Tuesday, February 7, 2012

Dream House (2011)


Režiser: Jim Sheridan
Uloge: Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1462041/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nIeMYPfnST0
Pogledajte još: Orphan (2009)

Dream House je film koji ima samo primese horora i prvenstveno je drama/triler/misterija i može biti osveženje od krvavih filmova ukoliko zažmurite na neke njegove mane koje ćemo navesti u tekstu koji sledi.



Prvo da se osvrnemo na priču koja počinje ovako:  Will, koga glumi Daniel Craig, njegova supruga Libby (Rachel Weisz) skupa sa dve ćerkice se useljuju u svoju novu kuću i imaju sve preduslove da njihovoj sreći nema kraja. Bračni par uživa u svakom trenutku polako sređujući svoj novi dom. Međutim uskoro otkrivaju da se u toj kući pre 5 godina dogodio užasan zločin i da je ubijeno nekoliko osoba. Wil i Libby nalaze rupe od metkova na zidovima, neke stare poruke urezane u isti, grupu tinejdžera koja upada u podrum da bi vršila obred na mestu masakra i slično. Ni komunikacija sa rezervisanom komšinicom Ann (Naomi Watts) im ne pomaže da saznaju nešto više o događajima koji su se desili. Ubrzo nakon što uočavaju tajanstvenu osobu oko kuće pozivaju policiju koja odbija da reaguje, te Will uzima istragu u svoje ruke. Istraga ga vodi u psihijatrijsku ustanovu gde se nalazi Peter Ward, ubica, i nakon te posete Willov život (a i film) se drastično menjaju.



Film se menja iz nečega što mi je ličilo na još-jedan-film-u-kojem-je-neko-ubijen-u-kući-pa-se-pojavljuju-duhovi-ili-tako-nešto u neku vrstu psiho trilera, u kojem su isprepleteni događaji koji su se desili sa onima koji se upravo dešavaju. Nekima takvo odvijanje filma može biti malo konfuzno, što je jedna od mana filma, ali meni je bilo interesantno i donekle originalno jer sam očekivao neki mnogo linearniji i predvidljiviji film. Druga mana je što se film u nekim delovima odvija dosta sporo, što nekima opet može zasmetati.



Što se glumačke postave tiče moram reći da mi se svideo Daniel Craig u ovoj ulozi, doduše svaka uloga mu je bolja od onog filmskog zlodela, zadnjeg Jamesa Bonda (jeste, ponekad pogledam i filmove koji nisu horor/sf, u slučaju Quantum of Solace moram reći – nažalost). Mišljenja sam da mu bolje stoje uloge kao ova ili u filmu The Invasion nego akcionog junaka, no to je neka druga tema. Rachel i Naomi su takođe dobro odradile posao, što izgledom što glumom, glumom posebno prva.



Listajući komentare na internetu video sam da su ljudi koji su odgledali film dosta podeljeni i da se jednima više svidja tok filma do preokreta a nekima posle njega, što je, naravno stvar ukusa. Svakako pre gledanja filma pogledajte trailer, za svaki slučaj. Film ne bih preporučio onima koji ne vole drame jer mu je radnja dosta spora, više bih ga preporučio onima koji vole psihološke trilere.


+ priča
+ preokret
+ glumačka postava
─ preokret (ukoliko vam se ne svidi)
─ sporo odvijanje filma

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Film bi bio daleko bolji da je malo brze odvijanje radnje. Daniel Craig kao James Bond... stvar ukusa.

    ReplyDelete