Monday, February 27, 2012

Don't Let Him In (2011)


Režija: Kelly Smith
Uloge: Sophie Linfield, Sam Hazeldine, Gordon Alexander
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1400515/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EBx8FZsg1U4
Pogledajte još: bilo koji horor gde se poziva serijski ubica na vikend

Don’t Let Him In je engleski indie horor-triler film, za koga engleski mediji imaju skoro samo reči hvale, čak idu dotle da ga nazivaju budućim horor klasikom. Prejake reči, posebno što utisak publike nije baš takav. Anyway, u pitanju je dobar film ako uzmete u obzir da je u pitanju debitantsko ostvarenje, mala producentska kuća, i budžet od jedva milion dolara. Podnaslov filma je „šta ako pozovete serijskog ubicu da provede vikend s vama“. Odmah se postavlja pitanje zašto bi ste dotičnog gospodina pozvali, ali idemo redom.



Iako omot filma i uvod navode na to da pomislimo da je u pitanju još jedan film o mad butcheru koji vezuje i testeriše devojke po katakombama ili podzemnim tunelima to nije slučaj, barem ne u većem delu filma. Film počinje bez neke velike priče: medicinska sestra Paige i njen dečko Calvin rešavaju da odu na vikend u seosku kućicu. Pozivaju Calvinovu mlađu sestru Mandy, koja opet poziva svog novog dvadesetčetvoročasovnog dečka Tristana, te njih četvoro kreću na put da uživaju u mirnoj seoskoj idili i pecanju. Ali avaj, čim su stigli, nisu se pošteno ni otpakovali, dolazi narednik Utley i vedrim glasom im saopštava da, ako nisu čuli, u obližnjoj šumi dejstvuje „zlokoban tip, kako reče. „Pretpostavljam da vi to nazivate serijskim ubicom“, izusti on vedrog glasa pošto očigledno ne zna šta je serijski ubica pa što bi se brinuo. Objasnio im je da se ubica naziva „hirurg drveta“ i da „ostatke svojih žrtava lovi po drveću“, ma šta to značilo. Reče im još i da je nekoliko ljudi u zatvoru ali da se ubijanja nastavljaju (hint: možda staviti celo selo u zatvor?). No, naši junaci su došli da provedu miran vikend pecajući i to im nijedan masovni killer na svetu ne bi mogao oduzeti, što reče Calvin „malo uzbuđenja nije na odmet“ (!?).



Odmah po kretanju na put nastaje animozitet između nadrndanog Tristana i ostalih, postaje očigledno da je Tristan sumnjiv momak koji nešto krije (otkriće se kasnije šta) ali mlada i naivna Mandy tome ne pridaje značaj i bitno joj je da ima dečka koji ima para. Već prve večeri u vikendicu bukvalno upada smrtno ranjeni Shawn, stoper koga su videli usput. Samo zahvaljujući sposobnostima Paige kao medicinskog radnika Shawn biva zakrpljen i oporavlja se kod njih. Iako se zbližavaju s njim ubrzo postaje jasno i da Shawn nešto krije a sve se komplikuje kada Calvin strada na pecanju (vidimo ko ga je ubio) ali kod ukućana dolazi do nedoumice ko je ubica, Shawn ili Tristan. Obojica imaju takve njuške da bi mogli biti ubice, od jedinačnih do masovnih, a mi nakon preokreta saznajemo ko je ubica i razne druge stvari.



Tokom celog trajanja filma vidi se da je u pitanju nižebudžetno ostvarenje, no mi to nije toliko smetalo jer je ugodjaj drugačiji u odnosu na američka ostvarenja istog ranga. Tome doprinosi kako engleska atmosfera, koja je prigodnija za horor filmove, tako i bolji glumci (barem većina njih) u odnosu na američke filmove, i to da ne znamo od samog početka ko je ubica, sto donosi dozu suspensa. Horor efekata nema puno i film nije toliko strašan, čak se može reći da su efekti na momente više odvratni nego strašni, posebno u završnici. Najstrašniji „efekat“ je kad ubici cure bale na usta dok vija žrtvu, iako je polovinu filma uspešno kontrolisao usta i balocurenje.



Meni ovo deluje kao da je u pitanju TV film. U prilog tome ide i trajanje filma koje je kad se odbiju najavna i odjavna špica ispod 70 minuta. To nipošto nije loše jer je ovako lakše i lepše pogledati film jer ni za tren nije repetitivan. Ako vam se dopadnu fotografije i trailer savetujem vam da ga pogledate. I savetujem vam da ukoliko planirate putovanje na vikend nipošto ne vodite serijskog ubicu sa sobom, ojadu uzbuđenje.

+ zanimljiv horor triler
+ engleska atmosfera je bolja za horor filmove
+ ne traje dugo
─ dosta klišea i već viđenih stvari
─ niskobudžetni utisak


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Hirurg drveta
    Niskobudžetni britanski horor koji potpisuje Kelly Smith po scenariju koga je zajednički napisala s Chrisom Andrewsom. Paige i Calvin su par koji odlučuje da provede zajednički vikend na selu. Pridružuje im se i mlađa Calvinova sestra Mandy, a u zadnji čas i njen najnoviji dečko Tristan. Umesto da uživaju u prirodi, malo pecaju, šetaju kroz šumu, pridošlice moraju da se bore za goli život, jer postaju meta krvoločnog serijskog ubice, koga su meštani prozvali 'hirurg drveta'...Solidno postignuta atmosfera nije značajno pomogla da se dobije horor koji ostaje u dužem sećanju. Glavni razlog leži u loše napisanim likovima i totalno klišeiziranim sekvencama, pa ono malo horor sastojaka jednostavno ne uspeva da ostavi neki dublji utisak. Problematična gluma se samo nadovezuje, gde je kasting sačinjen od imena, relativno anonimnih širem auditorijumu. Ni korišćeni efekti nisu nešto naročito, pa ono malo strašnih scena ne postiže svoju poentu. Generalno radi se o mešavini horora i trilera, koji ima puno nedostataka i stoga ne zaslužuje da mu posvetite svoje slobodno vreme. Olakšavajuća okolnost leži u činjenici kako je film radila početnica, a uz to ne treba zanemariti i veoma skroman budžet za produkciju. U najkraćem, možda je bolje da ga zaobiđete i poštedite sebe suvišnih frustracija.

    ReplyDelete