Monday, December 16, 2013

The Broken (2008)


Režija: Sean Ellis
Uloge: Lena Headey, Melvil Poupaud, Richard Jenkins
Pogledajte još: Dream House (2011)

The Broken je francusko-britanski horor film čije poreklo se vidi od samog početka jer odiše britanskom napetošću i francuskim stilskim rešenjima. S druge strane, priča u filmu nije mnogo originalna ali poseduje nepredvidljivi završetak što garantuje da gledaoci kojima tempo filma bude odgovarao neće ostati razočarani.
 

Glavni lik filma je Gina, radiolog, koja uživa u večeri sa svojom porodicom kada odjednom iza njih puca ogledalo i prosipa se na pod u najsitnijim komadićima. Neočekivani i neobjašnjivi događaj je odmah zaboravljen ali već sutradan po Ginu počinju još čudniji i napetiji dani. Po povratku sa posla Gina vidi automobil koji je isti kao njen i koji vozi osoba koja izgleda kao ona. Gina počinje da je prati do podzemne garaže a zatim i do stana u kojem pronalazi fotografiju na kojoj se nalazi ona lično skupa sa svojim ocem. Beži iz stana, seda u svoj automobil ali pod utiskom viđenog i nedovoljno skoncentrisana na vožnju udara u taxi vozilo. Završava u bolnici sa manjim povredama i nakon nekog vremena se vraća kući samo da bi saznala da stvari stoje mnogo gore po nju. Da li zbog povrede glave, da li zbog gubitka pamćenja uzrokovanog saobraćajnom nesrećom, tek, čini joj se da njen dečko više nije ista osoba


Njegova ličnost i sveukupno bezemotivno ponašanje je potpuno drugačije od onog kakvim ga je zapamtila. Gina rešava da istraži bizarnu situaciju u kojoj se našla, tim pre što oseća da je i ostatak njene porodice u opasnosti. Ono što sledi biće vrlo napeto i na momente zastrašujuće iskustvo po gledaoca prvenstveno zahvaljujući čoveku iza kamere. Iako je radnja filma spora a izgovorenih linija teksta malo režiser uspeva da stvori izuzetno napetu atmosferu koja u pojedinim momentima postaje izuzetno teskobna i mučna. Kretnje kamerom su pažljivo osmišljene, kadrovi pametni i nikada slučajni a montaža odlična pa sve ovo u kompletu sa sumornim koloritima i odličnom glumom postaje najjači adut filma. Razni momenti brojnih zastrašujućih Gininih košmara i usporene scene sudara sa taksi vozilom kojih se priseća samo pojačavaju depresivan i bezizlazan utisak; zapravo čak i najmanji detalji doprinose tome, poput borbe pasa na auto-otpadu, naprimer.


Autori su izgradili napetu atmosferu koja u svakom momentu može da preraste u šok za gledaoca ali se šokovi tada najčešće ne dešavaju već onda kada se manje nadate. Ipak, strašnih scena nema mnogo pa bi onim gledaocima koji zanemaruju atmosferu na račun vizuelnog The Broken mogao delovati neefikasno. Veoma je jasno ko je uzor autoru filma i to vidimo u sceni ubistva u tuš kabini. Što se tiče priče i tu vidimo ko je autoru uzor jer priča previše podseća na legendarni Invasion of the Body Snatchers. Iskusnijim gledaocima to može smetati jer poznavajući priču iz 1956. godine završetak The Broken može biti manje neočekivan, iako i tada film deluje krajnje skladno i vizuelno odlično, posebno u niže budžetskim okvirima, plus dobijete vrlo dobar kasting gratis. 


The Broken je dobar film koji manje pažljivim gledaocima može biti na momente nejasan i konfuzan a onima koji traže dinamiku previše usporen. Film pre svega preporučujem onima koji više od vizuelnog cene jezivu atmosferu i paradoksalnu i bizarnu priču, kao i ljubiteljima Body Snatchers filmova.

+ napeta atmosfera i odlična režija
+ Lena Headey i Richard Jenkins
+ scena u kupatilu i na tavanu
— (ne)očekivani završetak filma
— neki nejasni momenti

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Apsolutni rip off,dosadan,sa milion puta ponovljenim scenama.Đubre.

    ReplyDelete