Tuesday, February 7, 2012

Second Coming (2009)


Režija: Jose Zambrano Cassella
Uloge: Juliet Reeves, Greg Thompson, Haley Boyle
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0932672/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HtXxojGas4E
Pogledajte još: Suspension (2008)

Zvanično, storyline ide ovako: devojka mora da nađe ubicu svoje sestre bliznakinje prateći tragove koje joj mrtva sestra ostavlja. Priznaćete da zvuči zanimljivo. Nažalost, nekim filmovima ni dobra ideja ne pomaže da budu dobri: na papiru deluje interesantno, ali u filmu to jednostavno ne funkcioniše. Dakle, dve sestre bliznakinje, koje su odrasle zajedno sa ocem koji ih je maltretirao, zarekle su se jedna drugoj da se nikad neće razdvajati. Ali, avaj, kako to već obično biva, iz nepoznatih razloga su se posvađale i razdvojile, i nakon godina nekomunikacije jedna od sestara doživljava da joj se sestra pojavi u snu tražeći pomoć. Nadalje, paranormal activity continues, sestra joj se sve češće pojavljuje, davajući joj tragove na kašičicu, koji će je odvesti do ubice. Ovde ćemo se zaustaviti u prepričavanju radnje da ne bismo otkrili detalje koji mogu narušiti neizvesnost onima koji budu imali strpljenja da ovaj film pogledaju do kraja.



Ono što se posle dvadesetak minuta filma postavlja kao pitanje je sledeće: zašto ubijena sestra, umesto da bez razloga plaši svoju sestru bliznakinju izigravajući Samaru iz filma Ring, ne kaže jednostavno ko ju je ubio, kad već i kao mrtva ima moć govora i rasuđivanja, a ima jer je otvoreno pozvala sestru u pomoć. Osim pojavljivanja sestre nema drugih horora u filmu i ostatak filma je drama, sa dosta usporenom pričom, nebitnim likovima i nebitnim dijalozima, sa dosta flashbackova u detinjstvo devojčica.



Što se glumaca tiče – mrka kapa. Počevši od glavne glumice, preko glavnog glumca, pa još nekih sporednijih likova, do oca bliznakinja ne zna se ko je slabiji u glumi. Glumice relativno dobro izgledaju, ali je to izgleda i bio jedini kriterijum za njihov izbor, uz mali honorar naravno. Ako bih morao da izdvojim nekoga ko je najbolje odigrao svoju ulogu u filmu to je mala devojčica koja glumi sestre u detinjstvu; malecka može da drži časove glume glavnoj glumici. A kakvi glumci takve u role. Koja je, recimo, uloga supruge negativca? Taman kad se pomisli da bi mogla da doprinese radnji filma, ona iz njega nestane i ne pojavi se do kraja. Priča takođe nije nešto čime bi se ovaj film pohvalio jer ima dosta nelogičnosti i nerealnih situacija.



Jedno je sigurno: Toyota je bila jedan od sponzora filma. Umesto da se malo bolje fokusira na priču da film postanje ako ništa drugo a ono barem malo manje konfuzan, režiser nam desetak puta prikazuje krupan kadar auta koji ide up & down the street (usput rečeno, naša junakinja ga vozi u papučama, nevezana pojasem a auto nema prednju tablicu; amerikancima bezbednost u saobraćaju nije jača strana). A onda, ukoliko vas ništa ne dotuče kraj filma hoće. Nisam od onih koji misle da svaki film mora imati hepiend kraj ali ipak mislim da je ovakav kraj filma ispod svih kriterijuma i da će retko ko biti zadovoljan posle njegovog gledanja. Na ovakav kraj filma mogu biti ljubomorni neki istaknuti predstavnici srpsko-praške škole filma.



Kao rezime postavlja se dilema kome se može preporučiti ovaj film. Moje mišljenje je svakako pre ljubiteljima drama nego horora. Možda i ljubiteljima neakcionih krimi-trilera. Najverovatnije i ljubiteljima niskobudžetnih nezavisnih ostvarenja. Svakako ljubiteljima Toyota. Ostali bolje da pronađu nešto interesantnije za gledanje.


+ ideja
+ priča, na papiru
─ priča, u filmu
─ gluma
─ kraj filma

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment