja, kojoj ovaj preuzima identitet a nju zakopava u dvorištu, a neverovatno deluje da porodica drži u kući takvu lutku iako su svakako bili upoznati da je Andy imao „izvesne“ događaje vezane za nju. Još jedna stvar koja upadljivo upada u oči i pomalo smeta ako želite da film sagledavate ozbiljnije nego što on zapravo jeste: Chucky se uvek trpa u gepek, baca u podrum, baca u kontejner ali se nikada sa njim ne učini ništa što bi ga dotuklo i onemogućilo njegovo vraćanje u akciju; kada već vidi da lutka stvara dečaku frustraciju novi staratelj je trebao lutku spaliti ili je raseći na 666 komada i razbacati na 666 strana sveta a ne baciti u podrum odakle ovaj išeta za par minuta i nastavi ono što je započeo.


E ako se pređe preko ovih sitnijih mana (sitnijih, jer ovo svakako nije sasvim ozbiljan film) film je iznenađujuće dobar i kvalitetan u svim segmentima. Počevši od scenarija koji je manje originalan od prvenca, manje iznenađujući ali i dalje dovoljno zanimljiv, preko izuzetno uspele režije sa neobičnim, specifičnim i ponekad jezivim kadriranjima pa do izuzetne muzike koja je u najboljem maniru horora 80-ih. Glumačka postava je zadovoljavajuća, posmatramo tipičnu američku porodicu i tipičnu tinejdžerku u fokusu a Andy je još ubedljiviji nego ranije, taman za dve godine koliko je stariji. A najveća vrednost filma su scene sa Chuckyjem koji je i dalje glavna zvezda a i dalje je prilično neuništiv pa će se pojedinci dobrano pomučiti da mu dođu (istopljene) glave. Njegove kretnje, mimika, govor su još kvalitetniji nego ranije, pa iako neke scene nisu ubedljive (recimo kada lutka obori odraslog čoveka a on se ne može uspraviti) veoma su zanimljive za gledanje. Specijalni efekti su vrlo dobri, zaista sam uživao u poslednjoj trećini filma koja se dešava u fabrici igračaka.


Child’s Play 2 je vrlo kvalitetan nastavak koji za njim zaostaje samo zbog neminovnog recikliranja nekih delova već ranije viđene priče, ali za sve ljubitelje originala nikako neće biti razočarenje. Prva dva dela serijala Child’s Play imaju od mene apsolutnu preporuku – u pitanju je horor klasik, horor film za sve uzraste, od 7 do 77 godina!

+ dostojan nastavak odličnog originala
+ vrlo uspela režija i kadriranje scena i muzika
+ scene sa Chuckyjem su vrlo zanimljive
+ odlični specijalni efekti „stare škole“
— recikliranje priče; povremena neubedljivost


Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: