Sunday, August 25, 2013

9-9-81 (2012)


Režija: Rapeepimol Chaiyasena etc.
Uloge: Patitta Attayatamavitaya, Supachai Girdsuwan, Setsit Limkasitdej
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2403278/
Trailer: http://youtu.be/594ERDPUFdQ
Pogledajte još: The Road (2011)

9-9-81 je tajlandski omnibus horor film sastavljen iz devet kratkih priča od strane dvanaest režisera. Priče su međusobno povezane i čine jednu celinu a specifičnost filma je da se radnja odmotava gotovo kompletno unazad, obrnutom hronologijom.


9-9-81 počinje tako što mlada devojka u venčanici zatvara (očigledno) oproštajno pismo i upućuje se na krov zgrade odakle skače i tragično gubi svoj mladi život. Naredne priče u filmu treba da nam odgonetnu kompletnu pozadinu ovog nesrećnog događaja koji nikako nije slučajan a ima i razne konsekvence. Tako svaka naredna priča ima glavnog lika u svom naslovu pa se njihova radnja vrti oko konobara, stanara, prijatelja, ljubavnika, sobarice, roditelja... Priča se odvija unazad pa se nejasni (ili naizgled nebitni) momenti iz prethodne priče u narednoj pojašnjavaju i dobijaju sasvim drugi i logičniji ugao. Prva priča mi se nije dopala i nisam shvatao poentu filma ali nakon njegovog završetka ceo događaj je poprimio (skoro) logičan smisao i može se reći da je povremena konfuznost ipak bila u funkciji neizvesnosti, tenzije i originalno osmišljenog načina pripovedanja.


Ipak, prva priča je i dalje najslabija i uz još jednu predstavljaju višak koji je mogao biti izbegnut; jednostavno odudaraju od ostatka filma. Ostale priče imaju smisla, imaju dovoljno zanimljivog u sebi, dovoljno strašnog i brutalnog. Gledajući sve priče nije očigledno da su režirane od strane različitih ljudi i ceo film je što se tiče režije ujednačen i skladan. Scenario je potpuno druga priča a upravo je on potpisan od strane jednog čoveka. Osim odlične režije film karakteriše i gotovo besprekorna tehnička karakteristika sa kristalno jasnom slikom, sa vidljivim detaljima čak i mračnim scenama, sa dobrim zvučnim efektima, sa specijalnim efektima koji tek zaostaju za navedenim i sa korektnom glumom, na momente čak i vrlo dobrom. Odvijanje priča jeste sporo, u duhu azijskih horor drama, ali svaka ima svoj krvavi neočekivani momenat na kraju ili pojavljivenja nečeg šokantnog što će biti naknadno pojašnjeno.


Priče su dovoljno raznovrsne, dok jedne predstavljaju klasičan azijski horor u malom zasnovan na tradicionalnim vizuelnim efektima, a pre svega na zvučnim efektima, druge priče imaju čak i primese komedije (segment kada dve starice uz pomoć magije žele da ožive mrtvu devojku da bi im ova otkrila loto brojeve). 9-9-81 je umnogome oslikan mračnim tonovima, ne samo što se tiče fotografije već i što se tiče likova. Ne može se reći da su likovi svi odreda negativci ali je kod njih prisutno koristoljublje, zatvorenost, sitni interesi, nemoral i druge manje ili veće izopačenosti i deluje kao da se možda najneiskvarenija među njima, ali sa teškim teretom koji je imala na plećima, nije uklapala u opšte etičke norme. Na momente će gledalac čak i da se sažali na sada već pokojnu devojku koja se povremeno pojavljuje u prikazivanju ranijih događaja.


9-9-81 je zanimljiv omnibus film dovoljno originalnog koncepta koji preporučujem svim ljubiteljima kako ovakve forme horor filma tako i svim ljubiteljima azijskih horora. I pored par slabijih priča film ima dovoljno toga da ponudi, sve je dovoljno dobro upakovano pa vam ni povremena neoriginalnost neće mnogo zasmetati. A ako se pitate otkud takav naziv filma evo rešenja: 9 priča obrađuje 9 strahova i u trajanju od 80 minuta čini 1 kompletnu priču.

+ originalno osmišljen koncept
+ tehnički vrlo dobar film
+ nekoliko odličnih horor scena
— nisu sve priče istog kvaliteta
— dosta horor stvari je već viđeno


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Deluje zanimljivo, moglo bi se pogledati...

    ReplyDelete
  2. Ukoliko ga pogledaš svakako javi utiske :)

    ReplyDelete