Saturday, November 24, 2012

After.Life (2009)


Režija: Agnieszka Wojtowicz-Vosloo
Uloge: Christina Ricci, Liam Neeson, Justin Long
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0838247/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=C_F8lpJXUTA
Pogledajte još: Identity (2003)

After.Life je psihološka horor drama koja i pored povoljnih uslova (dobra i eminentna glumačka postava i zanimljiva tema) nije dobro prošla na tržištu i pobrala je većinom negativne ocene od kritike i publike. Možda su ukusi različiti, možda ja nemam pojma o filmovima, tek, meni se film svideo iz više razloga.


Kao prvo tu je (barem meni) zanimljiva priča. Nakon ko-zna-koje-po-redu svađe Anna (Christina Ricci) rastrojena odlazi od svog budućeg verenika Paula (Justin Long) i kucajući SMS poruke za volanom automobila sleće s puta i gine. Sledeće što vidi kada otvori oči je pogrebnik Eliot (Liam Neeson) koji doteruje njeno telo za predstojeću sahranu. Objašnjava joj da je mrtva u šta ona ne može da poveruje. Ispostavlja se da Eliot ima sposobnost komunikacije sa mrtvima, tačnije sa onima koji su u prolasku iz sveta živih u svet mrtvih. Anna ne može da se pomiri sa surovom istinom i pokušava da pobegne iz mrtvačnice u čemu je Eliot sprečava a Anna postaje sve slabija i slabija kako se približava čas pokopa. Za to vreme ni Paul nije sasvim prihvatio činjenicu da njegove verenice nema. Skrhan tugom i osećajem krivice za ono što se dogodilo, ali i pun lažne nade usled nekih informacija, on je ubeđen da je Anna još živa i na sve načine pokušava da dođe do nje dok ne bude suviše kasno. Da li će uspeti i da li je baš sve kao što u prvi mah izglda ostavljam da vide oni koji budu gledali ovaj film.


Kao druga stvar koja mi se dopala je veoma dobra atmosfera kao rezultat vešto vođene i dozirane priče koja je u isti mah i napeta i pomirujuća. Režija je vrlo kvalitetna i prava je šteta što će se komercijalni neuspeh filma možda negativno odraziti na buduću filmografiju ovog nepoznatog režisera. Atmosfera u filmu, odnosno mrtvačnici, nije nešto čega bi ste se mogli uplašiti, već je sablasna i tera na razmišljanje. Atmosferi dosta doprinosi odlična izvedba Christine Ricci a pogotovo uloga pedantnog pogrebnika u kojoj briljira Liam Neeson. Zbilja je uživanje gledati prvoklasne glumce u nekom polu-horor filmu, posebno nakon toliko polu-amaterskih ostvarenja, kakva su danas najrasprostranjenija u horor žanru. U filmu ima krvi tek toliko da se prikažu rane na telima nastradalih u mrtvačnici, ima nekoliko scena sa leševima od kojih su tek jedna ili dve pomalo morbidne i ima nekoliko iznadpojasnih nagih scena Christine Ricci, pa ko voli nek izvoli da je pogleda.


Četvrta stvar koju pohvaljujem je priča puna neizvesnosti koja ostaje takva sve do završnih scena filma. Tokom celog svog toka film nas navodi čas na jednu čas na drugu stranu, možda zato što ni sami autori nisu znali kuda da idu ili su namerno ostavili mogućnost da svako ima svoju teoriju raspleta. Na nesreću, ovo se filmu stavlja i kao najveća mana pa je to definitivno najveći razlog njegovog neuspeha. I dan danas se vode rasprave na filmskim forumima i svi misle da su u pravu, pa tako i ja imam svoju teoriju, naravno, ali je neću iznositi što zbog toga da ne spoilerišem radnju što zbog želje da ovaj film svako shvati na svoj način. Svakako da je svaki vaš komentar sa vašim stavom ispod ove recenzije dobrodošao.


Osim svega nabrojanog film poseduje dobar scenario, mnogo smislenih dijaloga između Anne i Eliota koji doprinose nedvojbenoj poruci i daju ipak nešto pozitivno iz ovog relativno sumornog i sablasnog filma. Iz tog razloga film preporučujem svim ljubiteljima sporih i jezivih a opet na neki način prelepih i ne toliko strašnih horor drama da ga obavezno pogledaju. Koristim priliku i da se zahvalim cenjenom čitaocu ovog bloga Purasevicu koji mi je preporučio ovaj film za gledanje i pozivam čitaoce da ukoliko imaju neki film za preporučiti iskoriste Contact Me gumb u vrhu ekrana.

+ izuzetno sumoran a opet prelep film
+ i pored sumornosti poruka filma je pozitivna
+ odlična atmosfera, kamera i režija
+ odlična gluma, posebno Christine i Liama
— dvostruka interpretacija se neće svideti svakome

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Jebeno dobar film!

    ReplyDelete
  2. Nesvakidasnji,film sa snaznom porukom,netipican

    ReplyDelete
  3. I sta se zbilo na kraju jel bila mrtva ili nije,ne razumem'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postoje razne teorije i razumevanja filma ali mislim da je preovlađujuća teorija da nije mrtva. Kako se tebi čini završetak?

      Delete