Tuesday, December 1, 2015

The Hollow (2015)


Režija: Sheldon Wilson
Uloge: Stephanie Hunt, Sarah Dugdale, Alisha Newton
Pogledajte još: The Hallow (2015)

Dok se mali gradić na Shelter Islandu sprema za Halloween noć dolazi velika oluja noseći sa sobom stogodišnje prokletstvo koje ne zaobilazi nikoga na ostrvu, pa ni pridošlice koje su u zadnji čas uspele da stignu trajektom. Pridošlice su tri sestre, Sarah, Marley i Emma, a došle su na poziv svoje tetke, koja ih nakon saobraćajne nesreće u kojoj im je poginula majka prima u svoj dom. Početak filma sadrži dosta klišea koji su u službi daljeg odvijanja radnje (najmlađa sestra pati od košmara i vidovitih vizija a tetka upućuje poziv iako mora da zna šta dolazi uz oluju) ali to je tek začetak velike katastrofe na lepom ostrvu.


Dakle ovako: pre tačno jednog veka baš na Halloween meštani ostrva su spalili šest veštica. Pre smrti veštice su prizvale oluju koja je odnela njihove duše a zatim se ista vratila donoseći ih u mnogo strašnijem obliku. Oluja puna osvete je divljala po ostrvu tokom cele noći a jutro koje je svanulo nije dočekao gotovo niko. Stotinu godina kasnije sve se opet ponavlja: oluja donosi zlo koje za zadatak ima satiranje svakog živog stvora koji se našao na ostrvu koje nosi veštičije prokletstvo.


Veliki problem u nastojanju gledaoca da se ozbiljnije uživi u ovaj film je sledeće: jedan vek je dug period ali nije predugačak. Iako je to period u kojem živi nekoliko generacija ipak je nemoguće da se katastrofa i masakr tih razmera zaboravi ili ne spominje u spisima, zvaničnim, arhivskim ili crkvenim. Da se ovakva katastrofa desila pre hiljadu godina možda bi se sve pripisivalo legendi ali ovako postavljen zaplet ne deluje nimalo uverljivo. Da je neko ili nešto pobio gotovo sve stanovnike vašeg mesta/sela 1915. godine vi bi to sigurno znali, zar ne?


Ok, kada gledalac pređe preko ovakvog zapleta The Hollow može biti pristojan filmčić, posebno ukoliko imate u vidu nivo produkcije (film se distribuira i preko SyFy kanala). Radnja filma nije nimalo originalna i deli se na dva segmenta: u prvom delu filma sestre se trude da stignu do tetkine kuće da bi se nakon određenih saznanja trudile da pobegnu sa ostrva, što u predvečerje oluje nije moguće. Radnja uključuje dosta klišea i ne previše životnih situacija tako da gledajući The Hollow definitivno nećete doživeti prosvećenje.


Sestre će se razdvajati, ona najmlađa će doživljavati neobjašnjive vizije, susretaće preživele, sumnjive tipove a što je najvažnije moraće da učestvuju u finalnom dvoboju sa šumskom karakondžulom. Monster u ovom filmu je detaljno urađen ali nije previše strašan i dosta odudara od okoline. On se sastoji od mase isprepletenog pruća i korenja u čijem središtu gori misteriozni plamen. Vatra nikada ne progori telo monstruma, nema dima, niti dotični zapali išta na svom putu. Jedino pusti svoje grančine oko žrtve i usisa joj izgorele oči.


Monstrum se kreće svuda po gradu koristeći raznorazne ventilacije, cevi, prolaze, unutrašnjost zidova i prostorije. Dotični nikada nije na otvorenom prostoru ali uvek stigne za leđa žrtvama i što je najšašavije - uspeva da žrtve dovuče do svoje jazbine u šumi, verovatno ih provlačeći kroz zemljište. Stvor je delimično osetljiv na vatreno oružje ali likovima nikada ne pada na pamet da upotrebe neko efikasnije oružje, poput šišalice za žive ograde kojim bi urnisali njegovo pleteno pruće. Mislim da bi protiv dotičnog i jedna kofa vode bila delotvornija od pištolja.


Ono što je najefektnije u kompletnom filmu i zbog čega ga treba pogledati je ambijent u kojem je sniman. Šuma u kojoj se odvija uvod i finalni obračun je apsolutno prelepa i bukvalno svakim svojim kadrom oduzima dah. Izuzetno gusto i visoko drveće, rastinje, žbunje, puzavice i granje te obilata mahovina stvaraju sumornu i skoro jezivu atmosferu a sve zaista deluje kao pred veliku jesenju oluju. Režiser uspeva da iskoristi kadrove šume skoro do perfekcije a u toj šumi se mnogo bolje snalazi nego u akcionim kadrovima koji sadrže animacije.


Šteta da ovakav lokalitet nije do kraja iskorišten jer je ova i ovakva šuma morala rezultovati mnogo strašnijim i jezivijim hororom. Glumice koje igraju tri sestre su više simpatične i lepuškaste nego talentovane ali The Hollow i nije veliki glumački zalogaj, niti ikakav poligon za dokazivanje glumačkih sposobnosti. Ovo je samo jedan prosečan filmčić za ubijanje vremena pa ako mu tako pristupite ne bi vas trebao (mnogo) razočarati.

+ apsolutno prelepa i sumorna šuma
+ tri sestre (Sarah, Marley i Emma)
— nedovoljno uverljiv zaplet
— nije dovoljno strašan; neoriginalnost
— neki nejasni sporedni likovi; završetak


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. A ja bih za ove 3 sestre i njihovu glumu dao tri puta -
    :-)

    ReplyDelete