Tuesday, February 7, 2012

The Dead (2010)


Režiser: Howard J. Ford, Jonathan Ford
Uloge: Rob Freeman, Prince David Oseia, David Dontoh
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt138692
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OJVdqZww9aE
Pogledajte još: Against the Dark (2009)

Od ovog filma veoma „maštovito“ nazvanog The Dead nisam očekivao ništa posebno, ali se jos jednom pokazalo da horor filmovi nemaštovitog naziva često budu kvalitetniji od nekih sa mnogo bombastičnijim nazivom. Prosto je neverovatno da autori takvih filmova birajući nedovoljno atraktivan naslov svog dela nisu svesni da su time film udaljili od odredjenog broja gledalaca.



Priča se dešava u zapadnoj Africi, i prati poručnika Brajana Marfija (Rob Freeman), inženjera američke avijacije koji nije uspeo da se evakuiše poslednjim letom i pokušava da se probije do najbliže baze udaljene par stotina kilometara. Na samom početku filma stavljeno nam je do znanja da je u tom delu Afrike besneo rat u koji su bile umešane, naravno, i američke snage, i da su verovatno bila upotrebljena tajna i/ili biološka oružja jer su mrtvi počeli da se vraćaju i napadaju preživele. Predeli su bukvalno preplavljeni hodajućim mrtvacima, tako da je probijanje do baze skoro nemoguća misija. Brajanu se put ukršta sa vodnikom lokalnih snaga Danielom Dembeleom (Prince David Oseia), čije je selo izmasakrirano, a on u potrazi za svojim preživelim sinom.



Ono što je specifično u ovom filmu je fotografija jer je film sniman u 35mm film tehnologiji a ne digitalnim kamerama kao današnji filmovi. Film je sniman u zapadnoj Africi, u Burkini Faso, Gani i pustinji Sahara. Autori kažu da je po tome ovo jedinstven zombi horor film svih vremena, a dalo bi im se verovati. Pejzaži u filmu su predivni ali na njima više nema života; Afrika, za koju se smatra da je kolevka čovečanstva postala je mrtva zona koja ne dozvoljava predah jer bukvalno nema mesta koje nije prekriveno zombijima. Većina filma je snimana po danu čime se još u jednoj stvari razlikuje od većine horor filmova slične tematike.



Ovaj survival horor pored akcije i neizbežne napetosti predstavlja za glavnog junaka i jedno emocionalno iskustvo jer će se na putu susretati sa moralnim dilemama posle kojih njegov život ne može biti isti. Atmosferičnost filma je dodatno pojačana vrlo dobrom muzikom, već pomenutom fotografijom, minimalističkim scenarijem ali i krajem filma. Kraj filma je delimično otvoren pa postoji mogućnost snimanja nastavka, tim pre što su ocene i publike i kritike većinom pozitivne.



Film mogu preporučiti ljubiteljima zombi horora jer će u njemu naći nesvakidašnje i originalnije iskustvo od modernih zombi horora današnjice.


+ malo drugačiji zombi horor
+ fotografija
+ atmosfera
+ realističnost
─ šteta ako ne bude nastavka


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment