Saturday, March 30, 2013

The Wicked (2013)


Režija: Peter Winther
Uloge: Diana Hopper, Devon Werkheiser, Nicole Forester
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1986994/
Trailer: http://youtu.be/tbQ9_NBb1ps
Pogledajte još: Mama (2013)

The Wicked je film o jednoj veštici koja otima malu decu jer jedino uz pomoć konzumiranja istih može da ostane u životu i da postaje sve mlađa i mlađa. Tema filma je originalna isto koliko i njegov generički i nepamtljiv naziv a i pored pristojnog početka film se može u najboljem slučaju okarakterisati kao - tek prosečan.


Početna scena gde gledamo malu devojčicu kako uplašena odlazi na spavanje a nešto je izvlači kroz prozor trenutak pre nego što njena majka ulazi u sobu je obećavajuća, ali umesto da The Wicked bude sličniji Mami krajnji rezultat je približnji jalovom Intrudersu. Dakle, nakon nestanka male curice saznajemo da negde u šumi postoji jedna kuća u vezi koje kruži legenda da u njoj živi veštica a ko uspe da kamenom razbije prozor kuće veštica će ga uhvatiti. Verovatno deca razbijaju prozore dotične kuće zbog dokazivanja hrabrosti a negde baš u blizinu kuće se uputilo četvoro tinejdžera, dakle dva para, da bi proveli noć u šatorima i uživali u nićnom kupanju, seksu (i bubama). Da sve ne bi bilo jednostavno za njima biciklovima kreću mlađi brat jednoga kampera i njegova drugarica, koji razbijaju prozor pomenute kuće, veštica jedva dočeka novu večeru, a uskoro će se još više obradovati kada vidi da će imati večeru x6.


Uvod filma je zaista bio obećavajući, upoznavanje sa likovima zaista pristojno iako su frizure tinejdžera u filmu zaista odvratne. Nekoliko tinejdžera, mlađi brat, drugarica, dvoje policajaca i nedavno upokojeni deda mađioničar nagoveštavali su da će se u nastavku filma dešavati nešto mnogo zanimljivije od onoga što se da videti. Najveći utisak na mene je ostavila drugarica mlađeg brata, simpatični devojčurak, nedisciplinovana buntovnica koja balansira između svakodnevnih ekscesa i udomljavanja u hraniteljsku porodicu, ali i vrlo radoznala kako po pitanju legende o veštici tako i po pitanju ljubavi. Nažalost, nakon što ekipa krene na kampovanje u šumu sve pozitivne stvari nestaju i film se pretvara u suviše običan, klišeiziran i SyFyovski horor film. Veštica se pojavljuje u upadljivoj CGI animaciji a i mnogi drugi efekti su nepotrebno vrlo kompjuterizovani što mi se nikako nije svidelo. Osim što je taj drugi deo filma nedovoljno atraktivan jer se dešava u mraku i priča je nenadahnuta, nedovoljno maštovita, prilično izlizana i prepuna klišea.


Klinci se vrlo brzo bespotrebno razdvajaju, automobil im je ukraden pa ne mogu da odu kući, policija ne veruje da im pomoć zaista treba već misli da je u pitanju zezanje, a mobilne telefone ne smeju da koriste da neko ne sazna da su bez znanja roditelja otišli na kampovanje. Da li vam je dovoljno klišea? Ukoliko nije tu su i neke druge gluposti. Recimo, ako već postoji legenda da veštica krade malu decu i jede ih zašto ubija sve što joj se nađe pod kandžom uključujući i grupu tinejdžera? Možda veštica poštuje američki zakon gde se postaje punoletan tek sa 21 godinom, ne znam. U toj drugoj polovini se gubi i smisao onog mladog devojčurka jer se ispostavlja da je ceo uvod sa njom imao samo jednu svrhu, jedan „triger“ koji je mogao „okinuti“ i neko drugi. Zaista šteta jer je uvod nagoveštavao zaista jedan dobar dečiji horor film.


Film nije bukvalno gubljenje vremena ali neće zadovoljiti zahtevnije gledaoce i one koji ne tolerišu mali budžet, slabije animacije, nerezonska ponašanja likova i predvidljiv kraj filma. The Wicked poseduje pristojne likove, zadovoljavajuću glumu za ovaj tip filma, zanimljiv uvod, vrlo dobar ambijent, ali je to nedovoljno da film dobaci više od ocene navedene ispod.

+ Diana Hopper
+ nekoliko zanimljivih kadrova CGI veštice
+ dovoljno dobar šumski ambijent
— druga polovina filma je upadljivo slabija
— nedovoljno originalan, napet i zanimljiv


Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment