Thursday, March 21, 2013

Would You Rather (2012)


Režija: David Guy Levy
Uloge: Brittany Snow, June Squibb, Jeffrey Combs
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1999995/
Trailer: http://youtu.be/zG2z4ng2ghU
Pogledajte još: Truth or Dare (2012)

Would You Rather je američki horor triler film baziran na društvenoj party igri Would You Rather, što i sam naslov kaže, jelte. Igra je bazirana na dilemi učesnika pa tako i ovaj film igra na tu kartu, a ne treba biti previše horor iskusan pa zaključiti da će dileme igrača u ovom filmu biti smrtno ozbiljne i sa fatalnim posledicama.


Iris na sve načine pokušava da pomogne svom teško bolesnom bratu, pokušava da izmoli pomoć, da nađe posao, da plati stanarinu i račune ali – mrka kapa. Novca nema pa nema, bratu treba platiti terapije, naći donora koštane srži, platiti račune itd. Rešenje problema se pojavljuje sasvim slučajno: u ordinaciji bratovog lekara Iris upoznaje gospodina Sheparda Lambricka koji joj nudi dogovor: ima učestvovati u jednoj misterioznoj igri pa ako pobedi Lambrickova neprofitna dobrotvorna organizacija će joj dati neku svotu novca, naći donora za brata i finansirati njegovo lečenje. Irisino premišljanje ni za trenutak nije delovalo ubedljivo te ona odlazi u kuću u kojoj se pomenuta „igra“ ima igrati. Tu upoznaje druge učesnike igre koji ni na koji način nisu povezani, a nakon večere se opuštena atmosfera vrlo brzo menja čim takmičari saznaju da prva igra sadrži – elektrošokove.


Ne mogu reći da sam bio previše oduševljen uvodom filma jer on ne deluje previše ubedljivo, iako mislim da nijedan uvod filma koji treba da dovede do radnje u kojoj učesnici odlučuju o životu i smrti sebe i drugih ne bi bio previše ubedljiv. Jeste da je to ta Amerika, da su kod njih lekari skoro isto što i kriminalci (pogledajte samo šta su uradili Amerikanki Mary), ali teško da bi jedan lekar mogao da objasni zašto mu svake godine nestane/bude ubijeno osam pacijenata. Teško je objasniti i kako bi neko pristao da učestvuje u „igri“ gde treba da odluči da li da smrtno povredi sebe ili drugoga čak i pod pretnjom pištoljem; da je tako onda bi kriminalci samo pretili običnim ljudima a ovi obavljali prljave poslove i ubistva za njih. Ne videsmo ni da li su se akteri igre obavezali na nekakav „terms & conditions“, poput putnika u jednom avionu, a nije baš ni jasna poenta celog takmičenja i njegov cilj, mada cilj možda nije ni potreban, dovoljno je pogledati odvratnu njušku Lambrickovog sina koji samo što ne ejakulira dok takmičari umiru od povreda. Još jedna zamerka ide na to da akteri suviše brzo ispadaju iz igre, neko nabrzinu iskrvari, neko doživi infarkt usled šoka, a sve to zbog ubrzane dinamike filma.


Ako pređemo preko svega nabrojanog film može da „prođe“ ukoliko volite ovaj podžanr horor triler filmova. Ja nisam neki ljubitelj ovakvih filmova i oni me više iritiraju nego što uživam u njima ali bih slagao kada bih rekao da on nije dobro urađen, da nema napetosti, da nije zanimljiv, da scene nisu bolno brutalne, ali bi vas takođe slagao i kada bi rekao da je kraj dobar, jer on to nije. Čak štaviše, kraj je toliki „crnjak“ da skoro nisam gledao ništa slično. Međutim, ukoliko volite torture psihiloske horore možda je Would You Rather baš film za vas. Ima u njemu zaista neverovatnih dilema: da li elektrošokirati sebe ili drugoga, da li raniti drugoga ili dokrajčiti trećega pa samim tim povećati svoje šanse za pobedu u igri, da li ubiti protivnika ili slobodno izaći napolje ali bez novca. „Igre“ koje takmičari izvlače su vrlo bolne (bičevanje, ubadanje nožem, izdržavanje četiri minuta pod vodom, vađenje svih zuba, samostalno sečenje oka žiletom...) iako nijedna od tih aktivnosti nije baš eksplicitno prikazana, verujem zbog manjeg budžeta a ne zbog nekakve cenzure.


I kada se sve sabere i oduzme glavni utisak filma mi je bio gospodin Shepard Lambrick, tj. Jeffrey Combs (Re-Animator) koji ga glumi. Izuzetno kvalitetna gluma, harizmatična uloga i vidno odudaranje od ostatka ekipe. Would You Rather može biti dobar film ukoliko volite torture (porn) filmove a ostali gledaoci neće ništa propustiti ukoliko ga ne pogledaju.

+ Jeffrey Combs kao gospodin Shepard Lambrick
+ bezbroj moralnih dilema stavljenih pred igrače
+ brutalna i bolna ranjavanja i ubistva
— kompletan uvod i zaplet cele priče
— već viđeno glupo moralisanje organizatora


Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: