Thursday, February 9, 2012

Prophecy (1979)


Režija: John Frankenheimer
Uloge: Talia Shire, Robert Foxworth, Armand Assante
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0079758/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=bgZFFJFtx3c
Pogledajte još: From Beyond (1986)

Prophecy iz 1979. je horor film koji ne treba mešati sa istoimenim serijalom filmova s kraja devedesetih u kojima je glumio Christopher Walken. Za razliku od tog filma koji se bazirao na (anti)religijskim temama ovaj film ima mnogo prizemniju ali i mnogo bližu tematiku jer se bazira na ekologiji i zagađenju. Zbog toga mi je i mnogo bolje “legao” nego pomenuti film sa Walkenom, barem koliko se sećam, davno ga bejah odgledao.



Film počinje pobunom indijanaca u šumama New Englanda, država Maine, (eto još jednog horor filma smeštenog u Maine a da nije Stephen Kingov). Indijanci se bune zbog seče šume koju oni celu doživljavaju kao svoj dom. Vođa indijanaca je John Hawks koga glumi Armand Assante, što mu je bila jedna od prvih uloga na filmskom platnu. Istovremeno, Agencija za zaštitu životne sredine poziva gradskog doktora Roberta Verna (Robert Foxworth) da otputuje u pomenutu šumu i napiše izveštaj o seči drveća, što on prihvata, i vodi svoju suprugu Maggie (Talia Shire, znamo je kao Adrianu iz Rockyja). Već po dolasku u šumu, doktoru će mnoge stvari biti sumnjive, počevši od nastradale spasilačke ekspedicije, indijanaca koji su spremni da svoj život daju za opstanak drveća ali i razne mutirane životinje koje počinju da se pojavljuju.


Pojavljuju se agresivni rakuni, džinovske pastrmke, punoglavci od pola metra i nakon ubistva kamperske porodice džinovski deformisani medved, koga možete videti na slikama. Istraga vodi doktora Roberta do fabrike hartije, koja osim što iskrčuje šumu, u vodu ispušta velike količine žive koja je izuzetno štetna po nervni sistem a posebno po trudnice i fetuse. Nažalost i doktorova supruga Maggie je trudna, što iz nepoznatih razloga nije rekla svom suprugu pre puta, te ta tajna trudnoća unosi strah kod nje i brigu za svoje nerođeno dete, posebno dok posmatra deformisanog malog medvedića (takođe ga možete videti na slikama).


Kao što možete videti na slikama efekti su dobro urađeni i mutirane životinje deluju jezivo. Prosto možete razumeti Maggien strah dok zamislja kako bi u stomaku mogla nositi nešto slično tome. Nasuprot strahotama u životinjskom svetu tu je prelepa priroda British Columbie, gde je zapravo sniman film, reke i šume od kojih zastaje dah. U takvom okruženju fabrika deluje još strašnije i, mada je vlasnik na kraju dobio što je zaslužio, svi znamo da zagađivači ipak sve više dobijaju borbu protiv prirode. Šteta što i u novije vreme ne postoje filmovi (ili ja nisam čuo) koji bi barem mlađim naraštajima usadili svest o očuvanju biljnog i životinjskog sveta. Možda je to uticaj velikih kompanija i korporacija na filmsku industriju a možda i slučajnost, dalo bi se diskutovati.


Anyway, film bi svakako mogao preporučiti, i kao obrazovno i kao horor štivo. Nemam na njega nekih velikih zamerki a pošto je to jedan od omiljenih filmova Stephena Kinga nema razloga da ga i vi ne pogledate.

+ tema filma
+ priča
+ predeli u filmu
+ dobri efekti mutiranih životinja
─ neki likovi nisu dočekali kraj filma

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment