Tuesday, November 3, 2015

The Vatican Tapes (2015)


Režija: Mark Neveldine
Uloge: Olivia Taylor Dudley, Michael Peña, Dougray Scott
Pogledajte još: The Last Exorcism (2010)

Pre izvesnog vremena sam propustio projekciju The Vatican Tapes u lokalnom bioskopu a nakon TV gledanja filma mogu reći da je za ovo šteta platiti ulaznicu. Pre nego što obrazložim svoje razočarenje viđenim reći ću da je The Vatican Tapes imao određene preduslove za bolji kvalitet jer je autorski tandem do sada snimio nekoliko zanimljivih filmova, doduše gotovo sve van horor žanra. Možda su zagazili u nešto njima strano, možda su odabrali suviše ižvakanu temu a možda se desio splet multiglupih okolnosti, tek - The Vatican Tapes predstavlja gotovo razočaravajuće iskustvo.


Prolog nam donosi pogled na aktivnosti u Vatikanu i upoznavanje sa dva religijska detektiva koji će zbog viših ciljeva od sada, nadalje i ubuduće raditi upravo na slučaju zaposednute devojke Angele. Sasvim suprotno svom imenu Angela je postala đavolica, iz nepoznatog razloga je zaposednuta od strane nepoznate mračne sile što će dovesti do delimično poznatih momenata. Ovi momenti su gotovo jedino originalno što The Vatican Tapes ima da ponudi do svog finala pa je red da se na to obrati pozornost.


Dok se sasvim normalna i prijatna devojka Angela pretvara u zastrašujuću kreaturu sa nepredvidivim ponašanjem gledalac posmatra niz incidenata koji su viđeni hiljadama puta ali i nekoliko dosta zanimljivih. To se pre svega odnosi na Angelinu moć manipulacije ljudima i maštovitost u isceniranim ubistvima. Na žalost, ove scene imaju kvalitetnije ideje od same izvedbe: malo toga se vidi na ekranu pa čak i jedno sasvim originalno samoubistvo sijalicama (!) ostaje van vidokruga gledaoca.


Ali zato moramo da posmatramo beskrajno duge monologe i dijaloge dva sveštena detektivska lica koja se trude da izvrše stari dobri egzorcizam nad Angelom. Nažalost, sveštenici nailaze na nešto nad čim se egzorcizam naprosto ne može izvršiti što za sobom povlači promenu plana i prelazak na radikalnije metode. Finale filma jasno pokazuje jačinu mračnih sila i daje više nego jasno upozorenje čovečanstvu. Ovakvo finale je neočekivano, odudara od generičkog filma koji smo do tada gledali ali svakako doprinosi boljem utisku.


Glavno pitanje koje se vrzma gledaocu po glavi tokom gledanja ovog filma je kome je on uopšte namenjen. Ukoliko ste poznavalac religije, i mnoge fraze, imena, pojmove, psalmove i otkrovenja držite u malom prstu sva je prilika da ne gledate horor filmove i da će vam nešto poput The Vatican Tapes biti obična budalaština. Sa druge strane, prosečan gledalac se naprosto gubi u brojnim religijskim nepoznanicama te jedino uspeva da shvati ko je Dobro a ko Zlo. Možda je to i dovoljno za shvatanje filma ali dobar deo trajanja će naprosto proteći u zevanju.


Sam film nije ni najmanje originalan. Prva polovina filma neodoljivo podseća na The Exorcist (ili slične moderne filmove) dok se pred kraj menja u nešto nalik na The Omen. Ne moram ni navoditi da ni u jednom detalju The Vatican Tapes nije ni prineti pomenutim legendama žanra. Radnju karakteriše mestimična dosada i deja-vu osećaj a čak i povremene napetosti su sasečene u korenu (kao gore pomenuto samoubistvo sijalicama) a dramaturgija je često čudno skokovita (recimo scena kada je Angela vezana lancima).


Za ove svedenosti razlog treba tražiti u PG-13 etiketi filma; u modernoj filmskoj industriji već odavno nema izbora i radije se bira potencijalno šira gledalačka publika (čitaj: zarada) nego eksplicitno prikazano ubistvo (sijalicama). The Vatican Tapes u mnogim detaljima pravi pet koraka unazad u odnosu na gore pomenute legendarne filmove ali ima problema i u opštem vizuelnom izgledu. Film povremeno izgleda vrlo jeftino pa imate konstantan osećaj da gledate običan indie film koji je snimljen skromnim budžetom.


Propuštena je i prilika za ubedljivijom glavnom ulogom i devojkom sa kojom bi gledalište skupa patilo i za čiju sudbinu bi nekoga u publici bilo briga. U nekim scenama Olivia Taylor Dudley, koja igra Angelu i vrlo liči na Patriciu Arquette, je prilično ubedljiva pa gore navedenu primedbu ne stavljam njoj na teret nego scenaristi. I drugi likovi u filmu nisu previše ubedljivi a najsumnjiviji su upravo sveštenici koji su toliko bledi da gledalac ne može da se ubedi kako gleda visoka sveštena lica na ekranu. Ali zato dotični fensi crkveni velikodostojnici masovno koriste Apple tehnologiju...


The Vatican Tapes ne donosi gotovo ništa novo u ovaj podžanr pa ukoliko ste gledali neki exorcism film u poslednjoj deceniji, a s obzirom na broj naslova sva je prilika da jeste, ovde zaista nemate šta videti. Čak i ono što budete videli možete u mnogo kvalitetnijoj izvedbi videti u drugim filmovima snimljenih ove decenije na datu temu. The Vatican Tapes isključivo može biti zanimljiv gledaocima koji od prvog The Exorcist do danas nisu pogledali više od dva-tri filma na sličnu temu pa će im ovaj film delovati sveže i zanimljivo.   

+ nekoliko zanimljivih ubistava
+ finale filma je najbolji deo
— apsolutno sve već viđeno
— slabi likovi; nije strašan
— jeftin izgled; cenzura


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

11 comments:

  1. Zanima me tvoje mišljenje o serijalu filmova Children Of The Corn? :)

    I sta ukratko imas da kazes o 2 filma iz franšize Halloween :
    Halloween,H20: 20 Years Later (1998)
    Halloween: Resurrection (2002) - Jos jedna fatalna greska IMDb-a. posto je kao jedan od zanrova za ovaj film stavio "Comedy" - Nidje veze.

    Hvala unapred!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam visoko mišljenje o serijalu, određene delove sam gledao još krajem 80-ih a prvi deo pre nekoliko 5-6 godina. Jednostavno mi se ne sviđa film i to neko klanjanje kukuruzima kao i teror klinaca nad odraslima. Ali, ko zna, možda jednog dana opišem i ovaj serijal. To će biti verovatko kada opišem i Wrong Turn :)

      Halloween H2O sam gledao u bioskopu te godine kada se pojavio, tada mi je delovao kao korektan film koji ipak dobrano reciklira elemente originala. Resurrection nisam gledao. Imam u planu da opišem ceo Halloween serijal. Ukoliko ima zainteresovanih čitalaca opisa ovog serijala slobodno neka se jave :)

      Delete
    2. Ja sam prvi zainteresovan da se opise ceo serijal Halloween-a. :)

      Za koje filmove smatras da su nepravedno ocenjeni na IMDb-u, nema veze da l' su ocenjeni previsokom ili preniskom ocenom? :)

      Delete
    3. OK, čekam da se javi još neki zainteresovani čitalac pa počinjem sa Halloweenom :)

      Ne smatram da su nepravedno ocenjeni filmovi na iMDB već smatram da je moj ukus malo drugačiji od ukusa mladeži koja gleda horor filmove i da se u mojim godinama teško fasciniram viđenim. Iz tog razloga je svaka ocena rimejka na iMDB po meni previsoka (Woman in Black ili Carrie naprimer).

      Ne treba pridavati velikog značaja ocenama na iMDB, posebno kada su u pitanju novi filmovi. Napaljeni fanovi, ekipa filma, rodbina glumaca i PR službe doprinose da ocena novog filma bude nerealno visoka. Redovna pojava je da početna visoka ocena vremenom konstantno opada i neretko se ustali ispod proseka.

      Delete
    4. Po meni je mnogo veci problem sa preniskim ocenama.
      Da l' su to ljudi koji bi vecito da dislajkuju i udaraju keceve svim filmovima, ili je problem u previlikom ocekivanju i nedostatku efekata.
      Uglavnom... Moje i misljenje glasaca na IMDb-u se najcesce ne podudara..

      Delete
  2. Evo ja sam zainteresovan za halloween serijal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo kad se covek u 6 ujutru javio da podrzi predlog o opisivanju celog serijala Halloween, moraces ga opisati. :)

      Delete
    2. Nikakav problem, svakako sam ga planirao opisati. Možda krene još ovog meseca opis Halloween.

      Delete
  3. Beše mi čudno nigde opisa čuvenog halloween-a, tako da jedva čekam! :D

    ReplyDelete
  4. Nemoj da te preopterećujemo :)

    ReplyDelete