Thursday, February 23, 2012

Tremors II: Aftershocks (1996)


Režija: S.S. Wilson
Uloge: Fred Ward, Christopher Gartin, Helen Shaver
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0114720/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=m_9SaJUJ1o0
Pogledajte još: Ice Spiders (2007)

Obično sam sumnjičav kad je neki nastavak vrlo dobrog ostvarenja u pitanju, ali u ovom slučaju nisam bio toliko zabrinut, znajući da je to tek drugi po redu od četiri dela, što po mojim iskustvima govori da ne može biti najgori u serijalu (to je obično poslednji deo). Ipak, u pitanju je malo slabije ostvarenje od prvog dela filma, i to reklo bi se na svim poljima.

Kao prvo nema Kevin Bacona. To i ne bi bio neki problem da je za njegovu zamenu izabran neki drugačiji lik od Gradyja (Christopher Gartin) koji mi je u većini filma bio malo iritantan i siguran sam da je neko to mogao bolje da odglumi od njega ili da lik Gradyja bude malo drugačiji. Tako Grady i Earl (standardno dobri Fred Ward) igraju glavni tandem, i kreću i ovog puta na lov na „graboide“. Nakon završetka prvog dela Earl i Val su unovčili svoju popularnost, i dok Val i dalje živi imućno, Earl je potrošio sav novac na neuspešnu farmu nojeva. Kada Grady i senor Ortega ponude novac za svakog ubijenog „graboida“ Earl nema puno izbora i pristaje, dok je bolje finansijski situirani Val to odbio. Tako je napravljen kakav-takav uvod u film i opravdano izostajanje Kevina Bacona.

U lov na „graboide“ će se uključiti i Burt (Michael Gross) amateur military man, jedini uz Earla koji je glumio u prvom delu filma. Doći će sa svojim privatnim army truckom punog naoružanja i eksploziva, što će u finalu filma dovesti do eksplozije koje se ne bi postideli ni Mythbustersi. Naravno, Tremors film mora imati i žensku ulogu, geološkinju, a to je ovog puta Kate (Helen Shaver). Ostalih par likova se pojavljuju samo na nekoliko momenata i služe da budu ubijeni/pojedeni prvom prilikom.

Manji budžet filma (4 miliona dolara naspram 11, koliko je utrošeno na prvi deo) se najviše i ogleda u malobrojnoj glumačkoj postavi. Ostatak filma je dosta dobro vođen i režiran, sa pristojnim specijalnim efektima koji ne zaostaju za onima iz prvog dela. Kao i u pomenutom i ovde su korišćeni modeli ali delom i CGI animacije hodajućih graboida. U prvom delu ovog filma „graboidi“ se kreću podzemno kao i u prethodniku da bi u nastavku filma evoluirali, i počeli da se kreću nadzemno. Naime, počeli su da se bespolno razmnožavaju, duplajući se svaki put kad bi došli do neke hrane. Postali su a neki način i inteligentniji, koristeći neke tehnike da bi se domogli svog plena. To je donelo osveženje u ovaj film i izbeglo ponavljanje situacija iz prethodnog dela. Lepo je i proširena priča dajući nam neke nove informacije o graboidima, između ostalih način na koji napadaju i njohovo poreklo.

Za razliku od prethodnika ovaj film nije prikazivan u bioskopima što znači da su producenti sumnjali da može ostvariti neki zapaženiji uspeh na blagajnama. Za blagajne ne znam kako bi prošao ali u pitanju je zadovoljavajući nastavak. U pitanju je sequel koji je u svemu za nijansicu slabiji od prethodnika ali to ni najmanje ne znači da je loš, te bi trebali da ga pogledaju svi oni kojima se svideo prvi deo.

+ zadovoljavajući nastavak
+ nove informacije o „graboidima“
+ vrlo dobri Frad Ward i Michael Gross
− zamena za Kevin Bacona mogla biti bolja
− za nijansu slabiji od prethodnika na svim poljima


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment