Sunday, December 27, 2015

Campfire Tales (1997)


Režija: Matt Cooper, Martin Kunert, David Semel
Uloge: Jennifer MacDonald, Alex McKenna, Jacinda Barrett
Pogledajte još: Urban Legend (1998)

Evo još jednog filma koji sam pogledao na predlog čitaoca Milana Tice, najvrednijeg čitaoca barem kada su predlozi za gledanje u pitanju. Predložio mi je da pogledam Campfire Tales, omnibus film koji se malo teže pronalazi a datira iz sada već pomalo daleke 1997. godine. Film sadrži tri priče rađene od strane trojice različitih autora i jednu povezujuću priču, plus kratku crticu u vidu prologa. Ta povezujuća priča prati četvoro prijatelja (dva muško-ženska para) koji doživljavaju saobraćajnu nesreću u sred nedođije i dok čekaju pomoć nekog prolaznika ili policije uz logorsku vatru pričaju strašne priče zasnovane na urbanim legendama.


Prva priča nosi naziv The Honeymoon i prati novovenčani par koji u svom kamperu putuje po šumovitoj nedođiji. Ne obazirući se na upozorenja sumnjivog meštanina da opasnost vreba u zraku zaljubljeni par se susreće sa problemima već nakon nekoliko kilometara. Osim što im je rezervoar kampera misteriozno probušen lepšoj polovini strada članak noge (od seksa?) pa njen dragi mora da je ostavi samu i potraži pomoć. Pomalo trapavo stvaranje uslova da devojku koja se nalazi u zaključanom kamperu u sred šume napada zlo.


Ovo je možda i najbolja priča u filmu jer osim usiljenog razloga za razdvajanje svaki deo priče ima nekog smisla. Priča je dovoljno napeta, zanimljiva, pristojno je odglumljena, sadrži brutalan završetak a kao druga strana medalje stoji da pojedine scene ne izgledaju uverljivo. Tu pre svega mislim na scene vožnje za koje se iz aviona vidi da su snimljene u studiju. Druga priča je People Can Lick Too, zanimljiva je iz više razloga ali sadrži i neke gluposti koje kao da su prenete iz prethodne priče.


Pod glupošću prvenstveno mislim kako je 12-togodišnja devojčica tokom noći ostavljena sama u mračnoj kući ali svakako da postoje i tako neodgovorni roditelji. Ono mnogo važnije je sama ideja kako na internetu vrebaju svakojaki manijaci pedofili koji spopadaju naivne devojčice predstavljajući se kao njihove vršnjakinje. Zanimljivo je posmatrati početke interneta i famozne chat sobe a možemo samo pretpostaviti kako je pojavom raznoraznih društvenih mreža broj ovakvih opasnosti povećan u ogromnoj meri.


Ovaj segment stvara vrlo jezivu i napetu atmosferu jer pedofil odlučuje da se uvuče u kući devojčice i izvrši svoj naum. Priča nije sasvim otišla u krajnost, a tako je i bolje, jer je nemoguće da su želje manijaka bile upravo ovakve, ili samo ovakve. No, nešto više od ovoga je nemoguće prikazati u filmu koji pretenduje da bude javno prikazivan pa su scene pedofilije ovde date samo u naznakama. Završetak filma nije previše spektakularan pa sam mišljenja da je umesto devojčice u glavnoj ulozi mogao biti i neko odrastao, recimo barem tinejdžerka.


Treća priča je The Locket, priča o momku koji svojim motorom putuje prostranstvima a kada mu se dotični jedne kišne noći pokvari pomoć traži u usamljenoj kući u kojoj sama živi nema devojka. Momku se devojka svidi ali i devojka i sama građevina kriju neke tajne zbog kojih je bolje da u nju nikada nije ulazio (ne u devojku, već u građevinu). Ova priča je tematike duhova ali poseduje vrlo čudnu i ne toliko strašnu atmosferu. Kraj je predvidljiv a dolazak do njega vrlo konfuzan. Priča prosečnog kvaliteta i zanimljivosti.


Film počinje i završava se kratkim prologom/epilogom The Hook, koji pristojno dočarava period od pre pola veka svojom crno-belom fotografijom dok povezujuća priča The Campfire treba da bude glavna nit i šlag na torti. Završetak ovog filma, dakle epizode o četvoro tinejdžera pored logorske vatre, će biti potpuno neočekivan ali treba reći da se u godinama koje su usledile nakon ovog filma pojavilo mnogo filmova u sličnom fazonu i sa sličnim završetkom koji su kudikamo bolje odrađeni. Nije ni ovo previše loše samo je moglo malo ubedljivije.


I povezujuća priča pati od istih problema kao prva a to je jeftinoća. Vrlo je primetno da se logorska vatra dimi u studiju a kratak budžet se ogleda i u nevidljivoj sceni sudara. Campfire Tales je skroman film ali su dve od četiri ipo priče uspele da iz tog budžeta izvuku maksimum, što je gotovo dovoljno za jedan direct-to-DVD omnibus. Film nije spektakularan za posmatranje ali ako dođete do pristojne kopije (što nije lak posao) moći ćete se prepustiti uživanju u urbanim legendama ispričanim na nešto drugačiji, moderniji, filmski i horor način.


Upravo iz razloga što Campfire Tales ne priča strašne životne priče već obrađuje urbane legende ono što vidite u segmentima nije uvek tehnički izvodljivo, uverljivo, niti ima smisla. Sve je negde na granici štosa i šoka, jezivog i duhovitog pa ukoliko mu tako pristupite Campfire Tales vam se može svideti.

+ dve od četiri ipo priče su zadovoljavajuće
+ poruka druge priče je i dalje vrlo aktuelna
+ neki obrti i završeci su zaista neočekivani
— neke priče su mogle biti direktnije i jasnije
— povremeno vrlo vidljiv skroman budžet


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

7 comments:

  1. Evo i mene nakon nekog vremena(promenio sam ime sa Milos Stojkovic na ovo),zelim svima predstojece praznike i evo dva predloga:
    1.Zombiji (1979) flesh eaters
    2.Njujorski trbosek (1983)
    Oba filma je rezirao Lucio Fulci

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da si promenio ime samo na netu a ne i u ličnoj karti :) Imam u planu da pogledam sve "...of the Living Dead" filmove, kojih ima dosta, pa bi se tu našao i ovaj Zobie 2. The New York Ripper će svakako ići pre njega. Prethodni film koji si predložio (The Prophet's Game) ne uspeh nigde pronaći, ako imaš neki savet slobodno napiši.

      Delete
  2. Lepo. Pozdravljaju te austrijski Krampusi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fala na pozdrav :) Zamoli austrijske Krampuse da ubuduće snimaju bolje filmove od Krampus: The Reckoning :)

      Delete
  3. Dobra fora,nasmeja me :) ime sam promenio zbog YouTube kanala.Evo i ja sam trazio the prophet's game al izgleda da nema na internetu. Ja imam original cd ,mislio sam da ima na internetu al sam se dobro zajebao :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pronašao sam ga samo sinhronizovanog na ruski ali mi se tako ne gleda. Jedino da ga skineš sa CD-a i postaviš na Youtube ili negde.

      Delete
  4. Pokusacu kroz nekoliko dana.Tako sam i ja ovaj the immortalizer nasao sinhornizovanog na ruski,a nigde sprskog prevoda.Kad ga gledam na kompu onda je normalno al kad narezem na cd onda je na ruskom.Bar da ima bilo kog titla preveo bi lako al ovako...

    ReplyDelete