Saturday, February 25, 2012

Runaway (1984)


Režija: Michael Crichton
Uloge: Tom Selleck, Cynthia Rhodes, Gene Simmons
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0088024/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zCZY9Z6WvSY
Pogledajte još: The Running Man (1987)

Iako je ovaj film sniman i prikazivan pre skoro 30 godina, nisam čuo za njega do skoro, što je čudno jer u njemu glumi zavidna glumačka postava a film je vrlo dobar, čak štaviše, i sigurno je u doba kad je snimljen delovao još modernije. U pitanju je SF akcija koja se dešava u „bliskoj budućnosti“ (a „bliska budućnost“ 1984-te godine je „bliska prošlost“ iz perspektive 2012-te godine).



Glavni junak filma je policajac Ramsay (Tom Selleck), specijalista za kvarove na robotima. Nakon nekoliko intervencija gde su podivljali roboti počeli da ubijaju svoje ukućane ili da napadaju radnike na građevini, Ramsey sa kompjuterskim stručnjacima dolazi do otkrića da je u svakom robotu zamenjen jedan čip i da je svaki od robota bio na servisu u firmi čiji je vlasnik megaloman i sociopata, ali kompjuterski genije doktor Charles Luther (Gene Simmons). Uz pomoć svoje nove partnerke Thompson (Cynthia Rhodes) Ramsey počinje potragu za Lutherom, tokom koje će pasti mnogo žrtava, jer Luther ne preza od korišćenja samoizmišljenih najmodernijih oružja i sprava. Tako koristi mehaničke paukove programirane koga da ubiju, pištolj sa samonavodećim termo-metkovima i drugo što se trebalo (po autorima filma) koristiti u „bliskoj budućnosti“.



Sad, šta znači „bliska budućnost“ vrlo je diskutabilno jer nijedna od budućnosti prikazanih u SF filmovima nije još došla pa makar bila i „bliska“. Tako je prikazana budućnost u filmu diskutabilna ali i interesantna. Roboti koji imaju sposobnost da rade sve kućne poslove i brinu se o deci a s druge strane su katodni televizori od 50 kila po celom stanu. Dalje, automobili koji imaju robote vozače, ali ti isti automobili izgledaju zastarelo (najviše me podsećaju na Opel Corsu sedan tog godišta). Pa kompjuteri u policijskoj stanici koji reaguju na glas i znaju sve informacije ali je na njihovom katodnom ekranu rezolucija lošija od Commodorea 64 itd. Veoma retro ali i veoma interesantno za ljude koji vole ovakve filmove.



Priča u filmu je interesantna ali ide nekim predvidljivim tokom. Čim policajac dobije mladu partnerku znamo da će se „više nego sprijateljiti“ s njom, čim se samohrani policajac brine o sinu znamo da će mališan biti otet itd. Glumačku ekipu pored Toma Sellecka, Cynthie Rhodes i Genea Simmonsa (za one koji ne znaju vođu grupe KISS), sačinjavaju još Kirstie Alley (tada još malo poznata), Anne-Marie Martin (kasnije poznatija kao partnerka Sledga Hammera), G.W. Bailey (kapetan iz Police Academy), Chris Mulkey i još poneko. Gledaoci koji su ušli u četvrtu deceniju će sigurno videti mnogo poznatih faca iz filmova osamdesetih godina. Ugođaj tog vremena upotpunjava muzika čuvenog Jerry Goldsmitha, kome je to bio prvi soundtrack rađen elektronskom muzikom.



U pitanju je dobar film sa šmekom osamdesetih godina, tako da ga i preporučujem generaciji koja je zapamtila te godine a nema ništa protiv stari(ji)h SF filmova. Ocena 7/10 jer pamtim to vreme, a mlađi gledaoci slobodno mogu da skinu ocenu ili dve.

+ dobra glumačka postava
+ zanimljiva ali ipak predvidljiva priča
+ šmek osamdesetih godina (ukoliko ste stariji gledalac)
─ šmek osamdesetih godina (ukoliko ste mlađi gledalac)
─ tehnološka zastarelost (kao i većina starijih SF filmova)


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment