Wednesday, February 29, 2012

The Black Cat (1934)


Režija: Edgar G. Ulmer
Uloge: Boris Karloff, Bela Lugosi and David Manners
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0024894/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_sTh-PLnBTc
Pogledajte još: The Black Cat (1981)

Za prethodne stare filmove koje sam opisao na ovom sajtu sam rekao da predstavljaju filmsku istoriju. Ako je to tako onda ovaj film predstavlja filmski praistoriju, no svakako zavređuje da se pogleda ako ni zbog čega drugog a ono zbog takvih imena kao što su Boris Karloff i Bela Lugosi, prve prave horor glumačke legende.



Za one mlađe koji ne znaju Boris Karloff je najpoznatiji po ulozi čudovišta u filmu Frankenstein (1931), pojavljivao se u brojnim horor filmovima i horor komedijama (Abbott and Costello). Bela Lugosi je najpoznatiji kao Dracula (1931), te po čitavom nizu horor filmova prve polovine XX veka, a u mnogima je glumio upravo zajedno sa Borisom Karloffom. U ovom filmu, koji spada u dosta cenjene filmove u filmografijama obojice, vidi se da postoji dobra glumačka hemija i to je najveća vrednost ovog filma.



U njihovim dijalozima protiče veći deo filma, jer se i tada znalo ko su „zvezde“. Iako na špici filma piše da je rađen po motivima kratke priče Edgar Allan Poea on ne prati njenu radnju, već priča novu priču gde je crna mačka više isforsirana nego neophodna po radnju. Dr. Vitus Werdegast (Bela Lugosi) glumi povratnika iz rata posle 15 godina, koji dolazi kod starog „prijatelja“ sataniste Hjalmara Poelziga (Boris Karloff) da mu se osveti što mu je ovaj ubio ženu, no ni na kraj pameti mu nije da je Hjalmar oženio njegovu ćerku (za koju Vitus misli da je mrtva). Skupa sa Vitusom u Hjalmarovu kuću dolaze mladić i devojka, amerikanci na proputovanju kroz Austrougarsku, što Hjalmaru dolazi kao poručeno da (nevinu?) devojku iskoristi za svoj satanistički obred.



Sa današnjeg stanovišta ovaj „horor“ film nije strašan, jer u njemu nema ništa od onoga što sačinjava današnji dobar horor film: nema ubijanja, krvi, delova tela, pa čak ni obnaženih ženskih tela (na koje su nas navikli horor filmovi svih ovih godina). Tadašnji horor se bazirao na izgledu dvorca, „ludosti“ ludog naučnika koji vrši eksperimente u labaratoriji i nekoliko vrisaka ženskih osoba. Tako i u ovom filmu, „najstrašnija“ je atmosfera koja vlada, i satanistički ritual sa mladom devojkom vezanom za krst.



Ukoliko vas interesuje filmska istorija (pa čak i istorija uopšte, jer ima u filmu interesantnih istoriskih momenata) možete pogledati film ali ako očekujete da vas zaplaši bolje pogledajte nešto novije. Meni je prijalo gledanje, film ima dah prošlih vremena ali i dozu sete, jer nijedan od aktera filma nije više među živima.

+ Bela Lugosi i Boris Karloff
+ film kao istorijski dokument
─ film ne prati radnju E.A.Poove priče
─ tehnička zastarelost
─ za današnje standarde nije strašan


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment