Saturday, November 3, 2012

The Raven (2012)


Režija: James McTeigue
Uloge: John Cusack, Alice Eve, Luke Evans
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1486192/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=qeLrtwniqM4
Pogledajte još: The Raven (1935)

The Raven je triler film sa elementima horora i govori o poslednjim danima slavnog pisca i pesnika Edgar Allan Poa. Kompletan film je fikcija, osim poslednje scene kada Poe umire na klupi i brojnih podsećanja na njegova dela. Uzevši sve ovo u obzir film spada u grupu onih koji nam pružaju verziju alternativne prošlosti, podžanr koji je zadnjih godina u ekspanziji, a slobodan sam reći da mi se ovakva verzija priče više sviđa od tamo nekih vampira, zombija, Hitlera ili ne-znam-ti-ni-ja kakvih budalaština kombinovanih sa istorijskim ličnostima i događajima.


Nisam vam otkrio nikakav spektakularni završetak filma već on na ovaj način počinje: Poe umire na klupi u parku ponavljajući ime „Reynolds“. Ova istorijska činjenica, skupa sa misterijom o uzroku njegove smrti, poslužila je autorima ovog filma da sklope fiktivnu, napetu, morbidnu i mračnu priču o njegovim poslednjim danima. Naime, Poe je nakon pisanja za lokalne novine ostao bez novca pa nema čime ni da plati piće u kafani. Osim što ga izbacuju iz najgorih ćumeza, ima probleme i sa budućim tastom kome ne sme da saopšti da namerava da oženi njegovu ćerku. Dovijajući se na razne načine uspeva nekako da preživljava dane ali ga lokalno stanovništvo ne ceni više od neke budale. U međuvremenu se počinju dešavati strašni zločini koji inspiraciju nalaze u Poeovim delima, a istragu preuzima mladi inspektor Fields. Poe isprva postaje prvooptuženi ali ubrzo postaje jasno da je ubica neko drugi, pa se inspektor i Poe udružuju ne bi li što brže našli monstruma pre nego što još neko strada.


Ubica posle svakog ubistva ostavlja poruke koje navode gde će sledeći put delovati a svako sledeće ubistvo inspiraciju pronalazi u drugom Poeovom delu. Sve dobija neuporedivo ozbiljnije razmere po Poea kada ubica otme njegovu verenicu a vremena za njeno oslobađanje je sve manje. Počinje napeta trka sa vremenom, dešifrovanje ostavljenih poruka i pisanje tekstova za lokalne novine ne bi li se došlo do devojke za koju se veruje da je još živa. The Raven je napet film, u nekim momentima brze priče, sa obrtom na kraju, tj. ubica je neko za koga ste od početka očekivali to da bude... ili niste? Priča u filmu je izuzetna, možda to sve nije naročito originalno, ali su Poeova dela savršeno ukomponovana u dešavanja i ubistva, pa će čak i oni koji nisu čitali njegova dela prepoznati mnoge poznate naslove po kojima se već desetinama godina snimaju horor filmovi. Ubistva u filmu su dovoljno krvava i morbidna, ali je film prvenstveno misterija ili triler, i sve je podređeno više priči nego vizuelnom šoku kog gledalaca. Oni koji prvenstveno žele da se uplaše svakako treba da nađu nešto drugo za gledanje.


Glumačka postava u filmu je odlična. Ne razumem kritike na račun Johna Cusacka koji je maestralan u ulozi Edgar Allan Poea, možda fizička sličnost nije najverodostojnija ali njegova gluma je na izuzetnom nivou, kao i uvek, uostalom. Drugo upečatljivo lice filma je Luke Evans u ulozi inspektora, koga do sada nisam gledao jer je većinom igrao u žanrovima koje ne pratim, ali mu je malo nedostajalo pa da otme palicu od Cusacka kao najbolje odigrani lik u filmu. Tu je još odlični Brendan Gleeson u ulozi devojčinog oca, dok se Alice Eve u ulozi Poeove verenice meni nije svidela, ali možda je to stvar ukusa. U filmu igra i nekolicina domaćih statista a jedini koji je dobio šansu da progovori je meni uvek iritantni Sergej Trifunović, pa prosto neverovatno kako njegova njuška može na trenutak da upropasti i ovako dobar film. Što se tiče izgleda filma on je besprekoran i na svakom koraku se vidi da je u njega uloženo dosta sredstava. Fotografija je kvalitetna, režija takođe ali bih primedbu dao na pomalo sterilan i generički ugođaj na ulicama Baltimora koji nema preko potrebnu tešku i turobnu atmosferu. Još jedna zanimljivost je da se film snimao u Beogradu i Budimpešti, pa verovatno otuda toliko domaćih i mađarskih statista.


The Raven može biti zanimljiv ljubiteljima E.A. Poea kao i onima koji nikad u životu nisu čuli za njega. U pitanju je vrlo kvalitetan film, jedan od najkvalitetnijih ovogodišnjih filmova opisanih na ovom stranicama, a s obzirom da nijedan od njih nije horor žanra jasno se vidi na kom nivou je danas moderan horor film.

+ perfektan audio-vizuelni dojam filma
+ odlično ukomponovane Poeove priče
+ kvalitetna gluma većine likova u filmu
+ napeta, neizvesna, morbidna i mračna priča
— ponekad manjak atmosfere; Sergej T.

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Sto ti smeta Sergej?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam fan novije garniture domaćih glumaca kao ni novije domaće kinematografije.

      Delete