Saturday, July 14, 2012

Alyce (2011)


Režija: Jay Lee
Uloge: Jade Dornfeld, Tamara Feldman, James Duval
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1680051/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=c5vvrqoYeLM
Pogledajte još: May (2002)

Alyce je zbilja zanimljiv film, ne toliko zbog teme, jer ovo nije ni prvi ni poslednji put da u filmu gledamo kako je neko poludeo pa počeo da ubija, već zbog toga što je ovo film  koji sadrži kako miks žanrova, tako i miks bolesnih i bizarnih scena koje se retko sve skupa mogu videti u jednom filmu. Idemo redom u opisu filma koji je reklamiran podnaslovom „nervni slom psihopate“...


Početak filma je izrazito dosadan i odbojan pa tvrdim da ko ga izdrži moći će uživati u nastavku filma. Tih prvih 20 minuta posmatramo dve drugarice, Alyce i Carroll, u tipičnom provodu i izlasku u grad. Pomenuti provod sadrži noćni klub, momke, svađe sa dečkom, alkohol, drogu, vulgarnosti, gomilu psovki i na kraju penjanje na krov zgrade gde će se desiti incident kada sticajem okolnosti Carroll pada dole na asfalt a Alyce je odgovorna za to. Ona beži kući misleći da je Carroll mrtva i pred prijateljima i policijom se pravi da ništa ne zna o tragediji. Posle ovog trilera sa tragičnim završetkom, film se pretvara u ghost story jer duh Carroll već isto veče počinje da proganja Alyce, koju muči savest. Ne znajući kako da izdrži osećanje krivice odlazi kod dilera droge koga su posetile veče pre toga, ubeđena da će joj droga pomoći da lakše prođe kroz krizu.


Sledi „trainspotting“ deo filma, gde Alice doživljava halucinacije uzrokovane drogom ali i vizije mrtve drugarice. Ustvari, ne baš mrtve, jer je Carroll nekim slučajem preživela i nalazi se u bolnici u ne baš sjajnom stanju, sva izlomljena ali i svesna Alyce kada ova dođe njoj u posetu, u jednoj zbilja uznemirujućoj sceni. U ovom trenutku film prelazi u neki vrstu psiho-sick varijante, a završava se mini-masakrom, sa udovima u mikrotalasnim pećnicama i sokovnicima, sa gomilom krvi, sa testerama i satarama i na momente horor komedijom koja kulminira u završnoj sceni, sa jednim od najefektnjih završetaka nekog filma u zadnje vreme. Zbilja je zanimljivo kako se jedan film koji počinje na tako dosadan način može završiti tako efektno da mora izmamiti osmeh na licu svakog ljubitelja horora.


Koje se još teme pojavljuju u filmu? Osim alkoholizma i narkomanije koje sam pomenuo, tu su scene lezbejskog seksa i prinudnog seksa, zatim symphorophilia (seksualno uzbuđenje na nesreće), necrophilia (seksualno uzbuđenje na leševe), algolagnia (seksualno uzbuđenje na fizučku bol, u ovom slučaju na tuđu) i haematophilia (seksualno uzbuđenje na krv), scene masturbacije, tuča, nasilja, ubistava, pucanja u čelo i konačno scene komadanja tela. Istina, sve osim ovog poslednjeg nije baš toliko eksplicitno prikazano ni toliko gerozno kao što zvuči ali oni slabijih stomaka neka budu upozoreni. Specijalni efekti i efekti krvi u filmu su vrlo pristojni a film svakako ne bi bio toliko efektan da nije izvrsne izvedbe Jade Dornfeld koja briljira u ulozi Alyce. Iako na netu ima vrlo malo podataka o ovoj devojci treba obratiti pažnju na nju. Drugi koji je zaslužio da ga pomenemo je lik koji je igrao dilera droge koji je odličan u svojim monolozima.


Alyce je dosta dobar film, sa dosta wierd i sick scena, tokom kojih se postavlja logično pitanje šta je ponekom scenom autor hteo da postigne osim zgrožavanja gledalaca. Možda ovaj film nije toliko ozbiljan kao May ali je svakako vrlo dobar, posebno u ovoj suši kvalitetnih filmova. Šteta što poseduje tako loš uvod i scene drogiranja inače bi ocena mogla biti malo veća a film podložan višestrukom gledanju.

+ kombinacija mnogo tema i mnogo žanrova
+ ekstra krvavi završetak filma
+ pristojni efekti i gluma
— dosadna prva trećina filma
— neke teme se neće svideti svakome

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ovo je drama,sa povremenim uplivom horora,a i to je labavo.Mada,ima sigurno 20ak minuta(ukupno) gde je ovaj film zanimljiv.
    Katastrofa,neke scene nikako da se završe,pa misliš sledeća ne može biti gora,pa naravno bude i sve tako.
    Jebeš ovakav film.

    ReplyDelete