Thursday, February 9, 2012

Storm of the Century (1999)


Režija: Craig R. Baxley
Uloge: Carson Manning, Tim Daly, Colm Feore
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0135659/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=d99OToqElHY
Pogledajte još: 'Salem's Lot (2004)

Storm of the Century je prvenstveno prikazan 1999. godine kao mini serija od 3 epizode, da bi kasnije sve to bilo spojeno u celovečernji televizijski film koji cirka traje 4 sata, tako da ukoliko planirate da ga pogledate imajte na umu njegovo trajanje ali nemojte da se plašite jer film nijednog trenutka nije dosadan. Interesantno je da Stephen King’s Storm of the Century nije sniman po nekoj Kingovoj knjizi, već je King napisao scenario specijalno za ovaj film. Možda zato film deluje mnogo bolje i ozbiljnije od većine (pogotovo novijih) filmova snimanih po Kingovim delima.

Tokom priprema gradjana Little Tall Islanda za nadolazeću oluju (ostrvo je kao i većina Kingovih dešavanja smešteno u okrug Maine), oluju koja će po svemu sudeći biti najjača u zadnjih mnogo godina, u gradiću se pojavljuje pravo niotkuda Andre Linoge, tajanstveni čovek, koji namernim i nepotrebnim ubistvom starice naprosto želi da bude uhapšen, što u tako malom gradiću gde se malo šta dešava automatski znači da ga svi moraju primetiti. Već pri prvom susretu postaje jasno da Linoge nije običan čovek jer osim što posetuje tajanstveni štap sa srebrnom vučijom glavom koji ima određene moći, on zna sve o svim građanima ostrvceta, posebno negativne stvari kojih se oni stide i skrivaju ih. To među ljude unosi pometnju i nespokoj koji se dodatno pojačavaju svakim narednim ubistvima i samoubistvima koje inicira sam Linoge iz zatvorske ćelije. Na svakom mestu ubistva pojavljuje se poruka „Give me what I want, and I'll go away“ pa ljudima postaje jasno da Linoge nije običan čovek, ali nastaje i podela među njima na one koji žele da mu udovolje i one malobrojne koji su protiv toga. Naravno, zbog interesantnosti radnje nećemo otkrivati koji je njegov zahtev.

Radnja filma se odvija 1989. godine i on zaista izgleda kao da je sniman tada a ne deset godina kasnije, čemu možda doprinosi i TV format slike. Film, kao što smo rekli, nije ni jednog trenutka dosadan i razvučen. Svojim uvodom podseća na neke ranije filmove po Kingovim delima, recimo Salem’s Lot (g.2004. Ocena 6/10), gde se najpre upoznajemo sa mnogobrojnim glavnim i sporednijim likovima koji će na neki način učestvovati u priči. Likovi su dobro predstavljeni i odglumljeni mada su skoro svi glumci meni nepoznati i verovatno vipe glume po TV serijama nego filmovima.. Pri drugom gledanju filma Andre Linoge (Colm Feore) mi je bio još upečatljiviji, teško da bi neko odigrao datu ulogu bolje, osim možda Anthony Hopkinsa.

Kao neke od malobrojnih mana filma eventualno mogu navesti malo nelogično ponašanje ostrvljana koji ne pitaju Linogea odmah šta to zaista želi, primoravajući ga da postavlja pitanje desetak puta, uvek uz nekog (samo)ubijenog. Možda se nekom neće svideti trajanje filma, nekome se neće svideti što poseduje „samo“ horor atmosferu a ne gomilu krvi i efekata, nekima će zasmetati TV format filma, posebno ako poseduju widescreen monitore i TV aparate.

Filmu je teško naći neku veću manu i ljubitelji Stivena Kinga zaista mogu uživati. Preporuka je da se gleda u noćnim satima i iz cuga jer će utisak biti još bolji. Eventualno oni koji vole isključivo krvave i morbidne horore neka razmisle pre gledanja dok se ostali sigurno neće pokajati.

+ jedan od boljih filmova sa etiketom „Stephen King’s“
+ priča
+ glumci i likovi
+ snežni ambijent i oluja
─ 4:3 format slike


Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Film je super. U danasnjem vremenu hiperprodukcije smeca od filmova pravo osvezenje.
    Malo su ga otegli, tako da vecina gledalaca mozda i nema vremena da iscekuje neke scene, ovo se odnosi se na danasnji tempo zivota "fast" ko je razumeo shvatice, inace je OK.
    Preporucujem svima da ga odgledaju.....
    :-)

    ReplyDelete
  2. Zanimljiv film, vredi ga pogledati!

    ReplyDelete