Tuesday, February 21, 2012

Shallow Ground (2004)


Režija: Sheldon Wilson
Uloge: Timothy V. Murphy, Rocky Marquette, Stan Kirsch
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0369918/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=obkuiyajyag
Pogledajte još: Jeepers Creepers (2001)

Kako to već obično biva, nakon pogledanih nekoliko dobrih horor filmova (kada dobijem želju da odmah pogledam još neki, nadajući se da je makar isto toliko dobar), naiđe neki lošiji i  budem prinuđen da odmorim koji dan, dok film ne padne u zaborav a samim tim i moja bojazan da bi i sledeći film mogao da bude loš i niskobudžetan, a što je još važnije – nemaštovit.

Priča počinje originalno: goli dečak, kompletnog tela prekrivenog krvlju, pojavljuje se jednog dana u šumskoj kućici lokalnog šerifa (ili je u pitanju lovočuvar, anyway, svo troje imaju značke i naoružani su). Već pri prvom susretu je jasno da nije u pitanju običan dečak: em što je namazan krvlju, em što ništa ne priča, em što nešto čudno gleda. Ubrzo će se pokazati da umesto sposobnosti za govorom i odevanjem ima sposobnost da čita misli, prisluškuje uz pomoć svoje krvi i pokazuje drugima sećanja kad ga dodirnu. Krv nema odakle ne pušta: iz očiju, usta, ušiju, čela, ispod noktiju... Verovatno i iz još nekih delova tela, no bejaše režiseru neprijatno da nam prikaže to. Kad pusti krv može da prisluškuje uz pomoć nje, da čoveka privoli na svoju stranu pa ovaj ubije za njega, da izazove halucinacije, ali i da blokira motor od autobusa, valjda gusta krv. Kad odradi svoje on povuče nazad krv ko na uzici i ona se vrati u nj. Uglavnom zaključih, da je većina od 72.000$ budžeta otišla na lažnu krv.

Drugi deo priče nam kazuje da je u pomenutoj šumi neki serial killer, butcher štaviše, koji ubija mlade devojke, prvo ih vezujući na čekrk o drvo iz nepoznatih razloga. Razumem da veže ubijene da se ocedi krv al ovako stvarno ne znam razlog, veže i ode. No, takođe ne znam razlog mnogo čemu u ovom filmu. E, i sad taj serial killer ubija jednu po jednu žensku osobu u filmu, a „ruku na srce“ te ženske osobe su skoro jedino što u filmu valja. Prvo ih onesvesti, pa zapuši usta, pa skine, pa okači na čekrk, pa im napravi malo „širi“ osmeh, pa onda precizni rez na grudima kojeg bi se postideo i neki profesionalni hirurg, pa tako redom...

U tom delu filma ima par dobrih efekata i iskreno govoreći efekti su jedina stvar u filmu koji vrede i zbog koje film nije dobio još nižu ocenu od mene. Od glumaca se vidi da su neki ispodprosečni, skoro amateri, a pozitivno se jedino izdvaja Timothy V. Murphy u ulozi šerifa Jacka Shepparda. Priča ima dosta rupa, dovoljno je reći da šerifi nisu ni javili nikome da su našli krvavog dečaka ili da se u šumi dešavaju ubistva i razne pojave. Interesantno je i da ubica nije imao neki preveliki razlog da ubije toliko ljudi al možda ubicama i ne treba neki valjani razlog, dovoljno da im pokipi mleko.

Ne bih smeo nikome da preporučim ovaj film, možda jedino onima kojima je krv fetish i moraju da pogledaju svaki krvavi film. Ostali neka prvo pogledaju trailer pa ako im se svidi nek pogledaju u kakvoj su korelaciji ubica iz šume i krvavi dečak.


+ horor specijalni efekti
+ hmm... recimo, okačene devojke imaju grudi :)
− priča i ideja
− nelogičnosti u radnji
− nemaštovitost + mali budžet


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment