Saturday, February 25, 2012

Donner Pass (2012)


Režija: Elise Robertson
Uloge: Desiree Hall, Erik Stocklin, Colley Bailey
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1626139/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=-0YCR2j9csU
Pogledajte još: The Texas Chainsaw Massacre (2003)

Da li ste skoro gledali horor film koji je režirala žena? Ako niste sad vam se ukazala šansa da pogledate ovaj ne toliko loš film. U pitanju je yet another tinejdžerski horor film ali koji ima da ponudi barem nešto što bi ga razlikovalo od drugih filmova u žanru.



Kao ideja za film je poslužio istinit događaj iz 1846. kada je grupa imigranata naišla na zavejan prolaz među planinama, te je celu zimu bila primorana da provede sa istočne strane planine. Od njih 80-tak preživela je polovina zahvaljujući tome što su pribegli kanibalizmu. Taj događaj nam prikazuje i početak ovog filma, naravno uz dozu fikcije i natprirodnog (što će se pokazati na kraju filma). Nakon ovog uvoda koji nam govori sta je to što otprilike možemo da očekujemo u filmu, radnja se seli u sadašnjost, gde pratimo četvoro tinejdžera koji putuju na vikend u šumsku vikendicu. U igri su Kayley i Mike, koji su u vezi, zatim Thomas, uštogljeni i reklo bi se fino vaspitani mladić čijih je roditelja vikendica i Nicole, Kayleyina rodjaka, nadrndana i uobražena a kasnije će se videti i spremna na sve devojka. Pri zadnjoj kontroli na putu bivaju upozoreni da su se u šumi desila neka krvoločna ubistva, ali kako to u filmovima već biva naše junake ništa ne može pokolebati, pa čak ni informacija da se u blizu mesta gde će provesti vikend bez telefona i signala za mobilni, nalazi masovni ubica-kanibal izvesni Epstein.



Već prvo veče dolazi do proširivanja priče: u kolibu stiže još jedna grupa tinejdžera, Nicolinih prijatelja, koje je ona samoinicijativno pozvala bez Thomasovog znanja. Posle pijanke i “ludog” provoda, negde u gluvo doba noći nestalo im je pića, i jedan od njih kreće automobilom u najbližu prodavnicu (šta je to 15 milja ponoćne vožnje po snežnim šumskim puteljcima). Naravno, šumski killer ne bi bio šumski killer kad ne bi bio u svakom trenutku na svakom mestu šume, tako da ništa od alkohola ove noći – dečko biva ubijen za volanom automobila. Ujutru se krenulo u potragu za njim, i nađen je daleko od auta, u snegu, rasporenog trbuha (možete videti na jednoj od slika). Tu počinje radnja i film postaje sve interesantniji do preokreta pred kraj filma, koji ne bi opisivao da ne pokvarim ugođaj onima koji bi gledali film.



Film poseduje dosta klišea koji su viđeni mnogo puta, poput lika koji mokri u snegu taman toliko dugo (a dosta dugo) dok mu ubica ne ubije devojku u bazenu, ima neke predvidljive scene, ali ima neke nepredvidljive i to je ono što mu daje koju ocenu više. Specijalnih efekata nema puno i film nije preterano strašan (ako imate preko 14 godina, naravno) čemu doprinosi i to što se većina filma odigrava po danu. Meni je najveći horor bio gledati toliko odvratnih likova na ekranu i mislim da treba odati priznanje onome što je vršio casting: naći toliko antipatičnih tinejdžera i strpati ih sve zajedno u film je stvarno za neverovati. Prosto sam navijao za Epsteina da ih što pre odvuče u svoju kolibu i izvečera da ih ne gledam. Zadovoljavajući (tj. nisu antipatični) po meni su samo Thomas i Kayley i predviđam da bismo njih dvoje mogli gledati u još nekim filmovima.



Film nije neki da bi ste ga po nečemu pamtili posebno dugo ali se može pogledati jer je dovoljno zanimljiv da ne gledate na sat. Iako se bavi temom kanibalizma u njemu nema takvih eksplicitnih scena (tj. vešto su prikrivene) tako da ga mogu gledati i nešto mlađi gledaoci.

+ ne toliko loš film kakvih ima
+ ne tako česta ideja za film
+ većinom se dešava se po danu
─ mnogo iritirajućih likova
─ nije toliko strašan


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment