Monday, March 25, 2013

Seed of Chucky (2004)


Režija: Don Mancini
Uloge: Jennifer Tilly, Brad Dourif, John Waters
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0387575/
Trailer: http://youtu.be/XGhU3D8eBLs
Pogledajte još: Bride od Chucky (1998)

Dok se ne pojavi mid-sequel/reboot pod najavljenim imenom Curse of Chucky Seed of Chucky je poslednji nastavak serijala u kojem se nastavlja priča i sveukupni stil iz veoma dobrog prethodnika. Ukoliko niste ljubitelj Chuckyja ili više volite horor filmove sa njim slobodno ne čitajte dalju recenziju: u pitanju je komedija sa horor elementima, najsmešniji i najduhovitiji film u serijalu.


Rođenju Chuckyjeve i Tiffanyne šiljatozube bebe smo prisustvovali u finalu prethodnika a sada, šest godina kasnije, dotična beba je već dosta porasla i nastupa po freakshow cirkusima sa trbuhozborcem. Videvši na TV-u film u kojem glavne role igraju Chucky i Tiffany klinac zaključuje da su mu to roditelji i kreće put Hollywooda da ih konačno upozna. Stigavši u Hollywood pronalazi ih i voodoo „budi“ pomoću već poznate ogrlice. Čim se probudila sada već tročlana porodica ima staru misiju: kako da se prebace u ljudski oblik a kao jedina mogućnost nameće se da Tiffany osvane u telu Jennifer Tilly, Chucky u telu Redmana (režisera budućeg „hit“ filma u kojem Jennifer treba da glumi, a za sinčića Chucky i Tiffany imaju plan: Jennifer se ima uspavati i oploditi Chuckyjevim semenom pa kada se njihova beba ubrzano rodi klinac-lutka će se „prebaciti“ u njega. Ovaj zaplet deluje pomalo glumpavo na papiru ali je izuzetno zabavan na filmu.


Ono što je još zabavnije je to što je Seed of Chucky parodija samog sebe, horor žanra, filmova uopšte i cele filmske industrije i Hollywooda. U filmu se mogu videti brojni detalji koji podsećaju na razne legendarne filmove horor i ostalih žanrova. Tako je špica prekopirana iz nekada velikog hita Look Who's Talking, otvarajuća scena mnogo podseća na uvod iz Halloween, zatim vidimo nekoliko „posveta“ filmu Psycho, a velika je i referenca na stari film Glen or Glenda, budući da u ovom filmu dete Chuckyja i Tiffany ima problem seksualnog identiteta jer kao i svaka (dečija) lutka nema polni organ. Tu su još i reference na Matrix, na Mela Gibsona, Juliu Roberts i mnoge druge a najurnebesnije scene čine reference na The Shining (pogledajte sliku) i scena u kojoj Chucky Hummerom gura s puta Britney Spears koja nestaje u provaliji. Ne manje zabavne su i samokritike na Child’s Play serijal i samoismevanje Jeniffer Tilly koja se u filmu „predstavlja“ kao iskompleksirana drugorazredna glumica koja je spremna na sve (baš na sve) radi bilo kakvih uloga.


Chucky i Tiffany su zabavni kao i obično, i dalje vode ljubavnu borbu, doduše sada nešto manjeg intenziteta nego u prethodnom nastavku jer im je tu sada sinčić/ćerkica, ali akcenat u ovom filmu nije toliko na Chuckyju jer dobar deo filma gledamo Jennifer u kadru što nimalo nije loše. Jennifer je ubedljiva u ulozi same sebe, dominira filmom, dobro nosi svoju ulogu a još bolje svoje poprsje :) Glasovna gluma je standardno na visokom nivou a treba još spomenuti izvrsnu kameo ulogu Johna Watersa. Iako je Seed of Chucky gotovo potpuna parodija/komedija ima nekoliko vrlo maštovitih i krvavih scena ubistava, mada je čini mi se film vizuelno za nijansu slabiji od prethodnika. Ipak, treba da znate da se ovaj film ne gleda zbog iznutrica & ubijanja već zbog jedinstvene prilike da se dobro zabavite, čak pogledate Chuckyja kako masturbira (i saznate koju je žensku već „odradio“), vidite po prvi put doll nudity (Tiffany pokazuje grudi) i brojne druge urnebesne scene.


Naravno, za onima koji više cene prva 2-3 nastavaka serijala savetujem da ovde nemaju šta da traže jer će ih film razočarati manjkom horora. Stoga i moju krajnju ocenu uzmite sa rezervom: ukoliko vam se svideo Bride od Chucky navalite i na „Čakijevo sjeme“, ukoliko ste zgroženi skretanjem serijala u žanr komedije ne prilazite ovom filmu već sačekajte sledeći nastavak koji će, po najavama, zanemariti prethodna dva nastavka i nastaviti se na treći deo.

+ Chucky, Tiffany, Jennifer (baš ovom redosledom)
+ režija, nekoliko vrlo krvavih i dobro osmišljenih scena
+ brojna ismevanja mnogih poznatih filmova i ličnosti
+ zabavna, brutalna, šokantna i nekonvencionalna horor parodija
— neki će biti razočarani što film nije horor nego komedija


Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment