Tuesday, February 21, 2012

Tell Tale (2009)


Režija: Michael Cuesta
Uloge: Josh Lucas, Lena Headey, Brian Cox
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1135095/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Pu02vhqMoyQ
Pogledajte još: The Eye (2008)

Još jedan film sa natpisom na omotu „od producenata filmova…“, pa se onda navode naslovi mnogo poznatiji i kvalitetniji od ovog ostvarenja, ali to je jedini način da se dopre do šire gledalačke publike: šlepajući se uz poznatiju filmsku braću. U pitanju je triler film sa malim primesama horora a ono što ga može aktuelizovati kod nas je njegova tema.



Naime, tema ovog filma je trgovina ljudskim organima, što je u našoj zemlji dosta aktuelna tema zbog događaja iz 1999. godine. Nekoliko meseci nakon transplantacije srca, Terry Bernard (Josh Lucas) počinje da se oseća čudno, dobija iznenadne napade lupanja srca i halucinacije. Nakon pregleda kod svog lekara koristi priliku da neopaženo pogleda svoj lekarski karton i vidi podatke svog donora srca, koji je dobio smrtonosne povrede glave tokom plačke kuće. Tokom još jedne posete bolnici Terry primećuje na hodniku medicinskog radnika koji je smrtno povređenog donora doneo u bolnicu. Počinje da ga prati i sustiže u slepoj ulici gde dolazi do komešanja tokom kojeg ga Terry ubija nesrećnim slučajem.



Tokom tog nesrećnog događaja Terry je doživeo scene ubistva kojima nije lično prisustvovao; video je tog medicinskog brata tokom one noći kad je donor srca ubijen i polako počinje da sklapa kockice misterije shvatajući da njegovo srce oseća kad god je u blizini neke osobe koje su te noći izvele ubistvo donora i njegove supruge. Kad god bi se zadesio u njihovoj blizini srce bi počelo ubrzano da radi a u glavi bi se pojavile scene te noći. Nalazeći zlikovce jednog po jednog i brutalno ih lišavajući života postaje nejasno da li Terry upravlja svojim telom i postupcima ili je tuđe srce, sada u njegovom telu, preuzelo kontrolu nad njim, trudeći se da izravna račune sa svojim ličnim ubicama.



Ta brutalna ubistva su jedan od horora u filmu, dok je ostatak priče triler i više je napet nego strašan. Drugi horor je onaj ljudski, jer koliko god je zaveštanje sopstvenih organa humano delo, film nam prikazuje i onu tamnu ljudsku stranu gde pohlepa za novcem kriminalaca i lekara nema granice, pa kad nema dovoljno donora a ljudi pred smrt nemaju izbora i nude velike pare za organ, tu su kriminalci i „hirurzi“ koji do organa dolaze silom. Upravo to dovodi do neke vrste obrta na kraju filma i pokazuje da je u trenutku kad nema puno izbora mala razlika između ljudi, bez obzira da li bili „dobri“ ili „loši“.



Osim pomenutog, što je, nedvojbeno, poruka filma, kao pozitivno bi se dalo izdvojiti par efekata kod ubistava (što možete videti na slikama), kao i Josha Lucasa u ulozi Terryja koji se jedini izdvaja od glumaca. S druge strane je nedovoljno razrađena veza sa doktorkom Elizabeth (neubedljiva Lena Headey), nepotrebna bolest Terryjeve ćerke i još poneki delovi koji su tu u filmu samo da bi popunili praznine između ubistava. Film ima potencijala, ali je jednostavno moralo bolje.

+ tematika
+ pojedini efekti
− predvidljivost
− nepotrebni momenti
− spora priča


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment