Thursday, August 22, 2013

The Colony (2013)


Režija: Jeff Renfroe
Uloge: Laurence Fishburne, Kevin Zegers, Bill Paxton
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1160996/
Trailer: http://youtu.be/ZENI7UC3WQo
Pogledajte još: Arctic Blast (2010)

The Colony je postapokaliptični film kanadske proizvodnje koji umnogome kopira holivudske standarde novije produkcije slične tematike. I pored nekih slabosti i neoriginalnosti film će predstavljati praznik za oči svim ljubiteljima filmova čija se radnja dešava u snežnim predelima budući da je apokalipsa u filmu vrlo hladna i vrlo prija očima u ovim vrelim danima.


Radnja je smeštena u 2045. godinu, ali nije poznato koliko godina ranije se desio vremenski fijasko. Naime, da bi se umanjilo globalno zagrevanje napravljene su vremenske mašine. Nešto je pošlo po zlu, temperatura je pala, sneg je počeo da pada i više nikada nije prestao a vremenske mašine su otkazale. Ljudima nije preostalo ništa drugo do da potraže skloništa pod zemljom a dve decenije kasnije samo mali broj je preživeo. Jedna grupa preživelih se nalazi u Koloniji 7 i na njima je akcenat u ovom filmu. Naizgled redovan život, koji to ni najmanje nije u datim uslovima, remeti SOS poziv iz susedne Kolonije 5. Vođa Kolonije 7 bira dva dobrovoljca i kreće u susednu koloniju da proveri u čemu je stvar. Ono što će zateći u susednoj kolonije neće iznenaditi nijednog gledaoca ali ni razočarati; razvoj ove priče je izuzetno realan u datim višedecenijskim katastrofalnim uslovima kao što je i danas realan u nekim izolovanim incidentima.


Kao što rekoh u uvodu kompletan film se dešava u snežnom ambijentu i u tunelima ispod zemlje u kojima obitavaju malobrojni ljudi. Tuneli su tipično neatraktivni ali je zato svaki kadar iznad zemlje odličan i jeziv na svoj znežni i zavejani način. Vidi se da su mnogi kadrovi kompjuterski animirani, zapravo snežni predeli su animirani i u holivudskim hitovima slične tematike ali je to ovde upadljivije. No, to ne umanjuje strahovitu atmosferu bespomoćnosti. Belina dokle seže oko, sneg koji stalno pada i vetar koji neprestano huči su strašni gledaocima a akterima filma je verovatno strašnije to što godinama uz pomoć satelita skeniraju površinu Zemlje u potrazi za nekom temperaturnom oazom ali topliji predeo nikada nisu pronašli. Zamrznuta vremenska mašina, srušeni helikopter, neupotrebljiv most pun promrzlina (rupa), samo su neki od upečatljivijih snežnih kadrova u filmu.


Glumačka postava prevaže sa strane proseka na iznadprosečnu samo zahvaljujući Laurencu Fishburnu, ne toliko što je njegova izvedba u filmu kvalitetna već što je čovek faca i to je dovoljno. Ostatak likova je prosečan i tipičan sa tipičnim karakteristikama i ponašanjem. Autori nisu smeli ili nisu hteli da izađu iz standardnih okvira za likove i igrali su na sigurnu kartu negativaca, ljubavi, tragičnih sudbina itd. Na ovom polju je sve očekivano i hiljadu puta viđeno. Završetak filma je takođe mogao biti bolji, mada njegova patetičnost i ne mora biti takva; otvoren kraj se može protumačiti i na suprotan način mada ne verujem da je autorima to bio cilj. Uglavnom, nastavak filma jeste moguć. Što se tiče druge polovine ovog filma (koji nisam otkrivao da ne pokvarim ugođaj) u njemu ima nešto horora, ima napetih scena, ima klišea ali jeste zanimljiv (i već viđen).


The Colony bi bio sasvim prosečan film da nije dve stvari: snežni ambijent i klimatska poruka filma. Ukoliko vam ove dve stvari prave prevagu u korist gledanja filma ne moram vam ni davati preporuku za to a ukoliko vam ništa ne znače nemate potrebe gledati ga. Bolje pređite na nešto bolje produciranije/efektnije/dinamičnije.

+ odlični snežni ambijenti
+ atmosfera bespomoćnosti
+ Laurence Fishburne
— standardna karakterizacija likova
— mogao je biti originalniji u priči


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment