Sunday, February 5, 2012

Scream of the Banshee (2011)

Režiser: Steven C. Miller
Uloge: Eric F. Adams, Marcelle Baer, Lance Henriksen
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1548628/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ob5_tkjyPSI
Pogledajte još: Night of the Demons (1988)



Scream of the Banshee je jos jedan u nizu TV filmova u produkciji SyFy kanala, koji ne pomera granice postavljene prethodnim filmovima pomenute produkcije, prvenstveno budžetski.



Radnja filma se vrti oko artefakta u koji je zarobljena benši. Benši je duh žene u irskoj mitologiji koja se pojavljuje kao glasnik smrti u trenutku dok neko umire i oglašava se zastrašujućim vriskom. Od nje se mogu jedino spasiti oni koji se ne uplaše i ne vrište. Pomenuti artefakt pronalazi profesorka arheologije sa svojim studentima,  uspeva da otvori artefakt uz pomoc odgovarajuce gauntlet rukavice i tako oslobađa benši zlo koje se uvlači u njihove živote, koji će se većini brzo završiti.



Originalna priča je samo jedna strana medalje, druga strana je usporena priča. Kao i u nekim prethodnim SyFy filmovima, tanak budžet i manjak specijalnih efekata je proizveo neke nepotrebne scene a u sve u cilju veštačkog produžavanja filma. Pomenuti specijalni efekti, istini za volju, nisu toliko loši, iako se vidi da nije u pitanju prvoklasno ostvarenje horor produkcije.



Ono što ne može da prođe je gluma, pogotovo pojedinih glumaca. Razumem da je budžet za snimanje filma mali i da se negde moralo uštedeti ali od svih stvari najmanje volim kad se štedi na glumcima. Kada su specijalni efekti lošiji to mogu da progutam (uz malu pomoć mašte) ali loša gluma baš srozava film i on na svakom koraku deluje poluamaterski i neozbiljno. Čak i tu, kad pričamo o glumi, neki su korektno obavili posao a neki ne, kao da su neki ljudi casting prošli preko „veze“.



Posebna priča je pojavljivanje Lancea Henriksena, opet u epizodnoj ulozi, tamo negde u drugoj polovini filma. Čovek je faca i uvek je bio, ali nastavlja svoje tezgarenje u drugorazrednim ostvarenjima, pa čak i u njima ne može da ostvari glavne uloge. Lik kojeg glumi u ovom filmu (Broderick Duncan) je nejasan od samog početka, a na kraju je još nejasniji. Ne vidim kakav mu je motiv za učestvovanje u ovome ali nadam se da su mu tih par hiljada dolara koje je dobio kao honorar pomogli. Producentima bih rekao, da mogu, da bi bolje bilo da su Lanceov honorar uložili u druge mlade kvalitetnije glumce jer bi time film delovao ozbiljnije.



Možda će na kraju zvučati čudno ali film sam odgledao do kraja sa relativnom zainteresovanošću, ne pogledavši nijednom na sat, što je ipak dokaz da film nije nezanimljiv. Stvar je da prema njemu pristupite sa ne velikim očekivanjima pa se nećete ni razočarati. Preporučujem ga nezahtevnim ljubiteljima horora i SyFy kanala a ostali mozda bolje da pronađu nešto drugo za pogledati.


+ dobar zaplet
+ relativno dobri efekti
─ razvodnjena priča
─ pojedini loši glumci
─ još jedno slabo izdanje Lancea Henriksena


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment