Monday, July 22, 2013

Hatchet III (2013)


Režija: BJ McDonnell
Uloge: Danielle Harris, Kane Hodder, Zach Galligan
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1870419/
Trailer: http://youtu.be/eANoYj6AIqA
Pogledajte još: Friday the 13th serijal

Neki tvrde da je Hatchet serijal ponovno vraćanje sveže krvi pomalo posustalom slasher žanru dok drugi tvrde da je on ništa drugo nego nekvalitetno recikliranje stvari mnogo puta viđenih tokom zlatnog doba slashera, tokom 80-ih godina prošlog veka. Kao i obično, istina je na pola puta ali je Hatchet III pred nama i to je najvažnije po gledaoce.


Hatchet III se po tradiciji nastavlja tamo gde je prethodnik stao, dakle počinje u trenutku kada Marybeth ubija Victora Crowleya. Nakon ovoga ona dolazi u policijsku stanicu noseći Crowleyev skalp u ruci i predaje se. Biva smeštena u zatvorsku ćeliju budući da joj je priča neverovatna a leševi u močvari vrlo realni. Sve raspoložive policijske snage su poslate u močvaru da uvide o kojem broju masakriranih leševa se radi a novi leševi se pojavljuju iz minuta u minut. Za to vreme novinarka koja je istraživala fenomen Victora Crowleya traži od Merybeth da joj pomogne jer jedino ona može da ga konačno dokrajči. Zašto da ga dokrajči kada ga je dokrajčila u prethodnom nastavku pitate se? Pa zato što se gospodin Crowley ne može uništiti na taj način, iako ga je čini se sredila. Crowley će se „sastaviti“ kao i obično u isto vreme i nastaviti tamo gde je stao, da gomila rasporena telesa. Crowley se može uništiti samo na unapred propisani način, od osobe koja je uzrok (Marybeth zbog greha svog oca) i svojim pretkom (Crowleyev otac u urni).


Hatchet III je originalniji od prethodnika jer je Marybeth ovaj put gotovo sklonjena iz centra zbivanja a u močvaru ne odlaze slučajni putnici namernici već grupa policajaca i, reklo bi se, dobro obučenih ljudi za baratanje oružjem. Ovakva postavka je mnogo zanimljivija jer je brutalno komadanje antipatičnih policajaca mnogo zanimljivije od komadanja antipatičnih tinejdžera. Iako su naoružani svim i svačim (čak i bazukom) Crowley neće imati većih muka da ih oslobodu udova, glava, mošni i ostalog viška organa. Ove scene su standardno brutalne ali u nekim momentima i jeftinije od onih u prethodnicima što mi se nije svidelo. Logika govori da svaki sledeći nastavak slasher filma mora biti bolje produciran barem kada su ubistva u pitanju jer slasher bez kvalitetnih/duhovitih ubistava i nije slasher. Daleko od toga da pomenute scene u Hatchetu III nisu zanimljive ali su ponekat lutke preuočljive.


Sledeća stvar koju zameram filmu je izostanak Adama Greena na mestu režisera. Adam Green je potpisao scenario ali se njegov izostanak iza kamere ponekad prilično vidi. Adam Green se već tradicionalno pojavljuje u kameo trosekundnoj mini-roli gde nam na self-parodijski način kaže da zaplet u prethodniku nije bio najsrećnije izveden. Još jedna zanimljiva mini-uloga je pojavljivanje Sid Haiga koja je i možda najduhovitija scena u filmu. Duhovitosti ima više nego u prethodniku što je veliki plus, a jedna od boljih scena je ponovno pojavljivanje kosookog momka koji je već dva puta ubijen. U prvom filmu je bio neiskusan vozač brodića, u drugom je bio njegov brat blizanac a ovaj put je istražitelj. Završetak filma mi se nije dopao jer je suviše neprirodan, naprasan i otvoren iako deluje da je gospodin Crowley iznova zauvek i trajno upokojen.


Ovo poslednje zapravo i nije toliko loša vest jer deluje kao da Hatchet ipak neće biti trilogija već se četvrti nastavak sasvim lepo može nakalemiti na završetak ovog upravo izašlog filma. Hatchet III je veoma zanimljiv slasher film koji ne vredi gledati ukoliko ste propustili prethodnike. U konačnom rangu kvaliteta poredak je sledeći: Hatchet, Hatchet III pa Hatchet II, a vi ih pogledajte po hronološkom redosledu.

+ zanimljiviji film od prethodnika
+ brojni duhoviti momenti
+ i dalje krvava i brutalna ubistva...
— ...ali na momente suviše jeftina
— povremena gluma, povremena režija...


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Močvara Honey Island
    BJ McDonnell debituje kao reditelj dugometražnog filma, pošto se godinama kalio radeći kao snimatelj (uključujući naravno i 'Hachet' serijal).Adam Green je najzaslužniji što se uopšte ušlo u poduhvat snimanja trećeg dela o monstrumu deformisanog lica.Pošto je režisersku stolicu ustupio svom saradniku, rešio je da kreira scenario, a takođe je i izvršni producent ovog niskobudžetnog horora u kome se i pojavljuje u jednom kadru.Marybeth je sredila okrutnog Victora Crowleyja i prijavljuje se u policijsku stanicu, noseći njegov skalp kao nepobitni dokaz da je on mrtav.Lokalni šerif Fowler ne može da poveruje u njenu neverovatnu priču, te izdaje naredbu da se temeljno istraži obližnja močvara Honey Island...Nakon više nego bledog drugog dela, pravo je čudo da se otišlo dalje.Nosioci glavnih rola opet se okupljaju kako bi reprizirali likove zlosrećne devojke Marybeth i krvožednog Victora.Danielle Harris i Kane Hodder prekriven masivnom maskom i obiljem šminke, jesu pravi stožeri serijala oko kojih defiluju brojni epizodni frikovi.O kvalitetu glume izlišno je govoriti, kada je sve podređeno masakriranju svih koji se nađu u blizini pomahnitalog monstruma.Stoga je opravdano što sve vrvi od 'gore' scena, a reference na zlatno doba slasher-horora (kraj 70-ih i 80-e prošlog veka) su razumljive.A to predstavlja ovde glavni adut.Zanimljivo je da su opet izostali CGI-efekti (valjda zbog skromnog budžeta), pa je sve prepušteno improvizaciji. Maskeri, šminkeri i dizajneri imali su pune ruke posla. Logično je onda što smo dobili jednu zbrda-zdola sročenu priču, jer to je samo okvir u kome se ubacuju nasilje, krv, užas s kojim se suočavaju svi posetioci zloglasne močvare.Vudu prokletstvo jeste izlizana fora odavno već iskorišćena u brojnim horor filmovima, pa stoga ovde ne postiže skoro nikakav efekat, niti privlači neku pažnju.Kao što obično biva u ovom podžanru, lako je uočljiva određena doza humora, oličena kroz postupke pojedinih aktera ili u vidu konverzacije, prevashodno nekih iritantnih likova (od kojih na prvom mestu moram da istaknem samoživog pripadnika SWAT-a i naravno brbljivog šerifa).Na kraju dobijamo nagoveštaj da će uprkos svemu, serijal možda biti nastavljen.Iskreno se nadam da do toga neće doći, jer su oba nastavka loše koncipirana, pa je razumljivo što su prouzrokovala pretežno negativne komentare i zaslužene kritike. jednostavno nisu ispunili svoju svrhu.Ukoliko niste baš zagriženi fan žanra, možda je bolje da preskočite ovaj bespotrebni nastavak i poštedite sebe razočaranja.

    ReplyDelete